Csatolmány:
IMG_20180526_174446_doboz_szembol-vágott.jpg [ 150 KiB | Megtekintve 798 alkalommal. ]
Csatolmány:
IMG_20180526_175513_keresztvalto-vágott.jpg [ 71.45 KiB | Megtekintve 797 alkalommal. ]
Csatolmány:
STE-M95 original crossover schematic.png [ 13.3 KiB | Megtekintve 798 alkalommal. ]
Már nagyon régóta állt nálam, többször neki fogtam, próbálkoztam...
Eredeti mély szétporlott szivacsszél cseréje helyett, az utód
H2000 H16-542 került bele. A pípír magassugárzót végül egy -
ide ideális választásnak tűnő- olcsó selyemdrómra cseréltem
SICA LP 38x50.18/N5 TW.
Kisteljesítményű hálószobai felhasználás, komolyzenéhez, eredetire hajazó megszólalással, minimálisan feljavítva -volt megcélozva-.
A hangsugárzó eredeti koncepciója kb. ~szélessávú mély + elsőfokú váltással hozzáillesztett közép (felül ez is teljes sávban dolgozva) + ezek fölé egy kiegészítő szupertweeter funkciójú magas: Nagy vonalakban működőképes, szerintem egész tűrhető hanggal -és mindez extra kevés alkatrésszel megoldva-.

Szerintem az alacsony fokú váltásoknak köszönhető a rendszer jó időbeli viselkedése, és tranziens válasz.
Azért több probléma is felmerül:Erősen mélyszegény az átvitel. Bár az 1...2kHz közép/mély átfedési sávban a mélyhangszóró frekvenciaátviteli anomáliának szinte a tükörképe a középsugárzóé, így jól kompenzálja azt, sajnos behallatszik a fölötte lévő sávba a mély erős 6-7kHz-es rezonanciája, ráadásul ott a közép átvitele is púposodik; a szupermagas átvitele pedig a kívánt sávban ~meghal (bár az "EQ-zott" másodfokú váltójának köszönhetően valami mégis hallható). Mindegyik hangszóró üzemben van az erősen szétnyíló iránykarakterisztikájú frekitartományban (nincs magas vágás, illetve nagy a membrán átmérő a hullámhosszhoz képest), szóval már kissé oldalról hallgatva is kezd nagyon kusza lenni az átvitel.