audiodiyers.hu

EMAIL: forum@audiodiyers.hu
Pontos idő: 2019.03.20. 10:56

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: MPD és a GPL
HozzászólásElküldve: 2018.02.10. 21:56 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2015.01.15. 05:33
Hozzászólások: 947
Mivel sokan használjuk, talán van akit érdekel. Az mpd honlapján https://www.musicpd.org
jelent meg az alábbi hír:

Idézet:
GPL Violation in Cary Audio PMS-500
Cary Audio sells a product called “PMS-500” which is based on MPD. Their MPD binary has been linked with various proprietary libraries, including the Roon RAAT SDK and a MQA decoder.

After my request for the source code, Cary Audio has sent me a tarball with only a part of the source, and it doesn’t even compile. The most important parts have been ripped out of that tarball. So far, Cary Audio has not replied to my complaint.

According to the GPLv2 section 4, Cary Audio’s license to distribute MPD is terminated. Hence, Cary Audio products containing MPD are illegal due to copyright violation.


Az ügy részletei itt http://mailman.blarg.de/pipermail/mpd-devel/2018-February/thread.html
illetve http://mailman.blarg.de/pipermail/mpd-devel/2018-January/thread.html

A lényege a dolognak, hogy a Cary Audio fenti terméke a GPLv2 alatt licencelt módosított MPD-t használja néhány zárt kódú könytárral linkelve. A módosítást illetve üzleti célú felhasználást a GPLv2 megengedi azzal a feltétellel, hogy az így létrejött származtatott munka - amely tartalmaz GPLv2 alatt licencelt kódot - kötelezően nyílt forrásúként licencelendő, és a forráskódot mellékelni KELL hozzá. A fenti esetben ezt a Carry Audió nem tette meg, csak egy kiherélt, lefordíthatatlan kódot adott ki. Az más kérdés, hogy ha kiadja a teljes kódot, azzal a zárt kódú könyvtárak licencét sérti meg, ami nyilván szerződés szegés. A levlistán folytatott levelezésből kiderül, hogy teljesen szándékos a tevékenység. Minden rosszindulat nélkül remélem, hogy az ügyben hasonló keménységgel járnak el a bíróságok - ha perre kerül a sor - mint az öt-tíz zeneszámot letorrentező kamasszal annó...


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MPD és a GPL
HozzászólásElküldve: 2018.02.13. 23:52 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2015.01.15. 05:33
Hozzászólások: 947
Folytatódik a licenc sértés ügye. A GPL megsértése miatt megszünt a Cary Audio szoftverhasználati joga. Természetesen nem forgalmazhatja tovább mpd-vel a terméket - kicserélheti màsra, vagy GPL betartásával kérheti az mpd szerzői jogaival bíróktól egyenként, hogy engedélyezzék a szoftver további használatát. Mindettől függetlenül elvileg ki kell adniuk a módosított teljes forráskódot , mivel a GPL ilyen szempontból agresszíven 'fertőző' előírásokat fogalmaz meg. ( A forráskódnak teljesnek kell lennie, hogy futtatható kódot elő lehessen állítani belőle ).

Érdekes olvasmány az ügyben folytatott levelezés. A Cary Audio szoftver fejlesztői, és/,vagy vezetői vagy teljesen idióták - ezt nem könnyű elhinni- vagy teljesen tudatosan, de a tudatlanok magabiztosságával sértették meg a GPL előíràsait. El tudom képzelni, hogy nem fogták föl mit is jelent a GPL - nehogy már egy ingyenesen, forráskódostól letölthető, licence alapjàn nyugodtan átírható program használtából gondjaik legyenek. Pedig de...


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MPD és a GPL
HozzászólásElküldve: 2018.03.17. 23:53 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2015.01.15. 05:33
Hozzászólások: 947
Érdekes és úgy tűnik mindenki által elfogadható kompromisszum körvonalazódik a Carry Audió GPL sértési ügyében. A lényeg, hogy bár a Carry Audio nem tud mit kezdeni az MQA licenszével - mondjuk az MQA egy vicc -, viszont csatlakozik az MPD fejlesztői közösségéhez.
Max Kellermann levele: http://mailman.blarg.de/pipermail/mpd-devel/2018-March/000729.html


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség