audiodiyers.hu

EMAIL: forum@audiodiyers.hu
Pontos idő: 2019.03.21. 13:32

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 77 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2014.01.06. 22:58 
Offline
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.31. 15:11
Hozzászólások: 1678
Tartózkodási hely: EU
Idézet:
Üdv
Kellemes ünnepeket mindenkinek.
Na vágjunk a közepébe. Sokat gondolkodtam mostanság mi ez a nagy Hi-fi mánia.
Alapjába véve elgondolkodtam azokon amit idáig tapasztaltam. Az első talán legfontosabb ami eszembe ötlött
a hangszerek és az emberi hang frekvencia szélessége. Az emberek nagyon sok évszázadon akusztikus hangszerek használtak. A hangszerek átvitt frekvencia szélessége az én megitélésem szerint úgy alakult ki , hogy az ember számára legjobban érzékelhető legyen. Szerintem abba a 100hz-3khz-ig terjedő tartományba esik amire a fül legérzékenyebb. Természetesen vannak kivételek ez alól pár hangszer talán mélyebbre-magasabbra mehet de ha megmérnénk a hangszerek átvitelét pontosan képünk lenne minden használatos zene keltő eszköz átviteléről. Ez alapján egy szűkebb tartományba szorulna a 20hz-20khz-ig előirt átvitel. Mivel szűkülne a sáv ezért egyszerűbb lenne a megfelelő hang keltő eszköz kivitelezése. Talán jobb hangúak is lennének. Persze a hangszóró nem egy egyszerű eszköz sajna a levegővel való illesztése nagyon nehéz.
Természetesen a hangoknak lehetnek felharmonikusai is amit nem hallunk de befolyásolják az érzést.
A hangszóró. Ezen is töprengtem mitől ehet jobb és talán dinamikusabb hangot kelteni az elméletem az lenne nagyon könnyű tömegű membrán a kivitel már kisérletek eredménye lenne térben milyen forma adná a legjobb eredményt a sik vagy más kialakitás. A hagyományos hangszórók kivitele legtöbb esetben tekercset tartalmaz aminek az anyaga leginkább réz de nehéz a súlya készitenek aluminiumból is az dinamikusabb a kisebb tömege miatt. És akkor még a sok mágneses anyag ami már most a piacon van. Nem egyszerű a dolog. Tervezni nem tudok csak hangosan gondolkodom.
Ha zavar tovább siklasz ha nem akkor leirhatod hátha rosszul gondolom ezeket a dolgokat.

A hang (audio, latinul audire = hallani) anyagi közegben, hosszanti hullámokban terjedő mechanikus rezgés. A hangrezgéseket frekvenciájukkal, hangszínükkel, burkológörbéjükkel, hangerejükkel és terjedési sebességükkel jellemezhetőek.

A hangjelek (audiojelek) azok az akusztikus jelek, melyek az emberi fül számára hallhatóak, melyeket az ember észlel.

A hangok frekvenciaterületi felosztása:

- 0 – 20 Hz – infrahang

- 20 Hz – 20 kHz – hallható hangok

- beszédhangok (80 Hz ... 1300 Hz)

- zenei hangok (30 Hz ... 3000 Hz)

- 20 kHz – 1 GHz – ultrahang

- 1 GHz – 10 THz - hiperhang

Hangszín
Tiszta hangnak, vagy részhangnak nevezzük azt a hangot, melyet a hangforrás egyetlen frekvencián sugároz. A természetes hangok több frekvenciájú és hangerejű (amplitúdójú) részhangból állnak. A legmélyebb részhangot nevezzük alaphangnak, a további részhangok (felhangok) frekvenciái az alaphang frekvenciájának egészszámú többszörösei. A hang hangszínét a felhangok összetétele és hangereje határozza meg.

Hangérzékelés

A hallás az embert körülvevő közegben bekövetkezett nyomásingadozások érzékelése. A kisebb rezgésszámú hangokat mélyebb, a nagyobb rezgésszámú hangokat magasabb hangként érzékeljük. A hallható hangok határa életkoronként változhat. A hallásküszöb értéke megadja, hogy az adott ember adott frekvencián milyen hangnyomás szintet képes még meghallani. A hallásküszöb függ az egy időben hallott hangoktól, ezt a jelenséget (hangelfedés) hasznosítják a digitális hangállományok tömörítésénél.

Hangerő

A hangnyomás kifejezi a hangrezgés amplitúdóját, ez a hangerő, melynek értékét akusztikus decibelben szokás megadni.
http://molnarimre.atw.hu/Hangtechnika.html
Köszi a figyelmet ha van kiegészitheted. :)Na, szerintem idevaló. Jó lenne egy felépített tematika itten, nem csak másolt. Mondom Én. És ez lényeges, mert már aggasztó, hogy a hozzászóllások több mint 50%-a rossz helyen van, sok felesleges átfedés, több éve üres témák, locsogás, pár okítás. Mégegyszer BUÉK!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2014.01.07. 00:17 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.05.04. 23:11
Hozzászólások: 228
Hú, köszönöm, erre a hozzászólásra egyszer akartam válaszolni, csak NEM TALÁLTAM MEG!!!
Amúgy, szerintem ennek egyáltalán semmi köze nincs a teremakusztikához, már bocsánat FordPrefect... :roll:

Érdekes elgondolás, talán úgy lehetne valamit ezzel kezdeni, mint ahogy a MIDI-ben (vagy tökmindegy milyen zeneszerkesztőben) sávonként vannak a hangszerek, más-más tulajdonságú hangszórókat hajtana meg, és azok a közös hangok nem kavarnának be egymásnak, mint egyetlen hangszóró esetében...
De akkor már robotokat is vezérelhetne, amelyek VALÓDI hangszereket működtetnek... ;)

"A hangszerek átvitt frekvencia szélessége az én megitélésem szerint úgy alakult ki , hogy az ember számára legjobban érzékelhető legyen. Szerintem abba a 100hz-3khz-ig terjedő tartományba esik amire a fül legérzékenyebb. Természetesen vannak kivételek ez alól pár hangszer talán mélyebbre-magasabbra mehet de ha megmérnénk a hangszerek átvitelét pontosan képünk lenne minden használatos zene keltő eszköz átviteléről. Ez alapján egy szűkebb tartományba szorulna a 20hz-20khz-ig előirt átvitel. Mivel szűkülne a sáv ezért egyszerűbb lenne a megfelelő hang keltő eszköz kivitelezése. Talán jobb hangúak is lennének."

Amíg lábdobot, basszusgitárt, és cineket is tartalmaz a zene, addig nem igazán szűkíthető ez a sávszélesség!
Igaz, hogy a középtartomány a legfontosabb (a többit nagyrészt az agy ki tudja egészíteni), ezeket is le kell sugározni valamilyen szinten, még ha nem is halálpontosan lineáris görbével...

"Természetesen a hangoknak lehetnek felharmonikusai is amit nem hallunk de befolyásolják az érzést."
Ez a legtöbb esetben nem igaz, a mély hangoknak a felharmonikusai bőven hallhatóak a közép tartományban, sőt...
Ennél feljebb haladva csökken ennek a jelentősége, de az adatrögzítő eljárások (LP, CD, SACD, DVDA, stb... ) mind-mind más sávszélességgel (is) rendelkeznek (akár 100kHz-ig is átvisznek a jobb LP-lejátszók), nem véletlenül...

A hangszóró...
Ami szerinted jó: kis tömegű membrán, alu tekercs.
Én ilyennel szórakozom (és még itt páran hasonlóval...)!
Az én saját készítésű magnetosztatikusom membránja egy vékony műanyag fólia, rajta sima háztartási alufólia vezetőkkel, előtte-mögötte mágnesek (bocs, de el kell használnom valahová azt a sok gyenge kis ferritmágnest, majd legközelebb lehet neo...), tehát push-pull, ami a mágneses teret lineárisabbá teszi a +- kitérés függvényében.
Kell is, mert jó mélyre megy, egyúttal cicereg is szépen, és persze a közép tartomány is gyönyörűen szól!
Jelenleg zárt dobozban szólnak, nem is rosszul... ;)
Ja, ráadásul egyutas a cucc, tehát egyetlen hangszóró nyomja mindezt, a hang útjában nincs semmi hangváltó, vagy kondi, sávszűrő bizb*sz!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2014.01.07. 00:47 
Offline
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.31. 15:11
Hozzászólások: 1678
Tartózkodási hely: EU
Lehet, hogy nincs köze a teremakusztikához, de az akusztikához igen. Teljesen egyetértünk. Csak valahová tenni kellene :) Amúgy tényleg a legfontosabb sáv a 100 Hz- 4KHz, elvileg átvihető. Egy jó doboz, max 13 cm átmérőjű KÖZÉPPEL, min 90 dB érzékenységgel, jó magassal, egy dobozban. Alatta egy aktív/passzív subbbal. És nem a subon ül a felső szekció. :D Ismét feltaláltuk a viaszt..


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2014.01.07. 01:46 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.05.04. 23:11
Hozzászólások: 228
A membrán mérete 11,5 cm széles, és 13,5 cm magas (tehát ovális), egy 19 literes (zárt) próbadobozra van erősítve, ami szerintem még pár literrel több is, mint amennyi kellene neki...
Szerinted ez nagy? :roll:

Nem tudok mérni, és még felesleges is (mert ez csak prototípus), de a basszusgitárt, lábdobot egész jól kiadja 11 nm-en (nem gatyalengető, de elég erős), nagyon testes hangzása van, és még csak egy hangsugárzóról beszélünk, a sztereó másik oldalán lévő, több évvel ezelőtti változat, ehhez képest semmi... :lol:
Úgy terveztem méretileg, hogy minél kevésbé nyalábolja a közepeket, és ez egész jól bevált!

A magasakat természetesen erősen nyalábolja, de hallhatóak szélesebb szögben is, csak jóval halkabban, ez nekem nem zavaró, állva is nagyon szívesen hallgatom...
Zenehallgatás közben amúgy is a 2 hangsugárzó közt fog fülelni az ember, nem fog mindenfelé császkálni!
A nyalábolást, erős magas kiemelést szivacsokkal kontrolláltam a mágneseknél, NAGYON hatásos (még fejlesztés alatt)!

És ismétlem, ennek a lényege az, hogy EGYETLEN hangszóró sugározza le a teljes sávot, mindenféle keresztváltási anomália nélkül! Természetesen ennek is meg vannak a hátrányai, minden kompromisszum kérdése!
Amúgy semmi extra nincs a hangjában, nagyjából úgy kell elképzelni, mint egy jobb fejhallgató hangzását...
Biztosan nem tökéletes, nem hibátlan, de ezek olyan gyors, tiszta, részletező hangot adnak ki, amit nekem a "kínai" (óccsó sz*r) hangszórókkal nem sikerült elérni!
Magasabb kategóriájú hangszórókkal jóval közelebb lettem volna, de annak bizony ára van... :cry:


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2014.01.07. 01:57 
Offline
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.31. 15:11
Hozzászólások: 1678
Tartózkodási hely: EU
Nagyon régen is mondták, mérések is igazolják, hogy az ovális középsugárzóknak szebb hangjuk van. Fizikailag is van rá magyarázat. Hamarosan jó drágán árulni fogják. 2014.01.07 8-)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2014.01.07. 02:11 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.05.04. 23:11
Hozzászólások: 228
Az ovális forma a membrán állóhullámai miatt lett választva.
Szerintem a kör alakú nem jó, a párhuzamos oldalak pláne nem...

Már léteznek olyan hagyományos (elektro-dinamikus) hangszórók, amelyek lengőcsévéje nem pontosan középen helyezkednek el, hanem pár centivel arrébb, így csökkentve a kör alakú membrán bizonyos állóhullámait. ;)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2014.12.01. 17:05 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2013.01.22. 00:22
Hozzászólások: 2015
Aki nem tud biztosan mérni, annak nagy segítség lehet...
Nagyon jó kis program a "cipősdoboz" szobák, adott hallgatási pozícióból történő mélyfrekvenciás átvitelének meghatározására.
http://kolbrek.hoyttalerdesign.no/index ... calculator
Célszerűen (esetünkben) két forrást (Source) kell beállítani, a T60-as paramétert ("utánzengési" idő) pedig jól megbecsülni - utána olvasni (sajnos a helpje nekem nem működik).
Ami nagyon jó benne, hogy a saját szobánkat modellezve, húzogathatjuk a hangfalakat grafikusan és közben látjuk hogyan módosul az átvitel. Ezáltal meghatározható a hangfalak legoptimálisabb helye.
Nálam az eltolt amerikai konyhás keszekuszaság, a nagyméretű bútorok a sok aprósággal és a szobához képest nem szimmetrikusan elhelyezett hangfalpár elég jó eredményt ad több hallgatási pozícióból is, de sajnos ezzel a progival nem szimulálható ilyen térelrendezés. A sarkok jobb csillapítására azért szükség lenne. Szükségmegoldásképp a sarokhoz közeli hangdoboz mögé egy összehajtott hálózsákot tettem, mivel a hangfal nagyrészt eltakarja ezért 70%-osan asszonybarát. :lol:
db


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.06.19. 12:50 
Offline
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: 2011.04.03. 21:47
Hozzászólások: 431
Kellene egy kis segítség, nem épp high end, de lehet van valakinek tapasztalata. adott egy új építésű családi ház 40nm nappalival. a barátom szeretne házimozit de úgy, hogy az álmennyezetbe legyenek a hangsugárzók.(asszonytűrő faktor alacsony) ilyesmit nem csináltam még. nézegettem a mennyezetbe szerelhető széles-sávúakat, talán van monacor-ban és visatonban is 160s. öt darabot beépítve, plusz egy mélynyomó, vajon használható hangzást adhat? vagy felejtős? félek hogy a hallgató pozíció miatt a lefele sugárzott magasak eltűnnek. így nem lesz tér sem. hangja lesz de minek. (igaz nem a profi házimozi kiépítés a cél. kompromisszum kell neki.) van valakinek tapasztalata esetleg?


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.06.19. 13:14 
Online
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 15:22
Hozzászólások: 3997
banzai írta:
Kellene egy kis segítség, nem épp high end, de lehet van valakinek tapasztalata. adott egy új építésű családi ház 40nm nappalival. a barátom szeretne házimozit de úgy, hogy az álmennyezetbe legyenek a hangsugárzók.(asszonytűrő faktor alacsony) ilyesmit nem csináltam még. nézegettem a mennyezetbe szerelhető széles-sávúakat, talán van monacor-ban és visatonban is 160s. öt darabot beépítve, plusz egy mélynyomó, vajon használható hangzást adhat? vagy felejtős? félek hogy a hallgató pozíció miatt a lefele sugárzott magasak eltűnnek. így nem lesz tér sem. hangja lesz de minek. (igaz nem a profi házimozi kiépítés a cél. kompromisszum kell neki.) van valakinek tapasztalata esetleg?


Felejtős. Hallgathatatlan lesz, maximum az üzletekben szokásos háttérzenélésre lesz alkalmas.
Ha már elrejtős akció kell, akkor a falba kell beépíteni a hangszórókat. Sokkal jobb eredményt ad.

Sajti


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.06.19. 16:40 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5095
banzai írta:
Kellene egy kis segítség, nem épp high end, de lehet van valakinek tapasztalata. adott egy új építésű családi ház 40nm nappalival. a barátom szeretne házimozit de úgy, hogy az álmennyezetbe legyenek a hangsugárzók.(asszonytűrő faktor alacsony) ilyesmit nem csináltam még. nézegettem a mennyezetbe szerelhető széles-sávúakat, talán van monacor-ban és visatonban is 160s. öt darabot beépítve, plusz egy mélynyomó, vajon használható hangzást adhat? vagy felejtős? félek hogy a hallgató pozíció miatt a lefele sugárzott magasak eltűnnek. így nem lesz tér sem. hangja lesz de minek. (igaz nem a profi házimozi kiépítés a cél. kompromisszum kell neki.) van valakinek tapasztalata esetleg?

A SUB-ot bárhova teheted. A hátsó hangszórókat kompromisszummal el lehet dugni a hallgató dívány mögé. A center, meg az elülső hangszórók a beszéd érthetőség miatt (már pedig a filmeknél ez fontos) nem igazán eltűntetendők. Barátod upgrade-eljen nagyobb tűrőképességgel rendelkező asszonyra inkább. Ha rám hallgat, akkor fiatalabbra is egyúttal. :lol:

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.27. 11:12 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5095
Kezdek a végére érni a házfelújításomnak. Nem titkolt célom volt, hogy a nappalim akusztikáját is javítsam. Úgy gondolom sikerült. Lessz majd itt olyan jóképességű ember, aki az egészet kétségbe vonja, de nem érdekel. Mindazonáltal megemlítem azt is, hogy az alkalmazott megoldás ismertetéséhez semmiféle anyagi érdekem nem fűződik, én nem árulok hengereket, paneleket, amiknek meg állítólag van hatásuk a basszus átvitelre is. A "preambulum" után jöjjön a téma elővezetése. :P

Kemény két hónapja dolgozom a házamon. Volt itt jégkár hejrehozatal, (SIGNAL biztosító fel is mondta a lakás biztosításom) Födém szigetelés, ablak csere, parketta felújítás, festés.
Hogy hogy kapcsolódik ez a HiFi-hez? Nos nagyon. Az egész MOT64 kollegánál tett látogatással kezdődött. Ott láttam valamit, ami nagyon megtetszett, és már vagy két éve a fejemben van a megvalósítása. Viszont borzasztó gond volt a házastársi kapcsolatom, nem tudtam, hogy kedves nejemnek tetszeni fog-e az az elképzelés, amit megakartam valósítani. Bevallom, nagyon tetszik neki a választott megoldás.
Mindig gondom volt az akusztikával. Itthon is, meg a különböző talikon is. Hozzá teszem, hogy azért a saját nappalimban bármelyik talinál, shownál jobb akusztika volt, de én elégedetlen voltam vele. Mindig kerestem a jobb megoldásokat. Főleg a basszus tartományban, mikor is a szobában (divatosan a room-ban ) :P kialakuló állóhullámok, basszus rezonanciák teszik tönkre az amúgy kiváló rendszer hangminőségét. A mostani hangfalamnál ez a gond mégjobban zavaró, hiszen a 10 collos SS hagszóró 25Hz határfrekin dolgozik. A bassz mellett az AMT dipól sugárzási képességét sem tudtam kihasználni a korai visszaverődések miatt, ezért volt annak hátoldalán egy filc felragasztva. Aki megnézte láthatta.
Valaha volt egy akusztikai hitvallás, a LEDE elv. LEDE: Azaz törekvés arra, hogy a hangforrás mögött akusztikailag halott környezet legyen a korai visszaverődések megszüntetése végett, de a hallgató mögött akusztikusan "élő" felület kell, hogy legyen, mivel az élő helyszínen is vannak visszaverődések, utózengés, stb. A LEDE elv szerintem jobb eredményt ad, mint egy agyon csillapított szoba, auditórium, stb. A túlzott csillapítás megöli a zenét, élettelenné teszi azt. Ráadásul egy helyiséget agyon csillapítani mindig drága, macerás, gondoljunk csak bele, hogy mennyibe kerül egy valamiféle elnyelő kütyü, henger, tábla, stb.
Amit most írni fogok, azzal megint sok ellenséget fogok szerezni magamnak a kábelgyártók köréből, meg a több tíz, százezer forintos kábelekben hívő "audisták" társaságából. Persze ez legyen az ő bajuk, ugyanis amit elkövettem, annak bekerülési költsége kb egy közép kategóriás Siltech kábel árának a feléből kijön, viszont a hangra gyakorolt hatása sokkal nagyobb, és sokkal jobban detektálható, mint ha egy Somogyi Audio kábelt lecserélnénk a létező legdrágább Siltech-re. Van ilyen? Igen, azt kell, hogy mondjam van. Ez a LEDE elv megvalósítása otthonunkban oly módon, hogy az asszonynak is tetszik, tehát nem lehet váló ok. A nem hifisták dobnak egy hátast ha meglátják, a hifisták meg duplacsavart tripla szaltót dobnak, ha meghallják az auditív hatást. :D

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.27. 11:30 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5095
Megoldásom nem mondható tökéletesnek, és biztos van jobb is, de nem ennyire kompromisszum mentes. A kompromisszum a bekerülési költségre, a saját kivitelezésre, az esztétikára, és nem utolsó sorban az auditív hatásra vonatkozik. Meg hát ugye asszonybarát is a megoldás. Nos lássuk hogy néz ki akkor, amikor még a nappalim nem volt berendezve, de a TV már működött:
Csatolmány:
20171116_181111.jpg
20171116_181111.jpg [ 193.11 KiB | Megtekintve 11821 alkalommal. ]

Már ebben az állapotban is érzékelni lehetett a különbséget a csupasz szoba akusztikája, és a "LEDE szoba" akusztikája között. Az üres szobában egy taps csattanása hosszú ideig utózengett, a beszéd érthetőség csorbát szenvedett. A pofon csattanást nem próbáltam. :lol: A fotón látható megoldás nem is igazi LEDE, csak félig. Ennek oka az, hogy egyrészt elnyeli a hangot, másrészt visszasugározza, de nagyon nagy diffrakcióval. Ez utóbbi tulajdonság olthatja ki szerintem az állóhullámokat. De lehet, hogy nem. Ezenkívül biztosan van hatása az elemek mögött lévő üregeknek is. Mindenesetre az biztos, hogy a szobámat a képen látható módon felszerszámozva az utózengés kb 75%-al csökkent, a beszéd érthetőség rendkívül jó lett, és a fény kvanrumokkal játszva a megjelenés is meghökkentő lett. A megvilágítás fentről, a plafonról történik rejtett módon egy LED szalaggal, aminek a színeit bármilyenre be lehet állítani. Én a kéket szeretem a legjobban. Természetesen sima fehérfénnyel is működik az akusztikai hatás. Megjegyzem, az utózengést nem mértem. Sem a szoba előző állapotában, sem a mostani állapotában. Szükségesnek tartom ezt előre leírni, mert tuti, hogy a jóképességűek majd ezt fogják számonkérni. Egyébként meg nem is volt vele soha sem gondom.

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.27. 11:32 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5095
A következő felvételen a megoldásom félkész állapotban látható más megvilágítással, TV nélkül.
Csatolmány:
20171115_180146.jpg
20171115_180146.jpg [ 243.71 KiB | Megtekintve 11826 alkalommal. ]

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.27. 13:24 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5095
A cucc tkp dekoráció, de vannak akusztikus tulajdonságai is mint írtam. Legjobban a basszus sávban kellemes a hatása, gondolom a difrakció miatt. Mérés előtt úgy érzem kb felére, 1/3-ra csökkenti az alsó 100Hz-s sáv hullámosságát. Ez miatt úgy tűnik, hogy szubjektíve csökken a basszus. de a valóságban nem, mivel a hangszóró továbbra is addig az alsó határfrekiig dolgozik, ameddig a 3D elem nélkül. Viszont a szoba "átvitelének" egyenesítése miatt a basszus tartomány feltisztul, kottázható lesz. Persze akik a brummogós basszust kedvelik, azoknak nem ajánlom a beruházást. Aki viszont a minnél élethűbb hangzást kedvelik mint én, azoknak ez a megoldás nagyon jó. Ezenkívül a zenehallgatáshoz nagyon esztétikus vizuális élményt is nyújt főleg este, éjszaka, mint az az alábbi fotón látható:
Csatolmány:
20171122_160216.jpg
20171122_160216.jpg [ 299.68 KiB | Megtekintve 11805 alkalommal. ]

Itt egy más jellegű megvilágításban láthatjuk:
Csatolmány:
20171122_110147.jpg
20171122_110147.jpg [ 284.26 KiB | Megtekintve 11805 alkalommal. ]

Nekem AMT rendszerű magas sugárzóm van, ami dipól karakterisztikájú eredeti állapotában. Eddig sajna a hanxóró hátoldalát egy filc lappal le kellett zárnom a korai visszaverődések miatt, azaz 2-5kHz-s tartományban volt egy púp az átvitelben. A diffúzor alkalmazásával ezt a filclapot száműzhettem, az átvitel egyenes maradt. Ez komoly hangminőség változást okoz mind az átvitelben, mind a térhatásban. Azért hozzá teszem, hogy az alkalmazott csöves erősítő jellemzően kitűnő mélyátvitellel rendelkezeik, nem egy egyszerű elektronika, mint ahogy az a képen látszik.Ezen a felvételen látszik a panel eredeti színe is.
Csatolmány:
20171122_160942.jpg
20171122_160942.jpg [ 242.8 KiB | Megtekintve 11805 alkalommal. ]

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.27. 13:30 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5095
Nappali megvilágításban is egészen mutatós dolog:
Csatolmány:
20171122_160012.jpg
20171122_160012.jpg [ 321.57 KiB | Megtekintve 11805 alkalommal. ]

Ezen megoldást mindenkinek ajánlom, aki a szoba akusztán javítani szeretne. Előnyeit leírtam az alábbiakban. A felhejezéshez nem kell szakember, csak akril "MESTER" ragasztó, kb 3 négyzetméterenként egy tubus mennyiségben, kell egy sniccel, meg egy vizimérték az első két panel felrakásához. Fontos, hogy a fallal érintkező felületek mindenütt kapjonak elégséges ragasztót, nehogy rezonáljon a panel. Én a felrakás után le is festettem "HÉRA" falfestékkel, mivel a panelek színe kicsit sárgás, olyan mint a Héra festés 2 év után. A nappalim burkolata 63 eFt-ba került, +4X1200-ba a ragasztó. Olcsóbb mint a kábel csere, vagy mint az akármilyen panelek, nagyobb hatású, s jól működik. Szóval hajrá, próbáljátok ki, még lehet kapni. Az elemek angol gyártásúak, pontosan 1/4 m2 méretűek, s egy csomagban 6m2 található. A csomagot nem bontják meg. Akinek kevesebb kell, az álljon össze valakivel.
A beszerzési forrás:
http://www.falburkolat.com/termek/akcio ... at-arthur/

Mégvalamit: Úgy kell a falra tenni, hogy a menyezetre ne sugározzon, mert az nagy visszaverő sík felület, még az oldalfalon van bútor, Jézuska, stb. Bár nagyon jól néz ki a linken található fotón az Arthur panel, de hangtechnikailag nem a legjobb megoldás. Kgazi hatásra csak akkor számítsatok, ha az egész fal borítva van vele.
Leírásommal azt a célt kívántam elérni, hogy hathatós segítséget nyújtsak mindenkinek, aki otthon asszonybarát módon jobb akusztikát szeretne, vagy a meglévőn javítani akar. Más célom, érdekem nem fűződik hozzá.

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.27. 13:48 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5095
Megoldásom méréssel alátámasztott hatását, és a mérés körülményeit az alábbiakban írom le:
Regulus nevű hangfalam ez év augusztusában lett kész. Nem lenne DysCus a nevem, ha nem mértem volna meg a nappalimban az átvitelét, ahol egyébként zenét szoktam hallgatni. A mérést egy Behringer mikrofonnal végeztem, ami a saját tulajdonom. A mérő jel rózsazaj. A miki helye 90cm magasan volt, pontosan a fülem magasságában, és távolsága a hangfalaktól megegyezett a fülem távolságával ugyancsak a hangfalaktól. A minap a hitetlen Tamások miatt vettem a fáradtságot, és végeztem egy mérést. Az előző állapothoz képest a változás az, hogy a szoba 3 fala zöld lett, a fa dohányzó asztal lecserélődött üveg-fém-MÜA összetételű asztalkára, valamint felszereltem a 3D fal elemeket. Minden más változatlan volt. Ha valaki nem hiszi, akkor az vessen magára.

Mindkét mérést az alábbiakban közzéteszem. A diagrammokat egymásra szerkesztettem, hogy a szemüveggel rendelkezők is jól láthassák a különbséget. A zöld átviteli függvény a mai állapotot mutatja, a piros az augusztusit. Több dolgot láthatunk az elemzés során. Az első az az, hogy jól látszik az SS mélynyomóm bejáratódása, amit a 28Hz-s -1dB-s alsó átviteli határ mutat. Jól látszik 500 Hz felett a görbe kisímulása, ami biztos jó hatással van a beszéd érthetőségre, és az egyéb paraméterekre, mintahogy azt én tapasztalom.

Jól látható az 50-100Hz közötti tartomány átlagosan közel 10dB-nyi csillapodása. Aki ért a függvény analízishez, az azt is látja, hogy a "púp" nem vándorolt el máshova, hanem eltűnt, azaz az energiája is eltűnt a hallgatási pontban. Én arra tippelek, hogy egy része a pálmarostokban hővé alakult, másik része meg a diffrakció áldozata lett, vagy az elemek mögötti üregek nyelik el. Hogy milyen arányban, azt nem tudom, de így van. Vád ért, hogy a mikrofon helyzete ha 10 cm-el elmozdul, (ami lehet, hogy így van) akkor az is okoz a két mérés között ekkora eltérést. Nos 10kHz felett lehet, de a mélytartomány több tíz méteres hullámhossz tartományában ez egyszerűen nem áll fenn. Ostobaság ennek ellent mondani. A hatás füllel nagyon jól detektálható. Ezenkívül minden átlagos szobai mérés minden esetben basszus túllövést mutat. A falpanelos szoba nem. Mára már többen is meghallgatták a 3D falpanel hatását, s barátaim igazolták a mérést a fülükkel is, mint ahogyan én is. Nézze boldogan mindenki a diagarammot:
Csatolmány:
Nappali old_new.jpg
Nappali old_new.jpg [ 144.82 KiB | Megtekintve 11797 alkalommal. ]

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.27. 14:48 
Online
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 15:22
Hozzászólások: 3997
3D falburkolat Arthur (5250 Ft/m2)
Méret: 500x500mm
Alapanyag: Bambusz és cukornád növényi rost
Súly: 1,16kg /m2
Panelvastagság: 1,5mm
Szín: Natúr
Kiszerelés: 6m2, 24db panel
Festhető: Latex festékkel
Szállítás: 1-3 munkanap

Csatolmány:
30-mm-vastag-konto-panel-hangelnyelesi-tenyezoje.jpg
30-mm-vastag-konto-panel-hangelnyelesi-tenyezoje.jpg [ 48.09 KiB | Megtekintve 11780 alkalommal. ]


Sajti


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.27. 15:31 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5095
Korrekt. Lényeg, hogy jól működik.

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.27. 15:44 
Offline
Kiemelt Tag

Csatlakozott: 2011.04.01. 22:03
Hozzászólások: 778
Tartózkodási hely: Tárnok
dys-cus írta:
Korrekt. Lényeg, hogy jól működik.

Ugye 5,3-5,5 m a zenehallgató szobád?


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.27. 15:52 
Online
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 15:22
Hozzászólások: 3997
dys-cus írta:
Korrekt. Lényeg, hogy jól működik.


Valóban korrekt. A lényeg, hogy nem működik. Rövidke magyarázat:

A csatolt diagram egy 30mm vastag kifejezetten akusztikai csillapítás céljára gyártott panelről szól.
Ennek a csillapítása a következő:

63Hz - 0.45dB
125Hz - 1.65dB
250Hz - 8.23dB
500Hz - 13dB

Sajti


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.27. 20:57 
Offline
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.31. 15:11
Hozzászólások: 1678
Tartózkodási hely: EU
Hát igen. Szép. Asszonybarát. Meg jól is szólhat. Ezek a legfontosabbak.
Visszaköszön pár HFM cikk a kialakítás nézegetése közben. A szoba és akusztikus hangolása sokkal fontosabb mérhető paraméterektől.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.27. 23:46 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 11:42
Hozzászólások: 605
Mondtam én, hogy egyszerűbb lett volna beismerni, hogy egész máshol voltak a dobozok a két méréskor...
Már csak a rózsafüzér segíthet... :D


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.28. 13:00 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5095
FordPrefect írta:
Hát igen. Szép. Asszonybarát. Meg jól is szólhat. Ezek a legfontosabbak.
Visszaköszön pár HFM cikk a kialakítás nézegetése közben. A szoba és akusztikus hangolása sokkal fontosabb mérhető paraméterektől.

Erről van szó. Meg a diffrakcióról. Meg arról, amit mértem, s amit hallok, illetve más is hall. A többi csak szöveg. Mégha valakinek 33 nick neve (álneve) van is. :lol:

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.28. 13:49 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5095
Szóval mégegyszer és utoljára:
Azért tartom röhelyesnek ezeket a cáfolatokat, okoskodásokat, valamint a NET-nek ezekkel való teleszórását, mert:
1, a szubjektív tapasztalatok mást mutatnak, köztük az én több mint 40 éves tapasztalatom is,
2, ha egy szoba 1 oldalának átburkolása akusztikusan kettős működésű (elnyelés, difrakció) elemekkel nem okoz a hangképben pozitív változást (olyat, amilyet detektáltam), akkor ugyan mi értelme van a kábelek, ellenállások, elektronikák megitélésének. Egyszerűen veszettül nevetséges pl az a törekvés, hogy egy DAC 5 Voltját előállító egyenáramú tápnak a fázisátvitele mennyire szól bele a hangképbe. Mennyi szimulációt belefektetett ebbe valaki! De nyilván ez hót komoly itt, mivel több száz NYÁK is meglett rendelve boldog boldogtalanok által, mert az ó mily jó. Igaz azóta sem olvastam róla, hogy mennyivel lett jobb a hangkép. :lol: Pedig a zaj -96dB-ről -102dB-re csökkent. :lol:
3, legalább valaki a bírálók közül jönne el meghallgatni, s nem 100 kilométerről mondani véleményt egy szoba akusztikájáról, vagy egy hangfalról. Ezért is gyenge a spekuláció. Nálam mindig nyitva a ház kapuja, még annak is, aki később kővel, sárral dobál meg. Végül is aki ilyet akar telepíteni, az eljön hozzám, s megfüleli.

Továbbra is ajánlom mindenkinek a 3D falpanelek használatát. Ne legyen senkinek skurumpulusa az ügyben, hogy esztétikusabb jobb, és hatásosabb megoldás, mint a huszonvalahányezer Forintért a profik által árult 1/4 négyzetméteres "hangfeljavító" falfeltét.

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.28. 14:00 
Online
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 15:22
Hozzászólások: 3997
Kedves Dyscus,
akkor utoljára én is összefoglalnám:
1, Senki sem állítja, hogy a panelek nem okoznak változást. Okoznak, az biztos. Mindösszesen annyi kérnék, hogy kezeljük a helyén a dolgokat. Egy 1,5mm vastag panel, legyen az árva szüzek szőke hajából megszőve, akkor sem fog SEMMIFÉLE csillapítást okozni 50-100Hz környezetében. Ha ezt nem fogadod el, akkor a fizika törvényeinek meghágásán fáradozol, ez pedig felesleges erőlködés
2, Le lehet szólni azokat, akik igyekeznek helyretenni a dogot, de ahogy én sem kételkedem abban, amit te az ásványvizekről írtál, úgy kérlek, hidd el, amit az akusztikáról írok, nekem ugyanis az utóbbiból van diplomám.
3, Az általad használt falburkolatnál a kifejezetten akusztikai célra fejlesztett panelek csillapítása igenis jobb. Az más kérdés, hogy az ára más kategóriában van, sajnos, ezért igen kevesen engedhetik meg maguknak. Érdemes lenne mindenkinek megnézni, hogy milyen a burkolat az MTA süketszobájában. Kissé komolyabb, és még az sem ideális (messze nem!!!) 50Hz-en és az alatt.

Sajti


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.29. 00:11 
Offline
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.31. 15:11
Hozzászólások: 1678
Tartózkodási hely: EU
Idézet:
Kissé komolyabb, és még az sem ideális (messze nem!!!) 50Hz-en és az alatt.

És mi az ideális??? :D


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.29. 00:13 
Online
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 15:22
Hozzászólások: 3997
FordPrefect írta:
És mi az ideális??? :D


Az 1 értékű csillapítási tényező.

Sajti


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.29. 00:20 
Offline
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.31. 15:11
Hozzászólások: 1678
Tartózkodási hely: EU
OK. Aztán lehet vitatkozni, pl. a "Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról" lemez hogyan szól. Szarul. Bármilyen rendszeren, pedig sokkal jobbat vártam. Sajnos még igényes zenehallgatásnál -szerintem- a front a lényeg.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.29. 11:51 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5095
sajti írta:
Kedves Dyscus,
akkor utoljára én is összefoglalnám:
1, Senki sem állítja, hogy a panelek nem okoznak változást. Okoznak, az biztos. Mindösszesen annyi kérnék, hogy kezeljük a helyén a dolgokat. Egy 1,5mm vastag panel, legyen az árva szüzek szőke hajából megszőve, akkor sem fog SEMMIFÉLE csillapítást okozni 50-100Hz környezetében. Ha ezt nem fogadod el, akkor a fizika törvényeinek meghágásán fáradozol, ez pedig felesleges erőlködés
2, Le lehet szólni azokat, akik igyekeznek helyretenni a dogot, de ahogy én sem kételkedem abban, amit te az ásványvizekről írtál, úgy kérlek, hidd el, amit az akusztikáról írok, nekem ugyanis az utóbbiból van diplomám.
3, Az általad használt falburkolatnál a kifejezetten akusztikai célra fejlesztett panelek csillapítása igenis jobb. Az más kérdés, hogy az ára más kategóriában van, sajnos, ezért igen kevesen engedhetik meg maguknak. Érdemes lenne mindenkinek megnézni, hogy milyen a burkolat az MTA süketszobájában. Kissé komolyabb, és még az sem ideális (messze nem!!!) 50Hz-en és az alatt.

Sajti

Kedves Sajti!

Hallgasd meg, bár nem hallottad a panel nélküli verziót.
Oszt ennyi. Nemtom miért nem hiszed el, amit tapasztaltam, mértem. ;) Azt hittem számítástechnikus vagy.
Azt meg végképp nem értem, hogy miért az elnyelésen lovagoltok. Mikor ott a panel mögötti üregek hatása, valamint a szórt visszaverődés hatása. Ha elolvasod amit írtam, akkor meg rájössz, hogy soha nem írtam azt, hogy csak az elnyelődésről szól az egész.

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.29. 11:52 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5095
sajti írta:
FordPrefect írta:
És mi az ideális??? :D


Az 1 értékű csillapítási tényező.

Sajti

Ez csqak elméleti lehet, vagy max a süket szoba, de itt erről szó sincs.

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.29. 18:57 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 11:42
Hozzászólások: 605
" Fontos, hogy a fallal érintkező felületek mindenütt kapjonak elégséges ragasztót, nehogy rezonáljon a panel. "
"Mikor ott a panel mögötti üregek hatása"
Mind a kettőt te írtad.
Ezek után miért kellene elhinnie bárkinek is, hogy az időben jócskán eltérő két mérés ugyanúgy történt?
Akusztikai diffrakcióra meg nem érdemes hivatkozni 200Hz alatt, pláne ilyen ilyen panelek esetén.
Kár erőlködni, ezt a témát bebúrtad :D
Én is tévedtem már párszor, de amint kiderült, siettem elismerni. Nagyobb gáz az, ha már hat hozzáértő csóválja fejét, hogy ez így nem lehetséges...


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.29. 19:05 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2015.11.11. 23:30
Hozzászólások: 323
Tartózkodási hely: Szombathely
Gondolom ott ahol azok a szögletes kiállások vannak a panelből, azok alatt nincsen kitömve ragasztóval.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.30. 10:55 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5095
marone írta:
Gondolom ott ahol azok a szögletes kiállások vannak a panelből, azok alatt nincsen kitömve ragasztóval.

Természetesen, jól érzékeled. Néhány élen fexik fel a falra. Felületének több mint 80 %-a alatt üreg van. Úgy kell gondolni az egészre, hogy korábban az a hang, ami a hangfal mögötti falra sugárzódott, annak majdnem 100%-a visszaverődött. Most egyrészt difrakciót szenved, egy része pedig csillapítva jut el a panel mögötti falra. Onnan visszaverődve megint csillapítást szenved, és így jut vissza a hallgatótérbe. Úgy tűnik, hogy a diffrakció, és a kétszeres csillapítás miatt a nappalimban az állóhullámok jelentős csökkenését okozták. Ezért mérek a szobámban laposabb basszus átvitelt, amit füllel is jól lehet detektálni.
Végezzünk el egy gondolat kísérletet. (ezt a módszert a fizikusok gyakran használják). 100% az az amplitúdó, ami neki megy a panelnak. 25%-a elnyelődik. A falról a maradék 75%nak a 0,9%-a visszaverődik. Az eredeti amplitúdónak már csak a 67,5%-a verődik vissza, ami megint szenved egy 25%-os csillapítást.Ekkor már az eredeti jeknek csak az 50,6%-a sugárzódik vissza a hallgatói térbe. Az 50%-os szintesés már dB-ben is számottevő. Ez a "fél" jel gerjeszti az állóhullámot, aminek amplitúdója biztosan nem akkora, mint a kiváltó jel nagysága, hanem kevesebb. Akusztikusi végzettséggel ez könnyen kiszámítható. Viszont számolás nélkül meg az detektálható, amit a mérésen látni lehet.
Hangfalamimat mikor készítem, akkor az udvaron szoktam mérni, pont azért, hogy minnél jobban kiküszöböljem a szoba akusztikát. (sajna nincs süketszobám) Felteszek ide egy diagrammot, amit így mértem, mikor kész lett a hangfal. Össze lehet vetni a szobai méréssel, illetve a falpaneles méréssel. Gondolom mindenkinek átjön a különbség, de majd a jóképességűek megmagyarázzák, hogy nem is igaz. :lol:
Csatolmány:
Regulus SPL 17 08 10.JPG
Regulus SPL 17 08 10.JPG [ 167.58 KiB | Megtekintve 11420 alkalommal. ]

A profik ezt nem fogják fel, mert csak azzal vannak elfoglalva, amit ők gondolnak, hiába mutat mást a mérés, vagy a meghallgatási tapasztalat. :lol: Ez is mutatja, hogy a mesterurak kicsit felületesen olvasnak. Meg össze-vissza beszélnek.
Például én 3-szor elolvastam Ságvári Endre (neki volt 33 nick neve) írását, és nem jöttem rá, hogy miért nem úgyanúgy történtek a mérések.
Miért állítja megint, hogy hazudok: "Ezek után miért kellene elhinnie bárkinek is...". Azt sem tudja miről ír, és miért. De azért sérteget, vagdalkozik, vitatkozik. Szóval ezért írnak ide egyre kevesebben.
Bocsánat, hogy hozzászóltam.

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.30. 11:15 
Online
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 15:22
Hozzászólások: 3997
dys-cus írta:
Végezzünk el egy gondolat kísérletet. (ezt a módszert a fizikusok gyakran használják)
Valóban szoktak. Viszont ehhez szükséges az, hogy az ember tisztában legyen a fizika alapvető törvényeivel. Enélkül nem beszélhetünk gondolatkísérletről, csak fantáziálásról, vagy meséről...

dys-cus írta:
100% az az amplitúdó, ami neki megy a panelnak. 25%-a elnyelődik.
Milyen frekvencián?

dys-cus írta:
A falról a maradék 75%nak a 0,9%-a visszaverődik. Az eredeti amplitúdónak már csak a 67,5%-a verődik vissza, ami megint szenved egy 25%-os csillapítást

Egyrészt nem stimmel a matek, másrészt pedig megint érdeklőnék, hogy mi is fogja a visszverődő hang 25%-át elnyelni?

dys-cus írta:
Ekkor már az eredeti jeknek csak az 50,6%-a sugárzódik vissza a hallgatói térbe. Az 50%-os szintesés már dB-ben is számottevő.


A "számottevő" komoly fizikai mértékegység lenne? Szerintem az 50,6% az -2,96dB. Ez sajna még mindig nem magyarázat a 10dB-s púp eltűnésére

dys-cus írta:
Ez a "fél" jel gerjeszti az állóhullámot, aminek amplitúdója biztosan nem akkora, mint a kiváltó jel nagysága, hanem kevesebb. Akusztikusi végzettséggel ez könnyen kiszámítható. Viszont számolás nélkül meg az detektálható, amit a mérésen látni lehet.


Sajnos nem számolható könnyen, hiszen függ attól is, hogy a szoba melyik pontjára akarod számolni.

dys-cus írta:
Hangfalamimat mikor készítem, akkor az udvaron szoktam mérni, pont azért, hogy minnél jobban kiküszöböljem a szoba akusztikát. (sajna nincs süketszobám) Felteszek ide egy diagrammot, amit így mértem, mikor kész lett a hangfal. Össze lehet vetni a szobai méréssel, illetve a falpaneles méréssel. Gondolom mindenkinek átjön a különbség, de majd a jóképességűek megmagyarázzák, hogy nem is igaz. :lol:


A kültéren való mérés elfogadott módszer az akusztikában, hiszen nem mindenkinek van pénze süketszobára. Egyes cégek a mérőmikrofont a dobozhoz rögzítik, majd daruval 15-20m magasra felemelik, hogy a földről való visszaverődéseket is csökkentsék.


dys-cus írta:
A profik ezt nem fogják fel, mert csak azzal vannak elfoglalva, amit ők gondolnak, hiába mutat mást a mérés, vagy a meghallgatási tapasztalat. :lol: Ez is mutatja, hogy a mesterurak kicsit felületesen olvasnak. Meg össze-vissza beszélnek.


Itt van az alapvető hiba a gondolkodásodban. Én személy szerint nem azzal vagyok elfoglalva, amit gondolok, hanem azzal, amit fizikából tanultam, és amit nálam okosabb emberek felfedeztek, bebizonyítottak. Én nem tartom magam olyan okosnak, hogyha a fizika törvényeivel ellenkező mérési eredményre jutok, akkor kétségbe vonjam a törvényeket, hanem inkább megkeresem, hogy hol hibáztam a méréssel...

Sajti


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.30. 14:08 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 11:42
Hozzászólások: 605
A diffrakcióra kár hivatkozni, mert a lapok mérete nagyon kicsi a mély hangok hullámhossza feléhez képest. (50Hz fél hullámhossza 3,4m)
Az egész gondolatmenet téves, úgy ahogy van.
A feltett udvari mérést milyen távolságból készítetted? Mitől van szerinted a 15dB egyenetlenség 90-130Hz között?
Mekkora alapok mögötti üreg centiméterben?
Léteznek limp mass bass absorber akusztikai elemek, amelyek komoly elnyelést produkálnak1-2oktávon keresztül, evvel lehet hatásosan állóhullámot csökkenteni (valamint a hangsugárzó és a hallgatási hely megfelelő kiválasztásával), amennyiben a szobához hangolják. Itt ki lehet számolni:


Csatolmányok:
limpmassbass1.pdf [461.69 KiB]
90 alkalommal.
Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.30. 20:26 
Offline
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.31. 15:11
Hozzászólások: 1678
Tartózkodási hely: EU
Idézet:
dys-cus írta:
Hangfalamimat mikor készítem, akkor az udvaron szoktam mérni, pont azért, hogy minnél jobban kiküszöböljem a szoba akusztikát. (sajna nincs süketszobám) Felteszek ide egy diagrammot, amit így mértem, mikor kész lett a hangfal. Össze lehet vetni a szobai méréssel, illetve a falpaneles méréssel. Gondolom mindenkinek átjön a különbség, de majd a jóképességűek megmagyarázzák, hogy nem is igaz. :lol:

sajti írta:

A kültéren való mérés elfogadott módszer az akusztikában, hiszen nem mindenkinek van pénze süketszobára. Egyes cégek a mérőmikrofont a dobozhoz rögzítik, majd daruval 15-20m magasra felemelik, hogy a földről való visszaverődéseket is csökkentsék.


Udvaron méred, hogy kiküszöböljed a szoba akusztikáját. Hát akkor ott kell hallgatni, akár most télen is. :lol:

Másik rosszabb, (bocs sajti) 15-20m-en már tériszonya van az embereknek. És még a télről nem is beszéltünk..

1. Sajnos mély tartományban az átvitelt első közelítésben a hallgató tér/szoba fizikai méretei határozzák meg.
2. Második közelítésben a hangsugárzó kialakítása, aránya a szobához. Az állóhullámokkal a hagyományos kubikus kialakításnál nemigen lehet mit kezdeni sem a szobánál, sem a doboznál. Max hangolni lehet, ezotérika.
3. És legalább ekkora gond, hogy a mélytartományba belelóg az emberi beszéd alsó frekvencia tartománya. Erre nagyon érzékeny a fül (mivel -egyenlőre még- ez egy biztos viszonyítási alap)

Az akusztika nem is olyan egyszerű tudomány.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.30. 21:12 
Online
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 15:22
Hozzászólások: 3997
FordPrefect írta:
Udvaron méred, hogy kiküszöböljed a szoba akusztikáját. Hát akkor ott kell hallgatni, akár most télen is. :lol:

Másik rosszabb, (bocs sajti) 15-20m-en már tériszonya van az embereknek. És még a télről nem is beszéltünk..

1. Sajnos mély tartományban az átvitelt első közelítésben a hallgató tér/szoba fizikai méretei határozzák meg.
2. Második közelítésben a hangsugárzó kialakítása, aránya a szobához. Az állóhullámokkal a hagyományos kubikus kialakításnál nemigen lehet mit kezdeni sem a szobánál, sem a doboznál. Max hangolni lehet, ezotérika.
3. És legalább ekkora gond, hogy a mélytartományba belelóg az emberi beszéd alsó frekvencia tartománya. Erre nagyon érzékeny a fül (mivel -egyenlőre még- ez egy biztos viszonyítási alap)

Az akusztika nem is olyan egyszerű tudomány.


Nem haragszom :) Lehet, hogy azért, mert nekem nincsen tériszonyom...

Amiket leírtál, abban igazad van. És ha valaki otthonra tervez egy hangsugárzót, akkor beletervezheti a lehallgató szoba akusztikáját. De egy gyártónál, aki néhány 100-1000-10000 stb. darabot gyárt egy-egy típusból, milyen szobára legyen optimalizálva?

Sajti


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.30. 21:18 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.07.20. 16:52
Hozzászólások: 4557
sajti írta:
De egy gyártónál, aki néhány 100-1000-10000 stb. darabot gyárt egy-egy típusból, milyen szobára legyen optimalizálva?

Sajti

Ha egy millió alatti f*s kategória, akkor kisebb szoba.
Ha 5 millió feletti árkategória, akkor nagy nappali.

kb.

_________________
Az ideál: 2x32W/4578T - 1x W22EX003 - 1x Audaphon AMT 1i (round) - 1x W22EX003 - 2x32W/4578T (250Hz/1khz)
2xDAC729, 1xAD1862, 1x AD SigmaDSP, saját IV, módosított diamond B100 buffer


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.11.30. 22:34 
Offline
Moderátor

Csatlakozott: 2012.01.06. 10:09
Hozzászólások: 398
Tartózkodási hely: BÉKÉS
Ha egy nagy nappaliba egy drága hangfalat teszel, akkor tudod mi lesz az eredmény, egy nagyon drága nappali... :mrgreen:


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.12.01. 10:29 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.06.16. 21:38
Hozzászólások: 943
Tartózkodási hely: Piliscsaba
Szabó Zoltán írta:
Léteznek limp mass bass absorber akusztikai elemek, amelyek komoly elnyelést produkálnak1-2oktávon keresztül, evvel lehet hatásosan állóhullámot csökkenteni (valamint a hangsugárzó és a hallgatási hely megfelelő kiválasztásával), amennyiben a szobához hangolják. Itt ki lehet számolni:
Na ez már szimpatikus. Próbáltál már ilyen dobozkákat? Milyen membránt javasolsz? Tecsound SY570 jó lehet?
https://zajcsillapitas.net/tecsound

_________________
https://zoltanmagari.blogspot.com


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.12.01. 11:10 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5095
"Udvaron méred, hogy kiküszöböljed a szoba akusztikáját. Hát akkor ott kell hallgatni, akár most télen is."
Igen, ott mérek ha hangváltót készítek. Ami persze nem ideális megoldás, de kevesebb a visszaverődés. A szabadtéri díyerkedést nyáron szoktam végezni. Azért csináltam meg a szobámat, hogy télen is tudjak zenét hallgatni. Eddig nem hallgattam. :P


"A falról a maradék 75%nak a 0,9%-a visszaverődik."
Hogy stimmeljen a matek: 0,9% helyett 90%.
A többi meg kiforgatása annak amit írtam. Keresése a kötekedésnek bizonyíték nélküli hablatty. cáfolat nélküli smonca. T. Admin úr vagdalkozik mint a rendőr a kihallgatáson. Ebbe a fórumba ez bele illik.
De legyetek boldogok: nem jól mértem, hazudok a hallgatási tesztekről, tapasztaltakról, meg nincs is hangfalam, kottázható basszusom, nincs erősítőm. Sőt szobám se. Ja! és az én halott anyukám...
Bocsánat, hogy le mertem írni a mesebeli szobám akusztikájának változását. Többet nem foglak benneteket zavarni ilyenekkel. Megnyugodtak a tisztelt jóképességű megmondók? Részemről a téma befejezve.

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.12.01. 11:17 
Online
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 15:22
Hozzászólások: 3997
OFF

dys-cus írta:
T. Admin úr vagdalkozik mint a rendőr a kihallgatáson.


Akkor ezt tisztázzuk: Nem a T. Admin úr vagdalkozik veled, hanem a sajti nevű fórumtárs. Majd ha pirossal írok, akkor fog az Admin szólni hozzád, addig csak a véleményem mondom el, aminek semmi, de semmi köze nincsen a fórumon viselt tisztségemmel. Tudom, hogy sokkal jobban hangzik a hatalom által elnyomott kisembernek lenni, mint mániákus tudatlannak, aki fizika törvényeivel szemben védi a fantazmagóriáit....

dys-cus írta:
Ebbe a fórumba ez bele illik.


NEM! Ebbe a fórumba az nem illik bele, hogy nyilvánvaló tárgyi tévedéseket, és félrevezető megállapításokat hagyjunk szó nélkül. Ha ezt megtennénk, akkor az ide látogató, az akusztika alapjaival tisztában lévő vendégek előtt járatnánk le a fórumot.

Sajti

ON


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.12.01. 12:34 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 11:42
Hozzászólások: 605
mzperx írta:
Szabó Zoltán írta:
Léteznek limp mass bass absorber akusztikai elemek, amelyek komoly elnyelést produkálnak1-2oktávon keresztül, evvel lehet hatásosan állóhullámot csökkenteni (valamint a hangsugárzó és a hallgatási hely megfelelő kiválasztásával), amennyiben a szobához hangolják. Itt ki lehet számolni:
Na ez már szimpatikus. Próbáltál már ilyen dobozkákat? Milyen membránt javasolsz? Tecsound SY570 jó lehet?
https://zajcsillapitas.net/tecsound

Ezt az anyagot még nem ismerem, de jónak tűnik, (az 50-es) ha kellően hajlékony. 20cm elem mélységgel 60Hz-en majdnem teljes elnyelést lehet elérni, ami 40-90Hz-ig még számottevően hatásos. De még decemberben ki fogom próbálni . Ezek sokkal jobban működnek sarkokban, vagy falnál, mint a szálas anyagok, vagy akár a a helmholz rezonátorok.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.12.01. 15:43 
Offline
Kiemelt Tag

Csatlakozott: 2011.09.10. 18:28
Hozzászólások: 1364
Tartózkodási hely: Győr
Szabó Zoltán írta:
mzperx írta:
Szabó Zoltán írta:
Léteznek limp mass bass absorber akusztikai elemek, amelyek komoly elnyelést produkálnak1-2oktávon keresztül, evvel lehet hatásosan állóhullámot csökkenteni (valamint a hangsugárzó és a hallgatási hely megfelelő kiválasztásával), amennyiben a szobához hangolják. Itt ki lehet számolni:
Na ez már szimpatikus. Próbáltál már ilyen dobozkákat? Milyen membránt javasolsz? Tecsound SY570 jó lehet?
https://zajcsillapitas.net/tecsound

Ezt az anyagot még nem ismerem, de jónak tűnik, (az 50-es) ha kellően hajlékony. 20cm elem mélységgel 60Hz-en majdnem teljes elnyelést lehet elérni, ami 40-90Hz-ig még számottevően hatásos. De még decemberben ki fogom próbálni . Ezek sokkal jobban működnek sarkokban, vagy falnál, mint a szálas anyagok, vagy akár a a helmholz rezonátorok.Autóban már régóta használjuk. nagyon jó cucc.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.12.02. 00:33 
Offline
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: 2012.12.14. 11:30
Hozzászólások: 473
Tartózkodási hely: ~ Bp.
Az nem lehet, hogy dys-cus azért mérte-tapasztalta a mély hang kisimulását, mert a falpanel (szerencsére éppen jó frekin) hangolt rezonátorként viselkedik, és "leszívja" a rezonanciát?
Már nem egészen rémlik a Helmholcz-rezonátor hogyan is működik...
De szerintem 2 módon is elképzelhető a panelek falra szerelt rezonátorkénti működése:
-Mivel a panel porózus, a mögötte létrehozott üreggel felfogható egy basszreflex dobozként, ami millió kis 'párhuzamosan bekötött' csövecskével van hangolva, (és a felületére felvitt festés porózusságával hangolható :mrgreen: )...
-Illetve a panel nem egészen merev, + viszonylag nagy a tömege, ezért felfogható egy naaagy membránként, ami a mögötte lévő térrel szintén rezonátort tud képezni...

szerintem. :?


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.12.02. 08:04 
Online
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 15:22
Hozzászólások: 3997
Az elméleted jó. Csak sajnos egy 1,5mm vastag panel 50-100Hz környékén gyakorlatilag transzparens, a mögötte lévő üreg térfogata pedig nagyon kevés.
Anno a főiskolán számolgattuk, hogy a 2literes kólásüvegnek valahol 250Hz felett van a rezonancia frekvenciája.

Sajti


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.12.02. 08:23 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 13:33
Hozzászólások: 350
dys-cus írta:
azzal vannak elfoglalva, amit ők gondolnak, hiába mutat mást a mérés, vagy a meghallgatási tapasztalat. :lol:


Kedves dys-cus, jól leírtad a lényeget. Szerintem jól néz ki a helyiség, és jók a cuccaid is. Nem hiszem, hogy túl sokat kellene foglalkoznod bármilyen "jóképességű" táv-megállapításaival, hiszen az a fontos, amit te ott hallasz. Úgyhogy neked semmi más dolgod nincs, csak egyszerűen élvezni/örülni a remekművednek, és átadni magadat a zenének :)

U.i.: olcsóbban jártál volna, ha az asszony tojástartóit, melltartóit, kalocsai hímzéseit ragasztgatod a falra,.. akkor lett volna ám igazi csillapítás :lol: :lol:


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2017.12.22. 19:49 
Offline
Kiemelt Tag

Csatlakozott: 2011.03.27. 20:53
Hozzászólások: 2580
Szabó Zoltán írta:
...Léteznek limp mass bass absorber akusztikai elemek, amelyek komoly elnyelést produkálnak1-2oktávon keresztül...

Ebben, mintha érintenék a témát:
Csatolmány:
BBC 1992-10.pdf [1.38 MiB]
98 alkalommal.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2018.10.02. 20:59 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 12:40
Hozzászólások: 344
Épp megint előkerült ez a kép egy mappában nálam, felettébb tanulságos, hátha másnak is , szóval felrakom:


Csatolmányok:
ISD-termination.jpg
ISD-termination.jpg [ 43.1 KiB | Megtekintve 5701 alkalommal. ]

_________________
„ A tudás magabiztossá tesz,
a tudatlanság még inkább. ”
– Charles Darwin
Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Teremakusztika
HozzászólásElküldve: 2018.10.02. 21:30 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2011.04.19. 10:11
Hozzászólások: 577
Szabó Zoltán írta:
Nagyobb gáz az, ha már hat hozzáértő csóválja fejét, hogy ez így nem lehetséges...

Node kire nézve, és kinek a szemében gáz? Mi lesz, ha egyszer kiderül, hogy a hat "szakértő" tévedett, mert nagyon is lehetséges, mégpedig úgy, ahogyan ők el sem tudták képzelni? Nem lesz semmi különös. Okoskodásaikra szinte senki sem fog személy szerint emlékezni - ők pedig, mintha mi sem történt volna, teljes gőzzel "szakértenek" tovább.

_________________
Egy igazi bakternak még a harmadik szomszédja is hülye...


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 77 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség