audiodiyers.hu

EMAIL: forum@audiodiyers.hu
Pontos idő: 2019.04.22. 19:57

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]
Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 186 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2017.08.23. 17:50 
Online
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 15:22
Hozzászólások: 4039
Konzol írta:
Tervezni kell egy arc stílusú végfokot, PPP kimenettel! Ekkor esélyes, hogy a műszaki paraméterek jók lesznek. Alacsony torzítás, jó frekvencia menet, elegendő teljesítmény stb. Utána pedig el lehet játszadozni az alkatrészek cserélgetésével, hogy tartósan hallgatható is legyen.


Én is valahogy így kezdeném el. Mondjuk az ARC talán bonyolult kicsit (nem a VT60-ról beszélek), de szerintem is valamilyen konvencionális irányban kellene menni, és azt tökéletesíteni, finomhangolni.

Sajti


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.23. 18:19 
Online
Fórumtag

Csatlakozott: 2015.01.15. 05:33
Hozzászólások: 957
sajti írta:
Konzol írta:
Tervezni kell egy arc stílusú végfokot, PPP kimenettel! Ekkor esélyes, hogy a műszaki paraméterek jók lesznek. Alacsony torzítás, jó frekvencia menet, elegendő teljesítmény stb. Utána pedig el lehet játszadozni az alkatrészek cserélgetésével, hogy tartósan hallgatható is legyen.


Én is valahogy így kezdeném el. Mondjuk az ARC talán bonyolult kicsit (nem a VT60-ról beszélek), de szerintem is valamilyen konvencionális irányban kellene menni, és azt tökéletesíteni, finomhangolni.

SajtiSzimmetrikus bemenetet szeretnének páran - hátha az javít a vacak dac-ok hallgathatóságán - , ellenütemű kimenetet katódból, viszonylag nagy kimenő teljesítményt, nem túl nagy áramot, nagy csillapítást. Ennek vannak következményei. Nagy mértékben szimmetrikus, viszonylag nagy kimenő feszültséget szolgáltató feszültség erősítő - oszcilloszkópok vertikális erősítőit érdemes megnêzni esetleg. Ez több fokozatot, aktív munkaellenállást, és/vagy magas tápfeszt jelent, jól terhelhető meghajtókat, viszonylag nagy nyílthurkú erősítést. Helyileg linearizált fokozatokat... Nem hiszem, hogy faék stílusú kapcsolással ezek a feltételek teljesíthetőek.
Szép dolog triódákban gondolkodni, de olyan nincs, hogy ingyen vacsorázunk két pofára.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.23. 18:27 
Offline
Alapítótag

Csatlakozott: 2011.03.30. 19:15
Hozzászólások: 1112
:D ...pedig a triódás jobb lenne hangra.

Üdv: TJ.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.23. 19:41 
Online
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 15:22
Hozzászólások: 4039
tunerman írta:
:D ...pedig a triódás jobb lenne hangra.

Üdv: TJ.


És triódánál nem kellene a katódból hajtani a kimenőt...

Sajti


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.23. 21:11 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 11:42
Hozzászólások: 610
Miért kellene konvencionálisnak lenni??
Miért ne lehetnének egyéni jó gondolatok?
Én elég sok csöves erősítőt építettem 1980-1990 között, különféle topológiákkal, hagyományos sziliciumos, hiperszil vasakra, valamint toroidra is, a legjobb erősítőm 3 pár 6P45C triódába kötve 150W teljesítménnyel (Class B), amit 20kHz-en is vidáman leadott. A ménkű nagy előfeszítés miatt 500V-ról kellett táplálni a meghajtó 6H6P parallel srpp-be kötött triódákat, külön felemelt dc stab. fűtésekkel persze.
20dB visszacsatolás mellett mindössze 150pF kompenzálás kellett hozzá, és amikor belecsapott a zenész a gitárhúrokba (gitárerősítőnek készült a cucc Carlsson hangvezetésű dobozhoz (103dB/W)), akkor elállt a lélegzet a nézőtéren.
OTL-t is próbáltam (a Futterman2-őt), de csak egy csatornát, mert a másik hálózati trafó, amit direkt erre tekertettem, megszakadt. Kitűnően működött 15Ohmon, de 8 Ohmon már kevés volt a kakaó.
Szeretnék valami újat, jobbat -félvezetős non plus ultra minőség már van, az nem izgat, de érdekel, hogy vajon csövesből is meg lehet-e csinálni?


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.24. 00:21 
Offline
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 22:09
Hozzászólások: 1347
Zoltán,
Ha mindenáron ragaszkodsz az OTL+kimenő megoldáshoz, itt elég részletesen kifejtik:
http://www.turneraudio.com.au/OTL-amps-pros-cons.html
Ilyen kimenőt használnak hozzá:
http://www.zeroimpedance.com/
Nem egy könnyű feladat egy ilyet kiválóra megcsinálni. Igaz, hogy nagyon kicsi a kimenő impedancia, de az csak 1 paraméter, és lehet, hogy a zeneisége meg elpárolog a 40dB-es visszacsatolással.
Valahogy mintha a cikk írója is jobbnak találná a hagyományos PP erősítőket egy kiváló kimenővel.
A 280V p-p meghajtó jelet sem egyszerű előállítani kis torzítással és kis impedancián.


Csatolmányok:
otl.jpg
otl.jpg [ 137.53 KiB | Megtekintve 9437 alkalommal. ]

_________________
"A zene közvetlen összekötő a lélek és az isteni között."
Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.24. 09:58 
Online
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.22. 22:41
Hozzászólások: 717
Tartózkodási hely: Tamási
Nekem úgy tűnik, hogy a legideálisabb csöves megoldásból csak nem tud kimaradni a kimenő trafó. Ha pedig nem marad ki szvsz az anódban van a legjobb helyen. Alacsony anód impedanciás csövet választva az akármilyen katódban levő trafó problémásabbnak tűnik mint a klasszikusan anódban levő.
Zoli 6p45c-s megoldása is ebbe az irányba mutat.
Viszont lehet a meghajtásban keresni olyan megoldásokat ami pozitívumokat hozhat: PP végig szimmetrikus, szimmetrikus bemenettel,DC csatolt, CCS-ek alkalmazása az anódokban, szimmetria javítása ..........
Nem egészen mellékesen jegyzem meg, hogy a korszerű vasak (amorph, nano) vasak alkalmazásának több hozadéka kell, hogy legyen PP erősítők esetében mint SE-nél. A mágnesezési görbe karcsúsága sokkal kisebb keresztezési torzítást kell, hogy okozzon. Persze az is igaz, hogy azt a kis jótékony zsírt eltünteti ami "hagyományos" vasaknál jellemző :).

_________________
A privátokat megítélésem szerint nyilvánosságra hozom. Így írjatok.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.24. 12:11 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5099
"Viszont lehet a meghajtásban keresni olyan megoldásokat ami pozitívumokat hozhat: PP végig szimmetrikus, szimmetrikus bemenettel,DC csatolt, CCS-ek alkalmazása az anódokban, szimmetria javítása .........."
Krizsi! Te láttad a TauCeti MkV. kapcsolási rajzát? :P Ugyanis amit leírtál, azt mind tartalmazza a TC. Mondjuk kicsit több, de nem sokkal. Viszont megmosolyogtató az, hogy a TC erősítő építési elvei az ideálisnál is ideálisabb erősítő kapcsán szinte mindenkinél felmerül. A baj csak az, hogy olyan megoldást akarnak itt kitalálni, amiben mindenféle erősítő minden jó tulajdonsága benne van, a z egyébként szükségszerű hibák nélkül. Úgy nem lehet erősítőt építeni, hogy összegyúrunk 10 megoldást és abból lesz egy új.
Az amorf vasak nem zálogai a jó kimenőknek. Hiába 100 rugó egy vas, ha nem tudják megtekerni. Azonkívül amit hallotok belőle, nem is biztos, hogy az az igazi. Én pl nem komálom, mert nem dőlök be minden új szlogennek. Az elektronikában mindig megjelenik valami új, de a végén mindig kiderül, hogy az első, jól bevált dolgok a legjobb hangzású dolgok. Nem véletlen, hogy a vintage mozgalom ilyen erős. Jó példa erre a DAC-om. 10 éve műlödik, 10 éve hallgatom, 10 éve minden összejövetelen azt mondják nagyon jó. Pedig egyszerű TL431-es tápja van. Közben megjelent a csilliárd mintavétel, a csilliárd bit szám, meg csilliárd fajta táp, lásd itt a tápos topicot. Ezek ellenére azok, akik ezeket az újabb kütyüket építik, minden évben új DAC-ot építenek, mert ugyan az előző a világ legjobb készüléke volt, de egy év alatt kiderült: mégse. :lol:

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.24. 12:14 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5099
Én már javasoltam ehhez a projecthez kapcsolást. Senki nem véleményezte, hogy rossz, de mégsem veszik számításba, mivel nem vág bele a "központi ideológiába" Lehet azért, mert leírtam: 30 Wattig ingyen felajánlok egy rendes kimenőt. Erre most mindenki az 50 Wattot célozza meg, mert valaki eltalálta. Pedig 30 Wattal, és 87dB-s hangfallal a házat le lehet bontani.
Amúgy meg az ideális erősítő nem az, hogy létrejön egy tovuhabohu, amit azért nem használnak zenehallgatásra mások, mert egyszerűen alkalmatlan zenehallgatásra. Újjat ebben már kitalálni nem lehet. Az nem újszerű, hogy nagy áramú, alacsony feszültségű csöveket, vagy TV csöveket használunk audio erősítő építésére. Akkor inkább javaslom, hogy vasvillából építsünk, az tényleg újszerű megoldás lenne. Mésrészt meg az sem szólna jó.
Itt egy másik ideális erősítő az NDK-ból. Ha még tudja itt valaki, mi volt az az NDK. :lol:
Ez is ideálisabb megoldás, mint az OTL erősítő, ami nem is OTL. Ez utóbbi ugye a fából frászkarika készítése. A bemutatott kapcsolásban egyébként minden benne van, ami itt felmerült, kivéve az OTL torzítás generátor alkalmazása. Az egyszerű végfokokról most nem írok, mert ugye megegyeztünk, hogy ha valamennyire is ideálisat akarunk építeni, az minimum PP. :D Tessék betervezni a meghajtó cső katódjába egy AG-t, (AG= CCS Magyarul, és egyszerűbben írva) . Ugyanitt a szimmetrizáló potit elhagyhatjuk, hejette egy megfelelő ellenállással a meghajtók anódját össze kell kötni kb 200-300 k-s ellenállóval. A B2 tápot soros ellenállással közvetlenül le kell venni a megfelelő végcső anódjáról (műszerekben, szkópokban alkalmazott megoldás). Hogy igazán jó legyen, azért inkább 6L6-ot alkalmaznék, amit a trióda hívőknek átkapcsolhatóvá tennék sugártetróda üzemmódba, hogy hallják, a nagyobb hatásfok olyan dinamikai élményt produkál, hogy csak na!
Ötletemmel megvalósul az, hogy legalább audio csövet használunk, s nem röhögtetjük ki magunkat tápcső használatával a high end-erek előtt. A szimmetrikus-asszimetrikus lehetőség megteremtésével klitty-klatty, úgy kapcsolhatjuk a bemenetet, ahogy akarjuk, illetve ami nagyobb előny, kielégíthetjük a szőkét, vagy a barnát kedvelőket is egy klittyel, vagy a klattyal. :lol:


Csatolmányok:
Münning-CCPS-Circlotron-EL34-ed.JPG
Münning-CCPS-Circlotron-EL34-ed.JPG [ 126.52 KiB | Megtekintve 9367 alkalommal. ]

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!
Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.24. 14:34 
Offline
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 22:09
Hozzászólások: 1347
OK, akkor én ezt most véleményezem kicsit, nehogy azt mond szóra se méltatja senki.
- A PPP kapcsolás úgy tűnik megbukott az idők folyamán. Első ránézésre úgy tűnik, hogy milyen jó az 1k illesztés, de valami miatt mégsem terjedt el, valószínű a hangja nem jó. 100 kapcsolási rajzból 1 PPP.
- 6db kondi van a jelútban, és csak 2db lehet max.
- Rengeteg soros ellenállás van beépítve, 1,8k ha mindet összeszámoljuk, ez tuti nem fogja a nagy dinamika beütéseket hűen tolmácsolni. (A 2 EL34 belső ellenállását kihagytam)
- Az 1. 2. fokozat nem megfelelő. Az nagyon jó, hogy pontosan egyforma a két kimenő jel, de valószínűleg a mikro részletek kicsit elvesznek, amíg kikeverednek belőle.

_________________
"A zene közvetlen összekötő a lélek és az isteni között."


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.24. 15:43 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2015.09.21. 16:07
Hozzászólások: 122
Tartózkodási hely: Szombathely
"Az nem újszerű, hogy nagy áramú, alacsony feszültségű csöveket, vagy TV csöveket használunk audio erősítő építésére. "

Vajon mit gondol erről Tim de Paravichini ? ;)

Az EAR 869 és EAR 861-et elég jó erősítőnek mondják. Ugyan az a topológia. Egyik SE a másik PP, mindkettő PL509 el.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.24. 17:21 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5099
Gidu írta:
"Az nem újszerű, hogy nagy áramú, alacsony feszültségű csöveket, vagy TV csöveket használunk audio erősítő építésére. "

Vajon mit gondol erről Tim de Paravichini ? ;)

Az EAR 869 és EAR 861-et elég jó erősítőnek mondják. Ugyan az a topológia. Egyik SE a másik PP, mindkettő PL509 el.

Kit érdekel, hogy mit gondol? Biztosan jól szólnak azok az erősítők? Vagy csak megint valami citty legend, mint az ST70, ami jó, no de sokkal, de sokkal több jobb van nála.

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.24. 17:38 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5099
GA2 írta:
OK, akkor én ezt most véleményezem kicsit, nehogy azt mond szóra se méltatja senki.
- A PPP kapcsolás úgy tűnik megbukott az idők folyamán. Első ránézésre úgy tűnik, hogy milyen jó az 1k illesztés, de valami miatt mégsem terjedt el, valószínű a hangja nem jó. 100 kapcsolási rajzból 1 PPP.
- 6db kondi van a jelútban, és csak 2db lehet max.
- Rengeteg soros ellenállás van beépítve, 1,8k ha mindet összeszámoljuk, ez tuti nem fogja a nagy dinamika beütéseket hűen tolmácsolni. (A 2 EL34 belső ellenállását kihagytam)
- Az 1. 2. fokozat nem megfelelő. Az nagyon jó, hogy pontosan egyforma a két kimenő jel, de valószínűleg a mikro részletek kicsit elvesznek, amíg kikeverednek belőle.

Majd mindjárt teszek fel nem PPP-t. Én sem vagyok a barátja, de itt már előbb erőltették. A többi meg nem állja meg a helyét. Nézz meg egy ARC D sorozatú erősítő kapcs rajzát. Mondjuk a D51-et, amit megépítettem. Nos ez még több kondit, ellenállást tartalmaz, és még a CC kapcs is benne van. Hát az én erősítőmre még senki nem mondta, hogy elvesznek a részletek, vagy a mikrodinamika, meg a mikrorészletek, bár ez utóbbi kettőt nem nagyon értem.
Szóval nem jó út az, egy áramkör megítélésében, ha citty legendákra hagyatkozunk. Meg kell építeni, s aztán véleményt mondani, az után, hogy vaktesztben össze hasonlítottuk egy általunk kedvelt kapcsolással. Tudod, az ember fia elfogult.
Egyébként a TC-ben 2 kondi van a jelútban, ugyanazon a pozícióban. Amúgy meg egy jó áramkör helyre húzza az asszimetriát. Ilyen az is, amit feltettem, a javasolt változtatásokkal.
A Cross Copled igen jó kapcsolás, csak igazi nagy cégek alkalmazzák az NDK-ban, Amerikában. A CFB-t is csak igen nagy cégek aélkalmazzál: CJ, ARC, Quad. Ezek a kapcsolások csak azért nem terjedtek el, mert vagy szabadalom védi őket, vagy drága, HighEnd-be való megoldások. TV csövekhez még senki sem méretezte őket. Szóval kedves kollegám a helyzet nem eccerű. :P
Tessék itt egy másik kapcsolás u8gyanarra a témára. 1958-ból. Hidd el a részletek nem vesznek el a CC-ben. Ez is egy ideális kapcs: szimmetrikus. Ennél szimetrikusabb már csak a TauCeti. :D
Csatolmány:
Golden-Ear-Junior-6V6-PP-ed.jpg
Golden-Ear-Junior-6V6-PP-ed.jpg [ 181.95 KiB | Megtekintve 9258 alkalommal. ]

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára dys-cus 2017.08.24. 17:43-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.24. 17:41 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5099
Még valami kedves GA2. :) Nem három, hanem csak 2 kondi van a jelútban. Igaz négynek látszik, de a másik kettő egy másik jelút. Szóval csak két kondi.

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.24. 17:59 
Offline
Kiemelt Tag

Csatlakozott: 2011.03.27. 20:53
Hozzászólások: 2619
dys-cus írta:
.. Hát az én erősítőmre még senki nem mondta, hogy elvesznek a részletek, vagy a mikrodinamika, meg a mikrorészletek...

Szerintem én már céloztam rá, mikor még a ribbonoddal hallgattuk...


No meg legutóbb Kiskunfélegyházán, miután egy komolyabb hangsugárzót kapott maga mögé, azért megintcsak jól hallható volt ez és egyebek ( a mostoha akusztikai körülmények ellenére ), bár ennek a megállapításához kellett az a kis ismeretlen nevű félvezetős erősítő is...

( Meg persze kellett egy komolyabb műsorforrás is, amely történetesen a dyscus-dac volt.... hogy pozitívumot is mondjak ;) )


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.24. 22:39 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 11:42
Hozzászólások: 610
oké, akkor nem erőlködöm tovább, inkább csak megépítem/jük), aztán majd egyszer csak beszámolunk róla, vagy a hangját megmutatjuk. persze sejtem, hogy úgy fogunk járni, mint az öreg bácsi a zsiráffal (mikor meglátta a zsiráfot az állatkertben, egyből rávágta, hogy ilyen állat márpedig nincs is)

Elég érdekes álláspont, hogy azért, mert kevesen művelnek egy kapcsolást, már nem is lehet igazán jó, mert akkor jobban terjedne.
Erről az jut eszembe. _A lószar biztos finom. Több milliárd légy nem tévedhet!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.24. 23:02 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 11:42
Hozzászólások: 610
GA2 írta:
Zoltán,
Ha mindenáron ragaszkodsz az OTL+kimenő megoldáshoz, itt elég részletesen kifejtik:
http://www.turneraudio.com.au/OTL-amps-pros-cons.html
Ilyen kimenőt használnak hozzá:
http://www.zeroimpedance.com/
Nem egy könnyű feladat egy ilyet kiválóra megcsinálni. Igaz, hogy nagyon kicsi a kimenő impedancia, de az csak 1 paraméter, és lehet, hogy a zeneisége meg elpárolog a 40dB-es visszacsatolással.
Valahogy mintha a cikk írója is jobbnak találná a hagyományos PP erősítőket egy kiváló kimenővel.
A 280V p-p meghajtó jelet sem egyszerű előállítani kis torzítással és kis impedancián.

Olvastam Turner oldalát, sok mindenben igaza van, csak abban nincs, hogy alap szintű kapcsolási sémákra számol, de vannak azért jobb megoldások is, amikor lényegesen nagyobb sávszélességű, nagyobb erősítésű (ráadásul egy fokozatban, nem kettőben)eredményt lehet elérni. Ez persze nem megy a hagyományos kettőstriódákkal, csak a modern pentódákkal, amiket (ahol szükséges) triódába kötve igen nagy meredekséget és erősítési tényezőt lehet elérni. Egy bemeneti diff erősítő kaszkód fokozatból dinamikus katódellenállásként funkcionáló pentódával egyszerre sok feltételt teljesít, ha ezt egy katódkövetővel dc csatolt végcső pár követi, akkor nemcsak a kapcsolás nem hagyományos, hanem a hangja sem. Igaz, 7 kis cső (pl. E810F)plusz 2 végcső kell a mókához, 3 külön dc stab fűtőkörrel (megfelelő helyen illesztve a katódokhoz), plusz ac fűtés a végcsöveknek. Ez 7 szekunder/ csatorna, ami 25%-kal eleve drágább hálózati trafót igényel, de a vas és primer impregnálására meg a 240V gerjesztésre is kifizetünk ekkora felárat, ha azt szeretnénk, hogy garantáltan nem búgjon a hálózati trafónk, nem?
De hát ez már az ördög kísértése sokak szemében/agyában... :D


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.24. 23:53 
Offline
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 22:09
Hozzászólások: 1347
Nem kísértése, inkább elég precíznek hangzik a meghajtás leírása.
A végcső akkor EL509 lesz?

Jó lenne még egy PP-s találkozó is, ahol mindenfajta erősítő jöhetne, csak valahol legyen benne cső.

_________________
"A zene közvetlen összekötő a lélek és az isteni között."


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.25. 06:09 
Online
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 15:22
Hozzászólások: 4039
OFF

Szabó Zoltán írta:
Erről az jut eszembe. _A lószar biztos finom. Több milliárd légy nem tévedhet!


Nekem erről az jut eszembe:Csak egy egészen hülye ember méri magát legyekhez.

ON

Sajti


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.25. 06:12 
Online
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 15:22
Hozzászólások: 4039
GA2 írta:
A végcső akkor EL509 lesz?


Anno nekem is innen indult a csöves erősítőépítés "evolúciója", hogy aztán tovább menjen, az orosz 6L6-on, az AEG EL34-en, a JJ KT88-on át az SV6550-ig.

Sajti


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.25. 07:51 
Offline
Kiemelt Tag

Csatlakozott: 2011.03.27. 20:53
Hozzászólások: 2619
Szabó Zoltán írta:
oké, akkor nem erőlködöm tovább, inkább csak megépítem/jük), aztán majd egyszer csak beszámolunk róla, vagy a hangját megmutatjuk. persze sejtem, hogy úgy fogunk járni, mint az öreg bácsi a zsiráffal (mikor meglátta a zsiráfot az állatkertben, egyből rávágta, hogy ilyen állat márpedig nincs is)

Elég érdekes álláspont, hogy azért, mert kevesen művelnek egy kapcsolást, már nem is lehet igazán jó, mert akkor jobban terjedne.
Erről az jut eszembe. _A lószar biztos finom. Több milliárd légy nem tévedhet!

Azért akik errefelé csöves erősítőkkel foglalkoznak, már bejártak egy jelentős - bár nyilván egyéni - utat, kikristályosodott az a megoldás, amelyet jónak tartanak, együtt tudnak élni vele. Az, hogy nem hevíti őket a változtatás igénye, szkeptikusak, megbocsátható bűn szerintem. :)

Számomra egyébként is úgy tűnik, hogy eleve ezzel a - némileg speciális - koncepcióval a tarsolyban indítottad ezt a topikot, talán a címe nem szerencsés...
Én mindenesetre érdeklődéssel olvasom/olvasnám ezt a modern csöves projektet is ( az amorf vasaim szinte mocorognak a fiókban ilyenkor :lol: ), meg szerintem a többiek is.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.25. 08:50 
Offline
Alapítótag

Csatlakozott: 2011.03.26. 23:55
Hozzászólások: 1719
sajti írta:
Anno nekem is innen indult a csöves erősítőépítés "evolúciója", hogy aztán tovább menjen, az orosz 6L6-on, az AEG EL34-en, a JJ KT88-on át az SV6550-ig.

Előbb-utóbb csak eljutsz a triódákhoz is. :lol:


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.25. 09:01 
Online
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 15:22
Hozzászólások: 4039
euro21 írta:
Előbb-utóbb csak eljutsz a triódákhoz is. :lol:


A tranzisztornak is 3 kivezetése van... :D

Sajti


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.25. 10:00 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5099
shany írta:
dys-cus írta:
.. Hát az én erősítőmre még senki nem mondta, hogy elvesznek a részletek, vagy a mikrodinamika, meg a mikrorészletek...

Szerintem én már céloztam rá, mikor még a ribbonoddal hallgattuk...


No meg legutóbb Kiskunfélegyházán, miután egy komolyabb hangsugárzót kapott maga mögé, azért megintcsak jól hallható volt ez és egyebek ( a mostoha akusztikai körülmények ellenére ), bár ennek a megállapításához kellett az a kis ismeretlen nevű félvezetős erősítő is...

( Meg persze kellett egy komolyabb műsorforrás is, amely történetesen a dyscus-dac volt.... hogy pozitívumot is mondjak ;) )

Hát persze. Semmi másnak nincs jobb hangja mint egy 50 kilós gázcsöves hibridnek, kb 850-szeresen túlméretezett nagyfesz táppal. A részletességet ne keverd össze a torzítással. ;)
Ja! Ribbonom meg nincs. AMT-m van.

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.25. 10:06 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5099
GA2 írta:
Nem kísértése, inkább elég precíznek hangzik a meghajtás leírása.
A végcső akkor EL509 lesz?

Jó lenne még egy PP-s találkozó is, ahol mindenfajta erősítő jöhetne, csak valahol legyen benne cső.

Támogatom! Nem messze tőlem lehet, hogy van alkalmas hely, csak félek kicsik a szobák a demózáshoz, meg belépti díjat kellene szedni.

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.25. 10:09 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5099
euro21 írta:
sajti írta:
Anno nekem is innen indult a csöves erősítőépítés "evolúciója", hogy aztán tovább menjen, az orosz 6L6-on, az AEG EL34-en, a JJ KT88-on át az SV6550-ig.

Előbb-utóbb csak eljutsz a triódákhoz is. :lol:

Én már eljutottam! Ezért alkalmazok super trióda kapcsolást. :P

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.25. 12:06 
Offline
Kiemelt Tag

Csatlakozott: 2011.03.27. 20:53
Hozzászólások: 2619
dys-cus írta:
shany írta:
dys-cus írta:
.. Hát az én erősítőmre még senki nem mondta, hogy elvesznek a részletek, vagy a mikrodinamika, meg a mikrorészletek...

Szerintem én már céloztam rá, mikor még a ribbonoddal hallgattuk...


No meg legutóbb Kiskunfélegyházán, miután egy komolyabb hangsugárzót kapott maga mögé, azért megintcsak jól hallható volt ez és egyebek ( a mostoha akusztikai körülmények ellenére ), bár ennek a megállapításához kellett az a kis ismeretlen nevű félvezetős erősítő is...

( Meg persze kellett egy komolyabb műsorforrás is, amely történetesen a dyscus-dac volt.... hogy pozitívumot is mondjak ;) )

Hát persze. Semmi másnak nincs jobb hangja mint egy 50 kilós gázcsöves hibridnek, kb 850-szeresen túlméretezett nagyfesz táppal.
Ez nem tudom mit jelenthet :roll:

dys-cus írta:
A részletességet ne keverd össze a torzítással. ;)
Próbálom nem keverni. :)
Szóval azon a találkozón, a Fase Evoluzione Audio - Performance erősítőt, a simább, antifélfezetős hangjával, jobb - kevésbé kéthangszórós -terével azért hallottam nagyobb felbontásúnak alacsony jelszintek esetén a középsávban ( pontosabban a mainstream frekvenciákon, mert ugye így mondjuk ;) ) mert torzított ?

dys-cus írta:
Ja! Ribbonom meg nincs. AMT-m van.
Az a 1m magas, sok neodímium mágneses cucc, amit te fabrikáltál és a közép és magas sávban szólt? Az nem is létezett?


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.25. 15:16 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5099
Ki emléxik már ezekre a 4-5 éves dolgokra? Legalább a kritikánál írtad volna, hogy melyik erősítőm fikázod éppen, melyik hangfalammal. Sajna a te hangfalad még nem hallottuk. Szerinted a ribbonról miért váltottam AMT-re? Megsúgom: jobb. Azt sem tudom mi az a Fase nevezetű erősítő. Valami Olasz cucc?
A hibridedben nem gázcsövek vannak? Mármint amibe a hálózatik bele vannak hegesztve. Vagy csak voltak?

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.25. 22:15 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 11:42
Hozzászólások: 610
Győrben, amit hallgattam dyscus hangot, nem tudtam értékelni a zene választás miatt. Nekem nem a rockzene a fő hallgatási csapásom. Mindegyik rockzene jócskán manipulált hangzás, nincs "eredeti", nincs mihez képest. Talán a legrosszabbak a koncert élmények. Ilyen zenén nem lehet egy erősítő kvalitását megítélni. (Emiatt nem is írtam ez ügyben egy szót sem). A folyamatos nagy mellényt már valamelyest megszoktam, -amennyire meg lehet az ilyesmit-, de nem gondolom, hogy bármelyik dyscus féle erősítő közelébe állhat egy igazán jó csöveshez, amiről a "szerencsétlen cím megfogalmazású" topik szól.
Érdekes, az "ideális" csöves felépítésemhez még senki sem fűzött megjeyzést, pedig némi kritikát -alapos indokkal- elvártam volna. Ki itt a főcsővezető alfahím?? :D


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.25. 23:40 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2013.01.22. 00:22
Hozzászólások: 2036
Szabó Zoltán írta:
...
Érdekes, az "ideális" csöves felépítésemhez még senki sem fűzött megjegyzést, pedig némi kritikát -alapos indokkal- elvártam volna. Ki itt a főcsővezető alfahím?? :D

Kérdésedre egyszerű a válasz - ebben a témában, vagyis "itt" egyértelműen a TE kezedben a kormány! 8-)
Ideális.... Ez a szó is többféleképpen megfogható és erősen beleszól a szubjektív világunk - kinek mi az ideális? Szerintem, ha már erősítő akkor a non plusz ultra cím ez lett volna: "Tökéletes elektroncsöves végerősítő", de nyilván ez sem volt cél. Inkább írok egy jó példát:
A feleségem ideális a számomra, kár hogy én ebből csak heti öt percet kapok! :lol:
db


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.26. 08:51 
Online
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 15:22
Hozzászólások: 4039
Szabó Zoltán írta:
Érdekes, az "ideális" csöves felépítésemhez még senki sem fűzött megjeyzést, pedig némi kritikát -alapos indokkal- elvártam volna. Ki itt a főcsővezető alfahím?? :D


Na igen, kérem. Nem elég csak beleszarni a ventilátorba, aztán majdcsak jut az illetékesre is. Tessék szépen végigvinni a dolgot, és nem arra várni, hogy valaki kikaparja a tűzből a gesztenyét. Kiindulási kapcsolási rajz kellene, mert konkrétumok nélkül elég nehéz tárgyszerűen kritikát mondani...

Sajti


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.26. 11:26 
Offline
Kiemelt Tag

Csatlakozott: 2011.03.27. 20:53
Hozzászólások: 2619
Szerintem már leírta az áramkör felépítést. Nekem kicsit kevésnek tűnik úgy a nyílthurkú erősítés/visszacsatolás mértéke, bár lehetne pontosíthatni az elvárt értékeket is, ehhez egy rajz, konkrét értékekkel tényleg jól jönne.

/ Megfontolásra ajánlanám Zolinak a topik címének módosítását, gyanítom többek szemét bántja - valamilyen mértékben - ez a megfogalmazás, és gondolom, ilyen cél még véletlenül sem merült fel a topik indításakor...
Engem éppenséggel nem zavar, de lehet, másokat igen, és az is lehet, hogy a konstruktívabb vélemények ezért maradnak el. Persze ez csak egy feltételezés. /


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.26. 13:39 
Offline
Alapítótag

Csatlakozott: 2011.03.30. 19:15
Hozzászólások: 1112
" Az én ideális elektroncsöves végerősítőm." :D


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.26. 20:52 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5099
Szabó Zoltán írta:
Győrben, amit hallgattam dyscus hangot, nem tudtam értékelni a zene választás miatt. Nekem nem a rockzene a fő hallgatási csapásom. Mindegyik rockzene jócskán manipulált hangzás, nincs "eredeti", nincs mihez képest. Talán a legrosszabbak a koncert élmények. Ilyen zenén nem lehet egy erősítő kvalitását megítélni. (Emiatt nem is írtam ez ügyben egy szót sem). A folyamatos nagy mellényt már valamelyest megszoktam, -amennyire meg lehet az ilyesmit-, de nem gondolom, hogy bármelyik dyscus féle erősítő közelébe állhat egy igazán jó csöveshez, amiről a "szerencsétlen cím megfogalmazású" topik szól.
Érdekes, az "ideális" csöves felépítésemhez még senki sem fűzött megjeyzést, pedig némi kritikát -alapos indokkal- elvártam volna. Ki itt a főcsővezető alfahím?? :D


Ez teljesen igaz. Rosszkor jöttél át. Viszont én meg a lekvárzsibbasztó, basszus kiemeléssel rendelkező agyon manipulált X faktor, és egyéb sz@rok "sztárjait nem tudom elviselni. Ezért manapság ha tesztről van szó, akkor a hatvanas évekből kell jazzt, akusztikus népszerű zenét, és természetesen klasszikusokat választanom. Hidd el nem ördögi dolog meghallgatni egy 67-es akusztikus rock-country-blues formációt meghallgatni. Viszont az elektronyos zene, az tényleg nem alkalmas egy rendszer megítélésére. Ebben egyet értek veled. Amúgy meg sem egy GYőr, sem egy Kkfháza, sem Annafürdő nem alkalmasak arra, hogy pl. részletező képességről vitatkozzunk. Ezért is csodálkoztam Sanyin. Viszont az is igaz: az a rendszer az úgy volt DIY, hogy még a hangszóró is az volt. Én készítettem, s Gybalu azóta is azt mondja, de nagy barom voltam, hogy váltottam az AMT-re. :P Pedig az AMT tényleg jobb.
Az ideálishoz viszont fűztem megjegyzést, fel tettem 3 rajzot, ami azt jelenti, hogy az OTLM-es témát én nem támogatom. Vagy legalábbis nem az én ideálom. Te vagy a gazda, neked kell döntened. Viszont tényleg kellene valami rajz, amiben meg lehet egyezni, s aztán lássuk azt, hogy pl ki mekkora ellenállót, s milyet alkalmazna egy-egy pozícióba. De azért korabeli TV csövekből vasból fakarikát készíteni szerintem nem ideális. Még megszólal rajta Kádár, vagy Apró Antal. :lol:

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.26. 21:10 
Offline
Alapítótag

Csatlakozott: 2011.03.26. 23:55
Hozzászólások: 1719
dys-cus írta:
De azért korabeli TV csövekből vasból fakarikát készíteni szerintem nem ideális.

Nono...
Ne fessük az ördögöt a falra!
Most éppen 30'-as évek-beli swinget hallgatok hasonló korú csövekkel. :lol:

Egyébként érdemes végignézni Kurt van Lilienthal oldalán a csöves erősítők "aranykorát" reprezentáló kapcsolásokat, hátha valakinek korszakalkotó ötlete támad. ;)

http://lilienthalengineering.com/100-am ... -chapter-1


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.08.26. 22:11 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 11:42
Hozzászólások: 610
euro21 írta:
dys-cus írta:
De azért korabeli TV csövekből vasból fakarikát készíteni szerintem nem ideális.

Nono...
Ne fessük az ördögöt a falra!
Most éppen 30'-as évek-beli swinget hallgatok hasonló korú csövekkel. :lol:

Egyébként érdemes végignézni Kurt van Lilienthal oldalán a csöves erősítők "aranykorát" reprezentáló kapcsolásokat, hátha valakinek korszakalkotó ötlete támad. ;)

http://lilienthalengineering.com/100-am ... -chapter-1

Érdekes történelem...
Szerintem a kapcsolás és a csövek választásánál a több szempontos linearitás a legfontosabb.
A torzítások elfedik a részleteket, hol kellemesen, hol kellemetlenül, a spektrális eloszlástól, no meg a nagyérdemű ízlésétől függően.
A korabeli tv csöveket leírni csak úgy elég mezei hozzáállás, már csak Paravichini miatt is, aki azért mutatott egyet s mást a csöves technikából. Én hallottam több erősítőjét is, gyárit és diy kitet egyaránt, és mind nagyon jól és szépen szólt. Utálatos dolog, amikor dyscus úgy degradál valamit, hogy nem hallotta és nem próbálta, vagy ha próbálta, nem megfelelően. Ez az audio hobbi összes területére igaz, a dacoktól a hangsugárzókig.
Elegem van a számomra elfogadhatatlan beírásaiból, amiből legtöbbször csak úgy süt a buta rosszindulat, no meg a különös egyéni preferenciáinak megkérdőjelezhetetlensége.
Ezennel kérem a moderátort, hogy zárja le ezt a topikot, mert én ide többet nem írok, amíg egy ilyen .... alak szórakozik.
Elismerem, hogy a téma címe rossz választás volt részemről, elnézést kérek érte.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 186 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 13 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség