audiodiyers.hu

EMAIL: forum@audiodiyers.hu
Pontos idő: 2019.01.19. 16:05

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 142 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3  Következő
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2011.04.04. 21:44 
Offline
Alapítótag

Csatlakozott: 2011.03.26. 23:55
Hozzászólások: 1680
A tartalom bővítése érdekében áthozom ezt a régebbi (2010.05.20) írásomat a diyaudio.hu-ról ide (is), mivel a csatolmányokat csak az ottani tagok látták eddig.

"Akik voltak a legutóbbi triódás találkozón (melyet "szokás szerint" Krizsi szervezett), azok a nagyszobában délelőtt Krizsi Kaláka hangfalain egy (nem teljesen) szokványos 300B SE erősítőt hallgathattak (bár ez senkinek sem tűnt fel, amit sikerként könyveltem el magamban).

Régóta szemezgettem a direktfűtésű triódákkal (DHT), jelesül a 300B-vel, de mindig eltántorított az építéstől a konvencionális felépítésű DHT SET végfokokból kivehető pár (átlagosan 6) Watt teljesítmény. Ez egy „normális” érzékenységű hangfal esetében a szobahangerőt tudja biztosítani, de sem tartalékképzés, sem a mélytartomány "megfogása" nem igen fog jól sikerülni. Gyakorlatilag ezen szokott megbukni a "veszek egy triódás erősítőt, mert hallottam, hogy másnál milyen jól szól" projekt.

Évek óta (triódába kapcsolt) kb. 15-16 W-os EL34 PP erősítőt hallgattam, egy eléggé csöves barátnak számító hangfalon (Acoustic Energy Aelite 3, 89dB/1W 8ohm) kb. 26 nm-es szobában. A hangfal impedancia menetében nincsenek túl nagy kiugrások, illetve a fázismenete (három utas dacára) viszonylag moderáltan változik, kellemesen viselkedik még a kisebb damping faktorú csöves erősítőkkel összekötve is. Egy dolgot nem nagyon "szeret" (és ebben az átlagos hangfalak még sokkal rosszabbak) ez pedig a kis teljesítmény, no tartalék (főleg 100Hz alatt), no damping hármast. Emiatt az átlagos SET erősítőkkel elég „átlagos”, unalmas, lapos (két dimenziós) hangot képes kiadni, pedig akik eddig nálam zenét hallgattak (és kicsit hifista „érzelműek”) többek közt a szép térleképzését dicsérték.

Próbálkoztam megbarátkozni a gondolattal, hogy csak akkor lesz triódás single end végerősítőm, ha kellő érzékenységű hangfalat sikerül szerezni, de az évek múlásával az összes meghallgatott (különböző elvű) hangvisszaadó eszközben annyi negatívumot tapasztaltam, hogy rájöttem, jobban járok a mostani dobozokkal.

Közben elindult (a hasonló dilemmával küszködő Krizsi indukálására) a „Kaláka” munkanevű projekt egy kellő érzékenységű csöves barát hangfal kifejlesztésére, amely jó megoldás lehetett volna erre a problémára….de…utálom az asztalos munkát…igazából utálom a többnyire mélységes ingoványnak bizonyuló hangfalfejlesztést…öreg vagyok én már ehhez…különben is van egy jó hangfalam…maradok az elektronika fejlesztésénél.

Lehetőségem nyílt egy jól felépített, jól szóló 22W-os 300B PP (Consonance) erősítő meghallgatására. Ez hozta azokat az elvárásokat, melyek teljesülése nélkül a DHT erősítő-átlagos hangfal párosítása többnyire kudarcra van ítélve: kellően nagy teljesítmény (bár push-pull), kielégítő damping (bár visszacsatolással).

Na de a bekerülési költsége…..dobozt kell csináltatni, táptrafó/k/, kimenők, 4*300B cső, jó elkók a tápba. A többi (meghajtó csövek, egyenirányítók, csatoló kondik stb.) van itthon, de így is egy vagyon, főleg a kimenők és a végcsövek miatt, ráadásul nem is SE.

Aztán kaptam egy visszautasíthatatlan ajánlatot egy ismerősömön keresztül: gyakorlatilag alkatrészáron eladó egy DP által épített 300B SET végfok. Elmentem, meghallgattam, nagyjából felmértem a kapcsolástechnikát (E280F, RC csatolás, 6N6P, DC a 300B-hez, fix bias a végcsöveknek, két 5C4S egyenirányító), megnéztem az előlapján levő táblácskán levő 12W feliratot (jót mosolyogtam magamban)….és megvettem.

A pentódás első fokozat meghajtás illett abba az irányvonalba, amit már jó ideje követtem: nagy meredekségű, kis torzítású, jó pentódák (D3a, E280F, E180F, E810F, C3m) használata mind kis (fonó), mind nagyobb jelű (pl. 200V p-p feletti driver) alkalmazásokban, többnyire áramgenerátorral az anódkörben.

Hazavittem, meghallgattam. Igazából nem is szólt olyan rosszul, csak éppen nem igazán jól, a „derekáig sem ért” az EL34-es erősítőmnek. Megvolt benne (persze a rendszert is beleértve) minden olyan hiba, amit egy rossz SET installációnál el lehet követni.

Maximális hangerőállásnál szobahangerővel épp hogy kielégítő volt a teljesítménye.

Természetesen kb. 6-7W jött ki belőle, de érzéketlen volt, mint egy fatuskó. Az első fokozat az extrém kis árama (1mA!) miatt képtelen volt rendesen meghajtani az utána következő DC csatolt fél 6N6Ps erősítő fokozatot, az pedig a csatoló kondin keresztül a másik fél 6N6P katódkövetőt. Emiatt persze a katódkövetővel DC csatolt végcső sem tudta kifutni magát, még addig a mértékig sem, ameddig a kommersz kapcsolástechnikával felépített 300B-k is el szoktak menni, annak ellenére, hogy 80mA-el izzadt.

A kapcsolást visszafejtve „megrajzoltam” a szokásos szimulációs rendszeremben (LTSpice). A szimuláció nagyjából a mért paramétereket igazolta.

Nagyjából minden adott volt egy modifikáció megkezdéséhez, ami nálam többnyire a doboz és a trafók megtartását szokta jelenteni.

A hálózati trafó minden olyan szükséges feszültséget előállított, amire nekem itt szükségem volt.

A táp belső felépítése egy rémálom volt, „emeletes” kondik mindenfelé a dobozban, CR-CLC elrendezésben, a két első fokozathoz két külön RC-vel. A 300B-k DC fűtést kaptak, 7805 stabilizálással, ez maradhatott.

Az erősítő átvitele kis teljesítményen reménykeltőnek bizonyult, négyszög jelekkel is nagyjából rendben volt, tehát a kimenő trafók (5K/3K5) elég jól sikerültek.

Az látszott elsőre is, hogy a táprendszert teljesen kidobom (nem túl jó minőségű emeletes kondik, szerteágazó vezetékezés, két egyenirányító cső párhuzamosan), ezért elkezdtem keresni megfelelő alkatrészeket.

Az ebay-ről sikerült Elna Cerafine 47u/500V kondikat és orosz (fekete anódos direktfűtésű) 5C3S egyenirányítót venni.

Közben a szimulátorban készültek a különböző erősítő iterációk.

Ami fix volt, az az első cső, áramgenerátorral (CCS) az anódjában, RC, vagy dióda biassal a katódban.

Az erősítő első csövének választott D3a (triódába kötött pentóda) nagyjából 10mA-es anódárammal nagyon jó torzítás mellett képes akkora feszültséget kiadni, amellyel egy 300B-t teljesen ki lehet hajtani, horribile dictu, akár A2 üzemmódban is.

Az időközbeni kísérletezések, melyek részben Krizsi erősítőjének meghajtó fokozatát, részben a tervezés alatt levő (C3m) fonóm felépítését érintették, egy jól működő félvezetős áramgenerátor létrehozását eredményezték. Az áramgenerátor vagy 10M45S, vagy DN2540 depletion MOSFET-ekkel megvalósított kaszkód kapcsolás (cCCS).

A deszkamodell D3a + cCCS (zöld) LED (2V) biassal nagyon jó mért értékeket produkált, 200V p-p-nél még mindig csak 0.4% torzítással."


Csatolmány:
Cascode CCS 12mA.jpg
Cascode CCS 12mA.jpg [ 71.87 KiB | Megtekintve 22911 alkalommal. ]


No. 1.:

Első körben úgy döntöttem, hogy két fokozattal megvalósítom az erősítőt: D3a + cCCS, LED bias, kondenzátoros csatolás a fix biassal beállított 300B-hez, 5K:8 kimenő trafó.

Az erősítő „kibelezése” viszonylag gyorsan megtörtént, bár megszenvedtem a szilikon pasztával beragasztott kondenzátorokkal. Kezdődhetett a „visszaépítés”.

A megszüntetett 6N6P csőfoglalatai helyére kerültek az Elna tápkondik. Az áramgenerátorok közös „Nyák”-ját a két hűtőborda hordozza, melyek csavarral lettek felfogatva a fedlemezhez, így a hőátadás is javult. A végcsövek DC fűtésében a 7805-ök ki lettek cserélve LT1084-5 stabilizátorra.

A párhuzamosan kötött indirekt fűtésű egyenirányítók helyett a direktfűtésű 5C3S került be. Az egyenirányító csőnek az első 47uF-os Elna kondenzátor soknak bizonyult, ezért egy 4.7uF ClarityCap polipropilén-330 ohm taggal indít a nagyfeszültségű tápegység. Ez után jön a 47uF-10H-47uF CLC szűrés. Az előfokozat 3K9-47uF tagon keresztül kap tápfeszültséget.

Az épp csak elkészült erősítő pár gyors mérésen esett át. Az átvitel példás, a -3dB-s pontok 17Hz és 65 KHz. Ez utóbbi a meghajtás jelentős (több száz kilohertz) sávszélességének is köszönhető. A torzítás a 300B SET-eknek megfelelően magasról (1.5%) indul, de eleinte szinte kizárólag második harmonikust tartalmaz. A teljesítmény növekedésével (3-4W) már a páratlan harmonikusok is kezdenek feljönni, a kb. 6W-os klippelési határ előtt a torzítás már 6-7%. Az erősítő hozta az átlagos 300B SET-től elvárt mutatókat.

Hallgatva a helyzet kicsit felemásra sikerült. Alig volt jobb, mint az eredeti állapotában.
Pont összejött egy pár ember hallgatózni, Krizsi Kaláka ládája kapcsán, meghallgattuk a 300B-t is. Mindannyiunk véleménye szerint jobb volt az EL34 PP, de leghallgathatóbb B. Gabi AD1-es csővel felépített kb. 4W-os monstruma volt. A 300B lapos is volt, nem is tudta meghajtani a Kaláka lavórjait, de főleg megfogni nem tudta.

Adtam még pár napot az erősítőnek, hátha a bejáratás hiányzott, de érdemben nem javult.
Nekem egyértelmű volt, hogy a meghajtás környékén kell keresni a bibit. Hiába tudott a D3a elég nagy amplitúdójú feszültséget szolgáltatni, hiába volt elég nagy az anódáram, ha a kondenzátoros csatolás miatt a 300B rácsát nem tudta rendesen meghajtani árammal is.

Kell még egy fokozat.

Van -220V-om, tehát egy jó katódkövető DC csatolással a 300B rácsára megvalósítható. De hát az eredeti elrendezésben is volt egy 6N6P katódkövető! Legyen az. De mégsem, mert a hangja annak sem tetszett. Kevés volt a 300B-hez, mint…

Legyen egy kicsi keményebb meghajtó, na de milyen?


No. 2:

Nyakamon volt a triódás találkozó időpontja, ahova mindenképpen vinni akartam a 300B-t, hallgatható állapotban.

Elhatároztam, hogy megvalósítom régi tervemet és becsempészek (az áramgenerátoron felül) némi félvezetőt a jelútba.

Egy más projekt (KT88 PP Krizsi általi tuningja) kapcsán Krizsivel sokat agyaltunk egy keményebb meghajtáson, és itt jött elő egy régebbi ötletem, miszerint ki kéne próbálni a tubelab.com-on ( http://www.tubelab.com/TubelabSE.htm ) publikált meghajtást.

Vettem 2SK2700 FET-eket.

Egyik este összeraktam és megmértem.

Az első fokozat ugye nem változott, a meghajtás egy source követő, ami ugye nem erősít, viszont keményen odatesz a végcső rácsának. Várhatóan némi rácsáramot is bele tud pumpálni a végcsőbe nagyobb kivezérlésnél, illetve gyorsabban ki tudja húzni a (főleg mély) tranziensekkel leültetett 300B-t a tetszhalál állapotából.

Az eredmény minden várakozásomat felülmúlta.
Az erősítő 6W-ig A1 üzemmódban jelentősen kisebb torzítást produkált, mint előtte.
6W felett rácsáramos (A2) üzemmódban a 300B megtáltosodott, az 5K kimenő trafóval stabil 10W-ot képes leadni, a klippelés 11W környékén van.

Hallgatva ez nem is az az erősítő, mint előtte. Gyors, dinamikus, kellő erőtartalékkal, meg se kottyannak neki a három utas hangfal rigolyái.

Pár nap bejáratás után vittem le a triódás találkozóra. Kezdetektől jól érezte magát a Kaláka ládával, délelőtt szinte végig ezzel az erősítővel hallgattuk. Nem zavarták a különböző műfajú zenék.

Délután Pagrus ládájával is kipróbáltuk, meg lett döngetve rendesen.
Érdekes volt, hogy senki nem jött rá, hogy félvezető is van a jelútban. Krizsi tudta, hiszen folyamatosan egyeztettünk. Délután pár embernek megmutattam a kapcsolási rajzot, akkor volt egy kis homlokráncolás.

Azóta itthon az EL34 PP a mostoha gyerek, folyamatosan a 300B-t hallgatom. Egyre javult a hangja, ahogy bejáródtak az alkatrészek.

Itt az ideje, hogy a mindenféle szedett-vedett ellenálláskészletét is lecseréljem „kékvérű” alkatrészekre.

Konklúzió: egy kis félvezető sem isten elleni vétek a triódás világban, ha javít a hangon!


Csatolmány:
300B SE powerdrive 2.jpg [64.51 KiB]
1092 alkalommal.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.04.05. 13:33 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 11:53
Hozzászólások: 149
Szia euro21!

Gratulálok az élvezetes írásodhoz és elismerésem a "félvezetős" vállalkozó kedvedért!

Szabad megkérdeznem, hogy - így, közel egy évvel a leírásod első publikálását követően - jelenleg hol tart ez a projekted? Sikerült "kékvérűsíteni" a 300B-s erősítőd alkatrészparkját? Változott-e és milyen irányban a SET-ed hangja, ha mástól nem is, de pl. a bejáródástól?

Esetleg lenne a kicsikéről egy sztárfotód?

Köszi előre is minden infót!

_________________
▒▒▒▒▒▒▒▒▒
▒▒Salute!▒▒
▒▒▒▒▒▒▒▒▒


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.04.05. 16:54 
Offline
Alapítótag

Csatlakozott: 2011.03.26. 23:55
Hozzászólások: 1680
Alapvetően nem változtattam az erősítőn.

Jelenleg Siemens E280F van az első cső pozícióban. Ezzel ugyan a maximális kivehető teljesítmény kb. 8-9 W-ra csökkent, de ez is bőven elég. A hangja kiegyenlítettebb, mint amit a D3a-val kaptam. Kipróbáltam más "láb kompatibilis" pentódákkal is (E180F, E810F), de maradtam a 280F-nél.

Az erősítő ellenállás készletét (főleg a nagyobb teljesítményű részeken) kipróbáltam más gyártmányokkal is, de a végén a táprészen maradtam a Kiwame ellenállásoknál. A jelútban Shinkoh tantál, a terheléseknél Mills lesz.

Nemrég futott be egy rendelés (köszi Sajti :) ) Mills, Kiwame és Shinkoh tantál ellenállásokkal, már csak idő kellene az átszereléshez. A triódás talira csak meglesz. ;)

Most Kiwame van a nagy teljesítményű helyeken, és nagyon jól szól. Múltkor leutaztattam Pagrushoz, meghallgattuk a basszus résszel kiegészített Gleden ládáival. Nekem jó volt :lol: de a fiúk se panaszkodtak.

Összehasonlításképpen vittem a PP erősítőt is, de túl sokat nem hallgattuk.

A tavalyi triódáson készített képet fel tudom rakni, a dohányzó asztal tetején levő erősítő a szóban forgó.

Csatolmány:
nagyszoba2_web.jpg
nagyszoba2_web.jpg [ 67.6 KiB | Megtekintve 23362 alkalommal. ]


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.04.05. 18:57 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.26. 22:47
Hozzászólások: 295
euro21 írta:
...Múltkor leutaztattam Pagrushoz, meghallgattuk a basszus résszel kiegészített Gleden ládáival. Nekem jó volt :lol: de a fiúk se panaszkodtak. ...

Igen, ez bő egy hete vasárnap volt. Valóban nem panaszkodtunk, ez egy kiváló erősítő, válogatott focista, ehhez képest az EL34 PP a másodosztályban rúgja a bőrt. Krizsi megjegyezte, hogy az mzperx-féle TPA6120A2 IC-s erősítőm és euro21 300B-je mennyire hasonló hangú, addig fel sem figyeltem rá, de tényleg így van. Na most az az érdekes, hogy ez annak ellenére van így, hogy a TPA-nak gyakorlatilag nincs torzítása, a 300B-nek meg van rendesen, jellemzően 2-8% közötti a THD-ja.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.04.05. 19:27 
Offline
Alapítótag

Csatlakozott: 2011.03.26. 23:55
Hozzászólások: 1680
Pagrus hozzászólásából (vele egyeztetve) kivettem a linkeket, mert az ábrákat csak az ott belépett tagok látják.
Ime a képek:

A frekvencia görbe alján a trafó torzítása dominál.


Csatolmányok:
1W-8W vs. freq.jpg
1W-8W vs. freq.jpg [ 65.3 KiB | Megtekintve 22832 alkalommal. ]
300B SE powerdrive THD vs. power.jpg
300B SE powerdrive THD vs. power.jpg [ 69.27 KiB | Megtekintve 22832 alkalommal. ]
Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.04.05. 20:04 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.22. 22:41
Hozzászólások: 632
Tartózkodási hely: Tamási
Én csak annyit tennék hozzá, hogy tök jó volt :)

Dinamikus, gyors, a mély tartományt meglepően jól kontrolálta, pedig a Gelden II alul elég nagy terhelést jelent, gyakorlatilag a mély és a mélyközép párhuzamosan van kapcsolva.

_________________
A privátokat megítélésem szerint nyilvánosságra hozom. Így írjatok.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.04.05. 23:48 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.26. 22:47
Hozzászólások: 295
Krizsi írta:
...gyakorlatilag a mély és a mélyközép párhuzamosan van kapcsolva.

"Szerencsére" nem esnek egybe a rezonanciacsúcsok, ezért is nem lett D'appolito elrendezésű, na meg itt a D'appolito-nál nagyobb érzékenység kellett. Végül 5 ohmos lett (4 Ohm alá sehol sem megy) és ezzel már valóban szépen együtt tudott működni a B300. A 4 kHz-es csúcsot levettük egy kompenzáló taggal, de aztán mégis kikötöttük, jobb volt nélküle - megint valami ami nem a papírformát hozza:


Csatolmányok:
Gleden-II-impedancia.jpeg
Gleden-II-impedancia.jpeg [ 82.75 KiB | Megtekintve 23286 alkalommal. ]
Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.04.06. 07:35 
Offline
Alapítótag

Csatlakozott: 2011.03.27. 12:31
Hozzászólások: 758
Idézet:
Konklúzió: egy kis félvezető sem isten elleni vétek a triódás világban, ha javít a hangon!

Hát ja 8-)
Már régóta az OTL sem full csöves, nálam a meghajtásba 10A tranzisztorok vannak és a csöves fokozatok közt is emitterkövetők spékelik a történetet mint májat a fokhagyma.
Hasonló a tapasztalat, jobb felbontás, nagyobb gyorsaság, alacsonyabb torzítás, ugyanakkor a csöves karakter sem sérül, csak sok ponton javul az összkép.
Ja és fetet szerintem se, egy idő múlva kiábrándító lesz a fet hangja.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.04.06. 10:18 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.26. 22:47
Hozzászólások: 295
pagrus írta:
Krizsi írta:
...gyakorlatilag a mély és a mélyközép párhuzamosan van kapcsolva.

"Szerencsére" nem esnek egybe a rezonanciacsúcsok, ...

Nos így lehetett "megtrükközni" az eredő impedancia-menetet, hogy a minimumok és a maximumok nem esnek egybe, ezért lehet 4 ohmos helyett 5 ohmos a hangfal és ezért lett sokkal egyenletesebb a görbe menete, így nézve a 4 kHz-es púp egyáltalán nem nagy:

Csatolmány:
Gleden-impedanciak.jpg
Gleden-impedanciak.jpg [ 58.57 KiB | Megtekintve 23257 alkalommal. ]


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.06.03. 17:56 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2011.04.19. 10:11
Hozzászólások: 540
pagrus írta:
Krizsi megjegyezte, hogy az mzperx-féle TPA6120A2 IC-s erősítőm és euro21 300B-je mennyire hasonló hangú, addig fel sem figyeltem rá, de tényleg így van. Na most az az érdekes, hogy ez annak ellenére van így, hogy a TPA-nak gyakorlatilag nincs torzítása, a 300B-nek meg van rendesen, jellemzően 2-8% közötti a THD-ja.

1.) A névleges teljesítmény alatt jellemzően 0-X% közötti, ahol X a névleges teljesítményhez tartozó torzítás. Merthogy az erősítők névleges teljesítményét torzítással kell specifikálni és mérni... Nyilván nem egy 300B vs. komplett elektronika, hanem komplett elektronika vs. komplett elektronika torzításának összevetéséről beszélsz, hiszen az előbbi csúsztatás lenne. Azt inkább hagyjuk a politikusokra. Nekem 300B SE-vel kevés a tapasztalatom, de szerintem a "klippelés" alatti 8% már nagyon gondatlan tervezés eredménye lehet. Igen alacsony kivezérlésen pedig mitől lenne 2%??? Matematikai nonszensz.

2.) Ha ennyire hasonló a megszólalása, akkor a 300B SET végfoknak sincs nagyobb hallható torzítása, vagy... de ezt a változatot hagyjuk, most nem szeretném fikázni a csővel sorosan kötött félvezetőket :D Hogy ki mit képzel bele egy paraméterbe, milyen paraméteren és mi okból lovagol annyit (szinte minden fórumon!) az más kérdés. Ahogy T.J. szokta mondani, "Mindenki azt mér, amit tud" :D


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.06.03. 18:28 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.26. 22:47
Hozzászólások: 295
bta írta:
...
2.) Ha ennyire hasonló a megszólalása, akkor a 300B SET végfoknak sincs nagyobb hallható torzítása, ...

Igen ez így van, legalább is én így hallom, hogy tisztán, torzítatlanul szól és még valami, amit nem tudok elmondani, amit csak úgy mondok, hogy "jól szól" :) Ennek nyilván sok összetevője van, hangzási balansz, (mikro)dinamika stb. Én nem mértem euro21 erősítőjét, csak láttam az ő méréseit, azt írtam be, de azt hallás alapján is mondtam, hogy "együtt tudnék élni" azzal az erősítővel (a mérési eredményektől függetlenül).


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.06.03. 18:55 
Offline
Alapítótag

Csatlakozott: 2011.03.26. 23:55
Hozzászólások: 1680
Ezzel a Valve Art 300B csővel ennyi a torzítás.

A meghajtás végén (300B rács) 10W kimenő teljesítménynél is csak 0.36% THD-t mértem.

Azt azért nem kell elfelejteni, hogy csak nem egész 6W-ig A1 osztályú az erősítő, felette már rácsáramos (A2).

Szemléltetésül a 10KHz-es jel 1W teljesítménnyel 8ohmon.


Csatolmányok:
10KHz rect web.jpg
10KHz rect web.jpg [ 86.56 KiB | Megtekintve 23107 alkalommal. ]
Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.06.04. 08:58 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2011.04.19. 10:11
Hozzászólások: 540
euro21 írta:
Ezzel a Valve Art 300B csővel ennyi a torzítás.

Hát igen, a VA csövek nem a legkorrektebbek... de a megszólalásukkal nincs különösebb baj (annyi pénzért..). Az a vicc, hogy láthatóan nem törekedtél a THD, azaz itt gyakorlatilag a 2. harmonikus csökkentésére, és mégis egészen közel áll a tónusa a félvezetősökéhez. Pagrus, akkor hogyan is van a história ezzel a "csöves karakternek" csúfolt búgós-dörmögős hangzásért állítólag felelős torzítással?


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.06.04. 09:08 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.26. 22:47
Hozzászólások: 295
bta írta:
...Pagrus, akkor hogyan is van a história ezzel a "csöves karakternek" csúfolt búgós-dörmögős hangzásért állítólag felelős torzítással?

Az igazán jó csövesek és az igazán jó félvezetősök jól szólnak, a gyenge csöveseknek és a gyenge félvezetősöknek pedig rájuk jellemző torzításuk, hangkarakterük van - aztán a gyenge és a jó közt még sokféle minőségű erősítő létezik.
Ami biztos, hogy sem a 300B, sem a THS6012 (aminek az átcimkézett változata a TPA6120A2) nem hifi célra készült, mindkét eszköz a saját korának megfelelő "korszerű" ipari adatátviteli erősítőeszköz amit a hifisek később felfedeztek maguknak. Mindkettő esetében a lehető legalacsonyabb torzítás és a nagy megbízhatóság voltak a fő szempontok.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2013.01.06. 00:45 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 14:21
Hozzászólások: 884
Tartózkodási hely: Miskolc
Ez a dolog csak rág bennem.

Történt a meghajtás ügyében azóta bárkinél bármi is?

Ha most nekiugranék megvalósítani, akkor milyen félvezetőt javasolnátok a végcsövet hajtani? Néztem tranyókat is, de nincs tapasztalatom túl sokkal, másrészt igazán nagyfeszültségűeket nem nagyon láttam, pedig nekem kéne min 250Vpp-hez vagy 350V-os feszültségbírású.
És természetesen maximalista megoldásokra hajtok :lol:


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2013.01.06. 02:12 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2011.03.27. 21:06
Hozzászólások: 6110
Beteszel egy foglalatot, aztán belepróbálsz egy marékra valót. Én ezt javaslom. Szerintem viszont a kombinált megoldású dolgokkal lehet elérni a legjobb eredményt. Például egy alacsony feszültségű félvezető, ami tápfeszültség utánhúzást kap egy nagy feszültségű félvezetőről, (aminek a kisebb feszültségű adja a vezérlő jelet, ahogy a végcsőnek is).

Ha elég lenne a 300V-os akkor mindjárt tudnám ajánlani az MJE340-et, vagy a BF471-et. Meg aztán ott van a mosfetek arzenálja. IRF710-től kezdve minden....

Sajnos kevés lesz ide az ajánlás. A próbálkozást ebben az esetben nem tudod megúszni...


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2013.01.06. 14:04 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 14:21
Hozzászólások: 884
Tartózkodási hely: Miskolc
Nem is akarom megúszni a próbálkozásokat, csak vannak félvezetők, amiket jó hangúnak tartotok, másokat meg nem. Én jelen pillanatban csak a katalógus adatokból tudok kiindulni, az meg nem egy hatékony módszer, jó lenne pár tippet kapni már a legelején a meginduláshoz. Többen írták, hogy a fetek hangját nemigen kedvelik, viszont igazi feszültséget bírók azok közt vannak, ezért gondoltam, hogy hátha ismertek olyan tranyót, amivel kedhetek.
Köszönöm az eddigi tippeket is!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2013.01.06. 14:21 
Offline
Alapítótag

Csatlakozott: 2011.03.26. 23:55
Hozzászólások: 1680
Nem tudom, hogy ez jelent-e másnak bármit is, de a kapcsolás azóta sem változott, csak jobb alkatrészek (Shinkoh, Kiwame, Mills ellenállások) kerültek bele. A FET azóta is 2SK2700.

Jelenleg EH 300B-vel tesztelgetem (fejlesztésre szereztem be őket, mert ezekkel jóval kisebb a torzítás).


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2013.01.06. 16:33 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2011.03.27. 21:06
Hozzászólások: 6110
Szerintem is úgy kéne csinálni, mint euro21. Ha egyszer már valaki kitökölte bele, hogy mi a jó, akkor azt kéne beletenni, szerintem.... Ha meg ebben nem hiszel, akkor minek kérsz mástól ajánlást? Az utóbbi esetben próbáld ki te az elképzeléseidet...

Idézet:
Nem is akarom megúszni a próbálkozásokat, csak vannak félvezetők, amiket jó hangúnak tartotok, másokat meg nem.


Szerintem ez nem ilyen egyszerű, de csak az én véleményem. A dolgok nem feketék, vagy fehérek, föleg nem a hifiben....


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2013.01.06. 19:36 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2011.03.27. 21:06
Hozzászólások: 6110
Üdv!

Kérdésem lenne:

Van e valakinek tapasztalata az E180F, E280F, 6ZS9P, EF810, stb csöveket illetően?

Áramgenerátorral az anódban, vagy sima ellenállással hajlandóak e jól szólni? Valamiért népszerűnek látszik ez a DN2540-es kaszkód áramgenerátor. SE meghajtó kapcsolásokban elég sokban alkalmazzák.

Valakinek tapasztalata a csövekkel? Áramgenerátoros terheléssel? Egyenlőre E180F-em van. De sok ehhez hasonló cső is van. Van, amelyik határozottan jobb hangú szokott lenni az E180F-nél a helyettesítők közül? (Igaz, nekem nem 300B-t fog hajtani, de kb akkora jelszinten fog üzemelni (legfeljebb)).

Egyenlőre van egy ilyen elképzelésem DN2540 helyett:...


Csatolmányok:
E280F meghajtás.GIF
E280F meghajtás.GIF [ 7.04 KiB | Megtekintve 22216 alkalommal. ]
Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2013.01.06. 20:39 
Offline
Kiemelt Tag

Csatlakozott: 2011.03.27. 12:03
Hozzászólások: 1510
Tartózkodási hely: Budaörs
Mekkora áramra és fesz erősítésre van szükséged?

_________________
72 audio


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2013.01.06. 21:36 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2011.03.27. 21:06
Hozzászólások: 6110
Áram lényegtelen, fesz erősítésre van szükségem. Minél nagyobbra, (legalább 30dB). 6K alatti kimeneti ellenállás sem ártana.

Elsősorban a felsorolt csövek közötti különbség érdekelne, meg az, hogy ellenállás, vagy áramgenerátor (DN2540) szokott jobb hangot hozni ezeknél?


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.06. 16:56 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 14:21
Hozzászólások: 884
Tartózkodási hely: Miskolc
Egy ideje már izgatja a fantáziámat a PowerDrive. és mivel úgy gondolom, hogy megfelelő félvezetőt is találtam hozzá - segítséggel, amit köszönök - már csak a saját lustaságom állhat a megvalósítás előtt. Aztán néha a lustaság lebomlik és íme az ideiglenes tákolmány:


Csatolmányok:
PowerDrive.jpg
PowerDrive.jpg [ 532.88 KiB | Megtekintve 19874 alkalommal. ]
PowerDrive4.jpg
PowerDrive4.jpg [ 491.98 KiB | Megtekintve 19874 alkalommal. ]
Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.06. 17:04 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 14:21
Hozzászólások: 884
Tartózkodási hely: Miskolc
Ez egy modul lesz, ami becsúsztatható a végfok alá, 5 db forrasztással csatlakoztatható a végerősítőhöz. A végcső eddig katódkomplexummal üzemelt, így a tápfeszültségét le kell csökkenteni. A modulon mint látható, földsín van, ha beépítésre érdemesnek találom, akkor kicsit igényesebben újradrótolom a kütyüt. Félvezető fronton is vannak/lesznek újdonságok, ha megjön és érdemes lesz szólni róla, megteszem.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.06. 18:44 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 11:42
Hozzászólások: 592
Az E810F (6ZS52P) triódába kötve srpp-ben egyszerre nagy erősítés (50x) + kis kimeneti impedancia

Érdemes megnézni a karakterisztikáját.


Csatolmányok:
E810FTR.gif
E810FTR.gif [ 10.56 KiB | Megtekintve 19853 alkalommal. ]
Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.06. 19:55 
Offline
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: 2013.05.19. 20:58
Hozzászólások: 937
Tartózkodási hely: Mindig valahol.
Szabó Zoltán írta:
Az E810F (6ZS52P) triódába kötve srpp-ben egyszerre nagy erősítés (50x) + kis kimeneti impedancia

Érdemes megnézni a karakterisztikáját.

Üdv!
Feltennéd a részegységek, alkatrészek értékével együtt konkrétan?
Nagyon gusztusos a karakterisztika.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.06. 20:09 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2013.06.14. 15:35
Hozzászólások: 170
Gratulálok a ki tartásodhoz, és biztos vagyok benne hogy meg lesz a gyümölcse, így tovább. !
Rengeteg szakember van aki biztos segít tippekkel, ötletekkel.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.10. 21:36 
Offline
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 22:09
Hozzászólások: 1345
Véletlenül találtam egy kapcsolást, a FET-es meghajtás is érdekes, és az SE kimenő megoldási bifiláris tekercsel is.


Csatolmányok:
801_a2_bifilar_t_coupled_705 DN2540 meghaljtó.jpg
801_a2_bifilar_t_coupled_705 DN2540 meghaljtó.jpg [ 29.89 KiB | Megtekintve 19696 alkalommal. ]

_________________
"A zene közvetlen összekötő a lélek és az isteni között."
Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.11. 21:53 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 14:21
Hozzászólások: 884
Tartózkodási hely: Miskolc
Két újdonság miatt is írok.

Nos, már két meghallgatáson is túl van az új kapcsolás. Az első elég hervasztó volt, de nem is vártam mást. A PowerDrive saját táptrafója pont a végcsövek alá került, olyan zúgást generált, hogy hallgathatatlan volt. Viszont amikor a szkópot rátettem a kapcsolásra, síri csend lett. Pedig a szkóp földfüggetlen. A tápfeszt +/- 250V-ra vettem fel, amit majd még vagy visszább kell vennem, vagy ki kell cserélnem a FET alatti ellenállást nagyobb áramtűrésűre. A 2SK2700 hűtőbordán 55°C környékére megy fel, az OK. Szóval jó nyersen szólt.

A második próbánál a táptrafót felcsavaroztam az erősítőbe, jó távol az effektív erősítőtől. Az állandó zúgás elmúlt, de a bekapcsolásnál van egy olyan sistergés szerű zaj, ami akkor múlik el, amikor a végcső elkezdi átereszteni az áramot. A PD tápját külön kapcsolom be, szóval régen kialakult negatív előfeszültség van, amikor a végcső indul. Van valakinek ötlete, hogy mi lehet ez a kezdeti zaj?


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.12. 07:47 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.04.01. 08:54
Hozzászólások: 596
végigolvasva a topicot, fontos konklúzió erősödik meg ismét, a teljesítmény csövek nagyon is igénylik a csontkemény meghajtást impedanciában-áramban. Ez a meghajtás nálam 2A3-al történik (800ohm/42mA) és PP hajt meg PP-t.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.12. 16:16 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 14:21
Hozzászólások: 884
Tartózkodási hely: Miskolc
István,
Tudod pontosan, hogy mennyi a meghajtó fokozatod kimenő impedanciája?

Eredetileg a "kemény" végcső hajtást én egy AD1 katódkövetőként való használatával gondoltam megvalósítani, csak később esett le, hogy az bizony +/-80V feláldozásával jár a meghajtó jelből! Erre nem voltam hajlandó. Interstage trafót nincs kedvem fejleszteni, mert ami kapható, azok egyike se tudja a 20/20k sávon a 0dB-t, ami pedig kell. Ezért csaptam bele az Euro21 által idehozott PowerDriveba. A kérdés csak az, hogy a kapcsolás előnyei mellett nem fogja-e lerontani azokat az előnyöket, amiket sikerült elérni.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.12. 16:19 
Offline
Kiemelt Tag

Csatlakozott: 2011.03.27. 12:03
Hozzászólások: 1510
Tartózkodási hely: Budaörs
Azért az SE-nél nem biztos hogy mindent izomból kell megoldani. Nekem a PP erősítőkkell kapcsolatosan az a benyomás alakult ki hogy mindent erőből akarnak megoldani, még a finom kis részleteket is.

_________________
72 audio


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.12. 16:38 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 14:21
Hozzászólások: 884
Tartózkodási hely: Miskolc
Hát pont ez az!

Az SE is tud erőt mutatni, ha úgy van felépítve de az a kérdés, hogy ha erősítem a jó félvezetősökre jellemző tulajdonságokat, meg tudom-e ezt úgy tenni, hogy nem rontom az SE jó tulajdonságait?


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.12. 17:49 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.04.01. 08:54
Hozzászólások: 596
Barth Ida írta:
István,
Tudod pontosan, hogy mennyi a meghajtó fokozatod kimenő impedanciája?

Eredetileg a "kemény" végcső hajtást én egy AD1 katódkövetőként való használatával gondoltam megvalósítani, csak később esett le, hogy az bizony +/-80V feláldozásával jár a meghajtó jelből! Erre nem voltam hajlandó. Interstage trafót nincs kedvem fejleszteni, mert ami kapható, azok egyike se tudja a 20/20k sávon a 0dB-t, ami pedig kell. Ezért csaptam bele az Euro21 által idehozott PowerDriveba. A kérdés csak az, hogy a kapcsolás előnyei mellett nem fogja-e lerontani azokat az előnyöket, amiket sikerült elérni.

tudható, én nem tekergetek trafókat, IT trafó az még kényesebb mint egy kimenő. Nálam a 2A3 után Lundhal 1671PP van. Ez gyári adat szerint 5k input impedanciára 20-25kHz +/-1dB, de nálam ha sorba rakom a 2db 2A3-t akkor 1,6k, ha váltóáramulag meg párhuzamosan akkor 400ohm közelében a meghajtó impedancia. Tehát az alacsonyabb input impedancia széelsíti az átvitelt, alul jobban, de felül is. Ok, tudom, a Lundahl itt nem népszerű, minden tekerő úgy van vele, ő is tud olyat, vagy mégjobbat.
De aki halál egyenes frekiátvitelre hajt, az miért nem sziliciummal építkezik, csövekkel és trafókkal kár ezt végletesen keresni.

Annyit még, Jolida rácsárammal is hajtotta a 300B-t. Én úgy tudom, rá is kérdeztem, szabad-e, 300B és hason szőrű társait? nem szabad, tönkre mehet a cső ettől. A 811 és társai adó csöveket lehet rácsárammal, katalógus adat is van hozzá.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.12. 19:15 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 14:21
Hozzászólások: 884
Tartózkodási hely: Miskolc
istvan01 írta:
Barth Ida írta:
István,
Tudod pontosan, hogy mennyi a meghajtó fokozatod kimenő impedanciája?

Eredetileg a "kemény" végcső hajtást én egy AD1 katódkövetőként való használatával gondoltam megvalósítani, csak később esett le, hogy az bizony +/-80V feláldozásával jár a meghajtó jelből! Erre nem voltam hajlandó. Interstage trafót nincs kedvem fejleszteni, mert ami kapható, azok egyike se tudja a 20/20k sávon a 0dB-t, ami pedig kell. Ezért csaptam bele az Euro21 által idehozott PowerDriveba. A kérdés csak az, hogy a kapcsolás előnyei mellett nem fogja-e lerontani azokat az előnyöket, amiket sikerült elérni.

tudható, én nem tekergetek trafókat, IT trafó az még kényesebb mint egy kimenő. Nálam a 2A3 után Lundhal 1671PP van. Ez gyári adat szerint 5k input impedanciára 20-25kHz +/-1dB, de nálam ha sorba rakom a 2db 2A3-t akkor 1,6k, ha váltóáramulag meg párhuzamosan akkor 400ohm közelében a meghajtó impedancia. Tehát az alacsonyabb input impedancia széelsíti az átvitelt, alul jobban, de felül is. Ok, tudom, a Lundahl itt nem népszerű, minden tekerő úgy van vele, ő is tud olyat, vagy mégjobbat.
De aki halál egyenes frekiátvitelre hajt, az miért nem sziliciummal építkezik, csövekkel és trafókkal kár ezt végletesen keresni.

Annyit még, Jolida rácsárammal is hajtotta a 300B-t. Én úgy tudom, rá is kérdeztem, szabad-e, 300B és hason szőrű társait? nem szabad, tönkre mehet a cső ettől. A 811 és társai adó csöveket lehet rácsárammal, katalógus adat is van hozzá.


Én se tekerek trafókat, mindössze megmondom, hogy milyen drótból mennyi menet, hogy legyen összekötve, etc... :geek: Az a frekiátvitel, amit leírtál, az nekem már nem jó. Csak azért, mert összeadódik a többi átvitelrontó elem karakterisztikájával és a végeredmény akár katasztrofális is lehet. És nem igaz, hogy nem lehet 20/20k tartományon 0dB-t elérni, csak meg kell dolgozni érte. Régebben ezt a sávot +/-3dB-en már jónak tartották, sokan ezt is elérhetetlennek vélték. Aztán a világ változik, a követelmények nőnek.

Rácsáram - hát igen, Jac se volt boldog tőle, amikor nekimentem a leveleimmel ebben a témában. Nyilvánvalóan az EML nem rácsáramos üzemre tervezte a csöveit, de nem is állandó rácsáramra akarom őket használni, hanem csak egy egy dinamikai csúcs néha becsúszhat A2-be. A 1605 22W-ig A1-ben megy, úgyhogy nem sokat kell rácsáramozni az elvileg 93,5dB/W/m-es dobozaimon.

És van a PD-nak még egy igen komoly előnye. Minden végcsőhöz van ugye egy előírás a legnagyobb rácslevezető ellenállás értékére. Ez pl a 1605 esetén 100kOhm. Mekkora csatoló kondi is kell ahhoz, hogy a mély tartományban ne legyen számottevő gyengítés? Mondjuk 20Hz-en? 470nF-nál eltűnik a jelből 15% (feszültségből), ez teljesítményben -1,36dB. Szóval ha azt akarjuk, hogy ne legyen szintesés, akkor bődületesen nagy kondi kell. Ami valamilyen komolyabb gyártmányból egy vagyon, esetleg nem is gyártanak olyat. (1000V-ra) A PD ezzel szemben felkínálja, hogy normál méretű kondit alkalmazzunk - 0,22-0,47uF, mert a FET gate-jére simán rárakható 1MOhm vagy még több is. Szóval a PD komoly összegeket spórolhat nekünk! Viszont kell egy plusz tápegység, +/- persze, kondik, FET, poti jó minőségben - megannyi buktató, bonyolítandó az eredetileg egyszerű kapcsolást. Mindre kijojózni, hogy melyik jó minőségű hangra és melyik nem, egy szép játék.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.12. 19:41 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.04.01. 08:54
Hozzászólások: 596
IT trafó lényegében ideális rácsáram levezető, ennek ellenére javasolt mégis betenni ellenállást, de kizárólag azért, hogy egységes impedanciát lásson az IT szekundere. Ezt én is 100kohmra választottam, de ez nem korlátozza az alsó határ frekit.

kevés alkatrész, IT plusz egy-egy lezáró 100kohm egyszerűsége nagy előny.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.12. 22:38 
Offline
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.31. 15:11
Hozzászólások: 1652
Tartózkodási hely: EU
Márpedig a gyártók anno megadták a rácsáramos karakterisztikát is. Előnye is van, ha jó kivitelezik a meghajtást. 8-)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.12. 22:46 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 14:21
Hozzászólások: 884
Tartózkodási hely: Miskolc
FordPrefect írta:
Márpedig a gyártók anno megadták a rácsáramos karakterisztikát is. Előnye is van, ha jó kivitelezik a meghajtást. 8-)


Mutatnál nekem egy 300B-hez való rácsáramos karakterisztikát?


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.13. 06:38 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.04.01. 08:54
Hozzászólások: 596
FordPrefect írta:
Márpedig a gyártók anno megadták a rácsáramos karakterisztikát is. Előnye is van, ha jó kivitelezik a meghajtást. 8-)

WE300B, ennél részletesebb adatlapot senki nem adott meg azóta sem, Ug=0-nál megáll minden görbe
http://www.westernelectric.com/products ... raphs.html
http://www.westernelectric.com/products/300b/300B.pdf


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.13. 10:24 
Offline
Kiemelt Tag

Csatlakozott: 2011.03.27. 20:53
Hozzászólások: 2522
Barth Ida írta:
... van egy olyan sistergés szerű zaj, ami akkor múlik el, amikor a végcső elkezdi átereszteni az áramot. A PD tápját külön kapcsolom be, szóval régen kialakult negatív előfeszültség van, amikor a végcső indul. Van valakinek ötlete, hogy mi lehet ez a kezdeti zaj?
Ez a mosfet szerelés életveszélyes, mármint a mosfetre nézve. A gate kivezetés tövébe kellene forrasztani egy min. 100 Ohmos ellenállást és ezután menjen minden drótózás. Ez a minimum gerjedés ügyben.
A drain-gate fesz.tűrése 10V negatív, és 25V pozitív irányban ( C2M1000170D ) . Be kellene építeni a drain és a gate közé pl. egy 4,7V és 12V-os zenert szembefordítva-sorbakötve a megfelelő módon. Persze meg kellene vizsgálni a kialakuló fesz. és impedanciaviszonyokat is ( be-/kikapcsolás ), hogy a zenerek se mehessenek tönkre...


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.13. 15:10 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 14:21
Hozzászólások: 884
Tartózkodási hely: Miskolc
shany írta:
Barth Ida írta:
... van egy olyan sistergés szerű zaj, ami akkor múlik el, amikor a végcső elkezdi átereszteni az áramot. A PD tápját külön kapcsolom be, szóval régen kialakult negatív előfeszültség van, amikor a végcső indul. Van valakinek ötlete, hogy mi lehet ez a kezdeti zaj?
Ez a mosfet szerelés életveszélyes, mármint a mosfetre nézve. A gate kivezetés tövébe kellene forrasztani egy min. 100 Ohmos ellenállást és ezután menjen minden drótózás. Ez a minimum gerjedés ügyben.
A drain-gate fesz.tűrése 10V negatív, és 25V pozitív irányban ( C2M1000170D ) . Be kellene építeni a drain és a gate közé pl. egy 4,7V és 12V-os zenert szembefordítva-sorbakötve a megfelelő módon. Persze meg kellene vizsgálni a kialakuló fesz. és impedanciaviszonyokat is ( be-/kikapcsolás ), hogy a zenerek se mehessenek tönkre...


Hú, belém tetted az ideget ezzel a Drain-Gate max feszültséggel! Nyilván a Gate-Source feszültségre gondoltál, a gate-drain fesz olyan 300 V környékén van. A 2SK fel van szerelve ilyen GS védő zenerrel, az nem is ment tönkre, csak produkálta azt az ijesztő zajt.

Azt hiszem, hogy felrakom a kapcsolást olyan parasztosan:


Csatolmányok:
DSCN0023.JPG
DSCN0023.JPG [ 721.17 KiB | Megtekintve 19407 alkalommal. ]
Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.13. 15:25 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 14:21
Hozzászólások: 884
Tartózkodási hely: Miskolc
Szóval a FET környékét előre bekapcsolom, ott kialakulnak azok a feszültségek, amiket írtam. Ezután kapcsolom az előcső és a végcső tápjait de úgy, hogy a csövek fűtése már megy, tehát pár másodperc alatt felugrik a tápfesz a végső értékre. Mindkét tápban van jelentős soros ellenállás, amik nem engednek túl nagy áramlökést a kondik feltöltésekor. A végcső tápjánál ezt a soros ellenállást a feltöltődés után rövidre zárom. Szóval a gate egy kondit lát, a source pedig a végcső rácsát. Egyik helyről se gondolom, hogy túl nagy áram alakulhatna ki, főleg nem hosszabb távon. Mire nem gondolok? Egy zener elég lehet a gate-source közé, plusz a gate-en az említett 100 ohm, vagy tovább kéne agyalni , mert csak nem tiszta ez az ügy?


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.13. 19:03 
Offline
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 22:09
Hozzászólások: 1345
Esetleg így:


Csatolmányok:
3  .jpg
3 .jpg [ 168.95 KiB | Megtekintve 19371 alkalommal. ]

_________________
"A zene közvetlen összekötő a lélek és az isteni között."
Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.13. 19:25 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2013.01.22. 00:22
Hozzászólások: 1989
Barth Ida írta:
.... Egy zener elég lehet a gate-source közé, plusz a gate-en az említett 100 ohm, vagy tovább kéne agyalni , mert csak nem tiszta ez az ügy?

A zénereknek lezárt állapotban nagy a kapacitása (50-100pF) ezért célszerű sorba kötni velük egy kis kapacitású diódát (pl. 1N4148) is - így kevésbé szól bele a zéneres mosfet védelem a végeredménybe. Ebben a kapcsolásban látható a példa:
Csatolmány:
mosfet amplifier.png
mosfet amplifier.png [ 85.26 KiB | Megtekintve 19359 alkalommal. ]

Például itt a BZX55 sorozatú zéner (Vishay) görbéje:
Csatolmány:
BZX55_capacitance.JPG
BZX55_capacitance.JPG [ 20.28 KiB | Megtekintve 19359 alkalommal. ]

db


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.13. 19:57 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 14:21
Hozzászólások: 884
Tartózkodási hely: Miskolc
A 2SK-nál a gate-et oda-vissza védő, vagyis egymással szembefordított két zener védi, mint ahogy jobban megnézve láttam. Mivel nálam többszáz voltos feszültségekről van szó, ezért félek, hogy az 1N4148 egyszer védene csak és átadná lelkét a teremtőnek. Megoldás-e, ha én is két zenert kötök sorba - van is itthon szép nagyocska ITT ZX 3,9-5,1-5,6-6,8-9,1-11-13 ..... zenerem, bár ezek a nagy teljesítményük miatt nem éppen éles letöréssel rendelkeznek, vagy tegyek kisebbet mindenből? Ezeknek nem láttam az adatlapjukon kapacitás értékeket, nem tudom mennyivel növelné meg a C2M bemenőjét. Minden esetre elgondolkodtató, hogy a kisebb teljesítményű 2SK2700-nak 600pF a bemenő kapacitása - és van neki G-S védő diódapárosa - a C2M-nek meg nincs védődiódája és a kapacitása 200 pF. Visszatérve az 1N4148-ra, kicsit combosabb verzióban van helyette ajánlás? Esetleg az 1N4000-es sorozatból? Vagy ne féljek, mert az 1N4148 elég a feladatra?

Az a bekapcsolási procedúra már mindennek a teteje! Így is 3 fázisban kapcsolom a cuccot, már így is elég hülyének érzem magam, és egy negyedik fokozatot beiktatni :P


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.13. 20:00 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 15:27
Hozzászólások: 264
Tartózkodási hely: Békés megye
Egyszerű, mint egy faék, tudja a power drive-ot, és ráadásul mesh plate "triódával" működik. Csak elvi rajz, nyilván fettel is megvalósítható. Szerintetek?


Csatolmányok:
PDR1.jpg
PDR1.jpg [ 28.25 KiB | Megtekintve 19351 alkalommal. ]
Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.13. 20:01 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2011.03.27. 21:06
Hozzászólások: 6110
Az 1N4148 100mA folyamatos áramot bír. Ennél sokkal nagyobb csúcsáramot tud...


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.13. 20:19 
Offline
Kiemelt Tag

Csatlakozott: 2011.03.27. 20:53
Hozzászólások: 2522
Barth Ida írta:
shany írta:
... Gate-Source feszültségre gondoltál...
Igen, csak nem azt írtam :)

A kritikusabb dolgok a kapacitások a be és kikapcsolásnál. Itt pl a 470nF feszültsége érdekes lehet az idő függvényében a mosfet táp bekapcsolása után.

A szembefordított zenerek kapacitása valóban nagyobb, mint ha egy zener és egy 1N4148 van sorbakötve. Viszont az utóbbi csak az egyik irányú túfesz ellen véd, és ilyen követő HF erősítő módban nincs akkora jelentősége a kapacitásának. Esetleg 2db zener-1N4148 tag, ellenirányban.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.13. 21:02 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.04.01. 08:54
Hozzászólások: 596
Ha bekapcsolási tranziensek lefutottak, eltelt 30-40 másodperc, beálltak a tápok, munkapontok, akkor ennek mi köze az üzemi zajhoz? A gate közeli zenerek, diódák eltüntetik a zajt? Egyébként a zaj mellett az AC vagy hangjel azért átmegy a fokozatokon?


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.09.13. 21:38 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2013.01.22. 00:22
Hozzászólások: 1989
Barth Ida írta:
.... Vagy ne féljek, mert az 1N4148 elég a feladatra?
...

Ne félj tőle elég.
Ha az ellenirányú túlfesztől is félsz, akkor tégy úgy ahogy shany írta - két zéner és két 4148 - egy-egy zéner és 4148 sorba, aztán ezek ellentétesen összekötve párhuzamosan.
A fet-ekben levő zénerek kis kapacitásúak ugyan, de azok tényleg gyengék, nem sok mindent viselnek el, főként nem nagyobacska áramot.

UI: A zajt szvsz nem oldja meg, de tisztességesen védjük a FET-et. ;)
db


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 142 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 20 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség