Egy barátom megkeresett még májusban, hogy egy másik barátom mondta neki, hogy megépítette az ARC CA50 erősítőt, amit én ajánlottam neki. Meg is hallgatták, s az "egy" barátom legott meg is keresett, hogy lennék-e segítségére az építésben, mondjuk a kimenők erejéig. Nos mit tesz Isten, megsegítettem.

Előszóban még annyit, hogy ezt a kapcsolást azért javaslom megépítésre, mert magán visel minden olyan megoldást, amit az ARC, és én is szeretek: szimmetrikus felépítés, szuper trióda kapcsolás, szimmetrikus visszacsatolás. A hangsúly a szimmetrián van, hiszen egy ilyen szimmetrikus kapcsolás érzékeny arra, hogy szimmetrikus trafót is kapjon a végére. Az eredeti kapcsolás 6550-el van megoldva, de barátomnak KT88-as csövei vannak.
A trafó fő paraméterei a következők:
Áttétel=6k:6,3 Ohm
P=55W
RDCpr= 44,3 és 44,5 Ohm
Fr=145kHz
Szórás=7,1mH úgy, hogy a szekunder tekercs rövidre volt zárva.
Réteg száma 20
Vas=2%Ni tartalmú EI105. A Nikkel tartalom szóbeli tájékoztatás útján jutott a tudomásomra.
Az átvitel, és a fázis torzítás a szokásos mérésekkel a szokásos minőséget mutatja. Minstream frekvenciákon a fázis torzítás kellőképpen alacsony, ez a trafó nem fogja szinezni a hangot. A jó fázis átvitel miatt mind a helyi, mind az átfogó NFB-ket jól bírja. A frekvencia átvitel kellőképpen széles, és egyenes. Tapasztalatból mondhatom, hogy a vele megépített NFB-t tartalmazó erősítőnek a -3dB-s pontjai 10-12 Hz, és 38-40kHz körül mozognak, amely árvitel elégséges egy elektroncsöves erősítő számára.
A bevasalt trafó:
Csatolmány:
20170906_094659.jpg [ 273.96 KiB | Megtekintve 12564 alkalommal. ]
Az átvitele:
Csatolmány:
Bode OPT 50W 6k.JPG [ 165.89 KiB | Megtekintve 12563 alkalommal. ]
A fázis torzítása:
Csatolmány:
Phase OPT 50W 6k.JPG [ 127.82 KiB | Megtekintve 12563 alkalommal. ]
Értesítem a T. érdeklődőket, hogy további igen érdekes szkópos, és teljesítmény hangenerátoros méréseket is végeztem, de most mennem kell, mivel meg kell tekerni a párját is.