audiodiyers.hu

EMAIL: forum@audiodiyers.hu
Pontos idő: 2024.03.29. 10:45

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 24 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: MDF Felületkezelés
HozzászólásElküldve: 2011.07.20. 16:41 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2011.03.31. 10:22
Hozzászólások: 97
Tisztelt Pagrus!

A mellékletben szereplö hangsugárzót kezdtem el megépíteni,melynek felületkezeléséhez a

segítségedet,szakmai tapasztalatodat szeretném kérni!
(a kép bal oldalán,szinben is )
(festés-lakkozás)


Csatolmányok:
DENMARK  SFR 175, SFR 145.jpg
DENMARK SFR 175, SFR 145.jpg [ 82.25 KiB | Megtekintve 55237 alkalommal. ]
Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MDF Felületkezelés
HozzászólásElküldve: 2011.07.20. 18:02 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.26. 22:47
Hozzászólások: 295
Köszönöm, hogy megtisztelsz a bizalmaddal de ebben alig tudok valamit segíteni, "szakmai" azaz ebben az esetben diy hangfalépítő tapasztalatom pont az asztalosmunkákban minimális.
Az MDF felületkezelést nem ismerem, egyszer Trinát lakkot dörzsöltem bele egy kis hangfal felületébe, hogy le lehessen törölni a port róla, ez vékony matt lakkréteget adott kicsit sötétítve az MDF színét.
Általában rétegelt lemezt használok, kerülök minden színezést mert félek, hogy elrontom. Egyébként is szeretem a natúr fa színét ezért csak egy-két réteg Biopin keményolajat és utána egy réteg keményviaszt viszek fel rá.
Hát ez minden :)
Ezzel az egyszerű technikával ez a maximum amit el lehet érni, látszanak a rétegelt lemez rétegei és a ragasztási felületek:

Csatolmány:
S8-Kisexcel.jpg
S8-Kisexcel.jpg [ 70.18 KiB | Megtekintve 55224 alkalommal. ]


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MDF Felületkezelés
HozzászólásElküldve: 2011.07.23. 22:05 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.26. 22:47
Hozzászólások: 295
Na ne tartsátok már ennyire tiszteletben, hogy nekem szólt a kérdés, nyugodtan szóljon hozzá más is :)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MDF Felületkezelés
HozzászólásElküldve: 2011.07.23. 23:05 
Offline
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.31. 15:11
Hozzászólások: 2054
Tartózkodási hely: EU
MDF: Ragasztás>Glettelés>Csiszolás>2.Glettelés>2.Finom csiszolás>Festés. Azért kell két glettelés, mert zsugorodik. A glett anyagba keverhető a csiszolt MDF. Festés min. 2rtg., közben ajánlatos érdesíteni., finoman felcsiszolni az előző réteget. Festés helyett lehet furnérozni, de azt még nem csináltam.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MDF Felületkezelés
HozzászólásElküldve: 2011.07.24. 10:35 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.22. 22:44
Hozzászólások: 258
Tartózkodási hely: Budapest, Óbuda
FordPrefect írta:
MDF: Ragasztás>Glettelés>Csiszolás>2.Glettelés>2.Finom csiszolás>Festés. Azért kell két glettelés, mert zsugorodik. A glett anyagba keverhető a csiszolt MDF. Festés min. 2rtg., közben ajánlatos érdesíteni., finoman felcsiszolni az előző réteget. Festés helyett lehet furnérozni, de azt még nem csináltam.
Gondolom, hogy az sem mindegy, hogy milyen anyagokat használsz, ill. milyen finomságú a papír amivel csiszolsz. (glett, festék) A finom csiszolásnál nálam a 600-as a felső határ, mert ettől durvább papírral már látszik a csiszolások nyoma.

_________________
"Brummogásban leghitelesebb, leghifibb a medve,..."
/istipisti/


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MDF Felületkezelés
HozzászólásElküldve: 2011.07.24. 11:18 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.22. 22:41
Hozzászólások: 1042
Tartózkodási hely: Tamási
Az MDF nedvszívó. Azaz ha bármely felülete érintkezik a levegővel a nedvesség tartalma a páratartalomtól függően változik. Igaz ez a belső felületekre is -> nyitott (reflex stb) esetén gondoskodni kell a doboz belsejének nedvesség előli lezárásáról is. Elég egy vékony festék, lakk ..... Egyébként a kölső festés a találkozási élekben meg fog repedezni.

_________________
A privátokat megítélésem szerint nyilvánosságra hozom. Így írjatok.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MDF Felületkezelés
HozzászólásElküldve: 2011.07.25. 18:24 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2011.03.31. 10:22
Hozzászólások: 97
Fa kezelése beltérben - olajozás és viaszolás

Az olajozott, viaszolt felületek két rétegből épülnek fel: olajos impregnáló alapozó rétegből, és viasz fedőrétegből. Az olaj mélyen beszívódva a fába, rostjait átitatja, szilárdítja, védi felületét a sérülésektől és jó tapadást biztosít a viasznak. A leheletfinom viaszréteg vízlepergető, selymes fényt ad, véd a szennyeződésektől – ápolja és szépíti a fát. Az olajozott, viaszolt felület beltéri használatra szánt bútorok, nyílászárók, padlók, lépcsők, játékok és egyéb használati tárgyak, épületrészek színtelen, vagy színes kezelésére alkalmas. Nem csak fára, hanem parafára, más fa alapú lapokra, mázatlan kerámialapok, tégla, cotto és más nedvszívó természetes anyagok impregnálására, kezelésére is alkalmasak. A fa felületek olajozása és viaszolása a természetes felületkezelés iskolapéldája. A lakkozás és az olajozás-viaszolás közti különbségek jól szemléltetik a természetes bevonatok filozófiáját, és működését.

Védelem: az olaj és a viasz másként véd, mint a lakk: míg a lakkozás lényege, hogy a fa felületén kemény és kémiailag ellenálló filmréteget képez, az olaj és viasz nem alkot összefüggő bevonatot a kezelt felületen. Az olaj a fa felületi rétegébe szívódik, és ott kikeményedve a rostokat szilárdítja - növeli a fa felületének keménységét és ellenálló-képességét. Impregnálja a fát, azaz védi a szennyeződésektől, a túlzott nedvességfelvételtől, mégis lélegezni hagyja.

Sérülések: ahol a lakkfilm sérül, megszűnik a védelem, idővel a lakk alatt a fa beszürkül. Az olaj és viasz akkor is véd, ha benyomódik, karcolódik, mert a fa felületét a rugalmas gyanták és olajok átitatják. Mivel nincs a lakkra jellemző fénytörés, a hiba alig látható.

Javítás: míg a lakk csak teljes visszacsiszolás után, újralakkozással javítható, a viasz sérülése esetén könnyen, kis felületen házilag is javítható.

Elhasználódás: míg a lakk használata során egyre kopottabb, elhasználtabb benyomást kelt, az olaj és viasz megfelelő karbantartás mellett megőrzi eredeti szépségét. A lestrapált felület visszacsiszolás nélkül, gyorsan felújítható.

Tisztítás: a viaszolt felület portaszító, saját ápolószereivel könnyen, gyorsan tisztítható és felfrissíthető.

Természetes szépség: az olaj és viasz megőrzi és kiemeli a fa szépségét. Illik a fához. Kellemes selymes fényű, bársonyos tapintású felület ad. Egy olyan csodálatos természetes anyagtól, mint a fa idegen a műanyag bevonat. A lakk alatt kicsit a fa is műanyaggá degradálódik: elveszti természetes meleg fényét, bársonyos tapintását, páraáteresztő képességét.

Páraáteresztő képesség: az olajozott-viaszolt fa él, lélegzik. A nyíltpórusú kezelés a fa kiváló épületbiológiai tulajdonságait érvényesülni hagyja.

Valóban környezetbarát termékek: megújuló nyersanyagokból - természetes, növényi eredetű összetevőkből, szelíd kémiai eljárásokkal készülnek. Sem a gyártás, sem a használat közben, sem az elhasználódásuk után nem szennyezik a környezetet. Valóban ártalmatlanok az egészségre. Évmilliók óta ismert összetevőkből, nem frissen kifejlesztett molekulákból készülnek. Nem tartalmaznak kiszámíthatatlan, és akár még a gyártó által sem ismert, az emberi egészséget alattomosan károsító anyagokat.

Gazdaságosak, mert rendkívül kiadósak: ugyanannak a felületnek a kezeléséhez sokkal kisebb mennyiség szükséges, mint szintetikus anyagokból. Veszteségmentesen felhasználhatók, nem szükségesek költséges berendezések a felhordásukhoz. Nincs környezetvédelmi bírság, környezetterhelési díj. Egyszerűen használhatók – hiszen akár otthon, saját kivitelezésben is professzionális felületeket készíthetünk.
Fa és más természetes, nedvszívó felületek beltéri kezelésére alkalmas természetes eljárások:

Az olajozás és viaszolás a fa természetes kezelésnek klasszikus, tradicionális módja. A legszebb, legtermészetesebb és hosszú távon legtartósabb megoldás, mindemellett a legkönnyebben ápolható és felújítható felületet eredményezi. Különösen az értékes keménylombos fafajok kezelésének szinte az egyetlen méltó módja. Megőrzi és kiemeli a fa természetes szépségét, bársonyos tapintású, kellemes, narancsos illatú bevonatot eredményez.
Az olajozott, viaszolt felület két rétegből épül fel: olajos impregnáló alapozó rétegből és viasz fedőrétegből. Az olaj mélyen beszívódva a fába annak rostjait átitatja, keményíti, szilárdítja, védi felületét a sérülésektől és jó tapadást biztosít a viasznak. Telíti, impregnálja a fa felületét, védi a nedvességtől és szennyeződésektől. A viasz vízlepergető, védi az olajozott felületet a nedvességtől és a kiszáradástól; selymes fényt ad és bársonyos tapintást biztosít - ápolja és szépíti a fát. Az olajozás és viaszolás a kezelt felület színeit élénkíti, feltüzeli.
Az olajozott, viaszolt felület beltéri bútorok, nyílászárók, padlók, lépcsők, játékok és más tárgyak, épületrészek színtelen, vagy színes kezelésére alkalmas. Az olajok nem csak fára, hanem minden más nedvszívó természetes anyag impregnálására, kezelésére alkalmasak: fa lapokra, lemezekre, parafára, bambuszra, mázatlan kerámiára, téglára, cottora stb

hogy lesz jó?
A tökéletes olajozott, viaszolt felületek készítésének titkai
Az olajozásnak és viaszolásnak van néhány egyszerű szabálya, melyeket be kell tartani ahhoz, hogy elégedettek legyünk a kész felülettel. A ragacsos, tapadó, foltos felületek oka mindig az, hogy ezeket az egyszerű szabályokat nem ismerjük, vagy nem tartjuk fontosnak.

1. ELŐKÉSZÍTÉS: csak megfelelően előkészített felületen kapunk szép bevonatot. Leggyorsabban és legeredményesebben úgy dolgozhatunk, hogy a gépi csiszolás után (P120-150) jól kinyomott nedves kendővel, szivaccsal áttöröljük a felületet. A nedvesség felhúzza a fa átvágott rostjait, amit finom (P240) papírral átcsiszolva tökéletes felületet kapunk. Ha nem vizezzük a felületet, az olaj húzza fel a szálakat, ami csúnya, és már sokkal nehezebb csiszolni.
2. ALAPOZÓ OLAJOZÁS: az olaj felhordható ecsettel, hengerrel, szórással. Egy fajta olajjal csak egyszer olajozunk: ha a kezelt anyag „issza” az olajat, azonnal újból átkenjük és addig „telítjük” míg könnyedén felveszi az olajat. Így tökéletesen impregnáljuk a felületet, és az egyenetlen nedvszívó képességből adódó foltosodást is elkerülhetjük.
3. FELESLEG VISSZATÖRLÉSE: törekedjünk arra, hogy annyi olajat hordjunk fel, amennyi a felületet kellőképp impregnálja, és a kezelt anyag is képes felvenni. A 10 perc után be nem szívódó olajat ecsettel, ronggyal el kell oszlatni, bedörzsölni, illetve a felesleget a felületről le kell törölni, különben a be nem szívódott olaj fényes, ragacsos, nehezen eltávolítható foltok formájában filmet alkot a felületen.
4. SZÁRADÁS: a száradási idő 24 óra. Az olaj száradásához, tökéletes kikeményedéséhez oxigén szükséges. Biztosítsunk megfelelő szellőzést.
5. Köztes csiszolás: száradás után a felületet finoman át kell csiszolni (P240). Köztes csiszolásra akkor is szükség van, ha felületet tökéletesen simának érezzük, ez a finom felület biztosítja a viasz tökéletes tapadását. Köztes csiszoláshoz alkalmas az ún. skót szivacs (Scotch-Brite, Vlies) is, melyet az olaj nem töm el.
6. VIASZOLÁS: a viaszt vékonyan kell felhordani. A viaszok felhordhatók ecsettel, bedörzsöléssel hagyományos vagy forró szórással. A cél: vékony, de összefüggő bevonatot kialakítani. Ha túl sok viaszt hordunk fel, a felület ragacsos, érzékeny marad, nem tud megfelelően kikeményedni.
7. POLÍROZÁS: a viaszok megadott száradási idő (20-60 perc) letelte után nem polírozhatók. Minél tovább szárad a viasz, annál nehezebben, de annál keményebbre és fényesebbre polírozható.
8. VIGYÁZAT: az olajok és viaszok alacsony lobbanáspontú illóolajokat tartalmaznak, melyeknek száradása erős hőfejlődéssel járó oxidációs folyamat. Az olajjal átitatott, összegyűrt törlőruhák, öngyulladás veszélyesek, ezért használat után mindig terítsük ki, hogy jól szellőzve kiszáradhassanak.
9. HASZNÁLATBAVÉTEL: a frissen kezelt felületet 2-4 hétig ne érje nedvesség, mert a viasz teljes kikeményedése előtt még érzékeny.
10. ÁPOLÁS: a kész felülethez saját ápolószereit használjuk. Más készítmények tartalmazhatnak olyan anyagokat – glicerin, szilikon stb. – melyek megnehezítik a későbbi felújítását. A felület saját ápolószereivel ápolva sokáig megtartja szépségét, a fával együtt érik, idővel természetes patinát kap. Az így kezelt és ápolt felület hosszú idő után sem kelt elhasznált, lepusztult benyomást. Az esetleges sérülések helyileg, akár felületen is könnyen javíthatók.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MDF Felületkezelés
HozzászólásElküldve: 2011.07.25. 19:56 
Offline
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.31. 15:11
Hozzászólások: 2054
Tartózkodási hely: EU
A fenti felületkezelés jó- csak nem MDF-hez. Jó fához, rétegelt lemezhez, ahol SZÉP A FA, de az MDF-et minimum festeni kell, hogy kinézzen valahogy. Amúgy jó, többszöri alapozó glettelés esetén -ami főként az illesztéseknél kell- nem repedezik meg a festés.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MDF Felületkezelés
HozzászólásElküldve: 2011.07.25. 21:29 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.26. 22:47
Hozzászólások: 295
Igen, ez furnérozás után működik, a bal oldali hangfal szerintem furnérozott. Pácolás helyett mindjárt a kívánt színű furnért érdemes beszerezni.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MDF Felületkezelés
HozzászólásElküldve: 2011.07.25. 21:38 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.22. 22:44
Hozzászólások: 258
Tartózkodási hely: Budapest, Óbuda
Át is lehetne gyorsan nevezni ezt a topicot Hangdobozok felületkezelésére.

_________________
"Brummogásban leghitelesebb, leghifibb a medve,..."
/istipisti/


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MDF Felületkezelés
HozzászólásElküldve: 2011.07.26. 09:11 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5175
Nem kell glettelni az MDF-et. Itt nálunk van egy festékbolt, ahol árulnak alapozót, és fedő festéket. Mindkettő kétkomponensű, és elég drága. Fél és 1/4 literéért fizettem vagy 8 rugót. Legjobb szórni mindkettőt, én ecsettel vittem fel, úgy is szép lett. A nevét ne kérdezzétek, mert hordóból mérik ki amennyit kérsz. Szerintem minden ilyen "nagybani" (ipari) festékboltba lehet kapni. Szép felületet ad, lehet matt, vagy selyemfényű, olyan mintha műanyag bevonat lenne az MDF-en. Több fajta színben létezik. A bolt egyébként TRILAKK bolt.

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MDF Felületkezelés
HozzászólásElküldve: 2011.07.26. 10:19 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2011.03.31. 10:22
Hozzászólások: 97
Magasfényű festék
Vízzel hígítható természetes gyantaolaj zománc. Oldószermentes, gyorsan száradó, kiadós tartósan fényes, ragyogó természetes színek 12 árnyalatban. A színek egymással keverhetők, és a vízzel hígítható színtelen gyantaolajok színezésére is használhatók.


Felület előkészítés: A jó minőségű felület gondos előkészítést igényel. Csiszolás (P150-180), gondos élelvétel. Alapozás előtt szivaccsal megnedvesítjük a felületet, majd kiszáradása után finoman mégegyszer átcsiszoljuk (P240), portalanítjuk.


Alapkezelés:MDF alapkezelése AURO speciális alapozóval
AURO AQUA termékekkel való kezelése előtti alapozáshoz. Megköti a vízoldékony járulékos anyagokat. Használata korábban idegen anyaggal kezelt anyagok átfestésénél és favédőszerrel telített faanyagok festése, lazúrozása előtt is javasolt. Használata helyettesíti az alapozó olajozást, a felület közvetlenül viaszolható, lazúrozható, festhető.
Anyagköltség kb. 388-555 Ft/m2 a kezelt fafajtól és a termék kiszerelésétől függően.
Köztes kezelés:
Esetleges felületi hibák javítása AURO lakktapasszal.(glettelés helyett)

Befejező kezelés: két réteg AURO fedőlakkal


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MDF Felületkezelés
HozzászólásElküldve: 2011.07.26. 10:36 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.04.10. 10:56
Hozzászólások: 834
Anno profi asztalossal és festővel több doboz is lett csináltatva, szórógitt csiszolás, szórógitt és festést után, idővel sajnos az illesztéseknél megrepedezett a festék, de, ha meg nem is repedt, az illesztések mindig látszottak, csiszolás ide, vagy oda. Úgy tűnik az igazi megoldás a gyártásban is használatos 45 fokos gérvágás, de ehhez CNC gép kell, aminek a munkadíja nem túl olcsó. Sajnos a jó minőséget meg kell fizetni és házilag nehéz igazán szépet csinálni. Még a profi asztalos munkájába is bele lehet kötni. Biztosan van olyan, aki képes gyári minőséget produkálni. Vagy csak túl nagyok az igényem :oops: Azért, ha az ember több tízezer forint értékű hangszórót és hangváltót épít be, már illik a doboznak is jónak lenni.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MDF Felületkezelés
HozzászólásElküldve: 2011.07.26. 12:02 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2011.03.31. 16:39
Hozzászólások: 264
Tartózkodási hely: Budapest
A fa természetes mintázata színe megőrizhető úgy, hogy a színtelen lakkot először 20-30% saját hígítóval hígítjuk és ezzel eresztjük be. Teljes száradás után 10% körüli hígítással az első réteget és ha kell akkor kevés hígítóval a második réteget is felvisszük. Vékony legyen mindkét réteg, csak akkor átlátszó és fényes. A beeresztés legyen bőséges. A száradási idők, csiszolások és portalanítások nem maradhatnak el közben. Az élettartam 20 év körüli, közben a fa színe szépen érik.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MDF Felületkezelés
HozzászólásElküldve: 2011.07.26. 14:59 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2011.03.31. 10:22
Hozzászólások: 97
pagrus írta:
Igen, ez furnérozás után működik, a bal oldali hangfal szerintem furnérozott. Pácolás helyett mindjárt a kívánt színű furnért érdemes beszerezni.


Pác&lakk


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MDF Felületkezelés
HozzászólásElküldve: 2011.07.26. 15:00 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2011.03.31. 10:22
Hozzászólások: 97
HaWaLinn írta:
A fa természetes mintázata színe megőrizhető úgy, hogy a színtelen lakkot először 20-30% saját hígítóval hígítjuk és ezzel eresztjük be. Teljes száradás után 10% körüli hígítással az első réteget és ha kell akkor kevés hígítóval a második réteget is felvisszük. Vékony legyen mindkét réteg, csak akkor átlátszó és fényes. A beeresztés legyen bőséges. A száradási idők, csiszolások és portalanítások nem maradhatnak el közben. Az élettartam 20 év körüli, közben a fa színe szépen érik.


Rétegelt lemezre ez igaz!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MDF Felületkezelés
HozzászólásElküldve: 2011.07.26. 22:52 
Offline
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.31. 15:11
Hozzászólások: 2054
Tartózkodási hely: EU
Idézet:
Rétegelt lemezre ez igaz!

EMBER! Ezt nagyjából tudjuk. Akkor miért gépeltél be két hasábnyi használati útmutatót ?!
1. Unatkozol
2. Reklám
3. Ne adj .. Van egy saját fórumod már, és nem tudsz kivel vitatkozni.

OFF: Bocs, de néha üldözési mániám van.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MDF Felületkezelés
HozzászólásElküldve: 2011.07.27. 12:50 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2011.03.31. 10:22
Hozzászólások: 97
FordPrefect írta:
Idézet:
Rétegelt lemezre ez igaz!

EMBER! Ezt nagyjából tudjuk. Akkor miért gépeltél be két hasábnyi használati útmutatót ?!
1. Unatkozol
2. Reklám
3. Ne adj .. Van egy saját fórumod már, és nem tudsz kivel vitatkozni.

OFF: Bocs, de néha üldözési mániám van.


1.Nem
2.Nem
3.Nem

Ha ezt tudtad miért nem írtad le?
( -és nem tudsz kivel vitatkozni.) Nem vitatkoztam senkivel!
Érdekelt,hogy nállam tapasztaltabb-ak tudnak e segíteni de csalódnom kellett!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MDF Felületkezelés
HozzászólásElküldve: 2011.07.27. 13:54 
Offline
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.31. 15:11
Hozzászólások: 2054
Tartózkodási hely: EU
De leírtam, feljebb:
Idézet:
A fenti felületkezelés jó- csak nem MDF-hez. Jó fához, rétegelt lemezhez, ahol SZÉP A FA,


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MDF Felületkezelés
HozzászólásElküldve: 2011.08.20. 10:56 
Offline
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: 2011.04.02. 17:14
Hozzászólások: 226
Olajos - viaszos metódusnál a színezés miként történhet? Lehet olajozás előtt normál pácot használni, vagy esetleg létezik olyan olaj, ami színez is?
Szeretném a fa mintázatát enyhén kiemelni és egy kevéssé sötétíteni, meleg tónusúvá tenni. Kvázi érett, öregedett hatású felület elérése lenne a cél.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MDF Felületkezelés
HozzászólásElküldve: 2011.08.20. 13:29 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2011.05.04. 17:30
Hozzászólások: 131
megaymir írta:
Olajos - viaszos metódusnál a színezés miként történhet? Lehet olajozás előtt normál pácot használni, vagy esetleg létezik olyan olaj, ami színez is?


Lehet pácolni az első lépésben (előtte csiszolás szálirányban, portalanítás). A pácanyag kiválasztásánál megfontolandó, hogy normál, negatív vagy pozitív pácot használsz. Ha a fa erezetét ki akarod emelni, pozitív pác kell.
Minden olajnak van több-kevesebb sárgás, barnás árnyalata. Az olajat Te is meg tudod színezni akár porfestékkel, akár színezőpasztával. Inkább jobb a paszta, de olajban is használható kell. Célszerű (kötelező) próbapácolást, próbaszínezést csinálni, ugyanolyan faanyagon ugyanazzal a szerszámmal.

_________________
üdv
botond


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MDF Felületkezelés
HozzászólásElküldve: 2011.08.20. 18:24 
Offline
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: 2011.04.02. 17:14
Hozzászólások: 226
Köszönöm a tanácsot, így fogok eljárni!
Itt kicsit off, de ő lesz az áldozat (és majd egy hozzá illő dobozpár).


Csatolmányok:
Untitled-1.jpg
Untitled-1.jpg [ 76.34 KiB | Megtekintve 54922 alkalommal. ]
Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MDF Felületkezelés
HozzászólásElküldve: 2012.04.09. 20:59 
Offline
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: 2011.04.03. 21:47
Hozzászólások: 576
rétegelt nyírt szeretnék felület kezelni. fentebb részletesen le van írva minden. amit még jó lenne tudni: milyen olajat és viaszt használjak?


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MDF Felületkezelés
HozzászólásElküldve: 2012.08.19. 14:08 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2011.03.31. 10:22
Hozzászólások: 97
dys-cus írta:
Nem kell glettelni az MDF-et. Itt nálunk van egy festékbolt, ahol árulnak alapozót, és fedő festéket. Mindkettő kétkomponensű, és elég drága. Fél és 1/4 literéért fizettem vagy 8 rugót. Legjobb szórni mindkettőt, én ecsettel vittem fel, úgy is szép lett. A nevét ne kérdezzétek, mert hordóból mérik ki amennyit kérsz. Szerintem minden ilyen "nagybani" (ipari) festékboltba lehet kapni. Szép felületet ad, lehet matt, vagy selyemfényű, olyan mintha műanyag bevonat lenne az MDF-en. Több fajta színben létezik. A bolt egyébként TRILAKK bolt.



dys-cus mesternek hála,igaz sok utánna járásba került,valóban csak ipari festékboltba lehet beszerezni és nem olcsó!



1. Diccoplast Elastic Primer





TÍPUS

Két-komponensű katalizátoros alapozó festék.



ALKALMAZHATÓSÁG

Gyorsan száradó alapozó kül- és beltéri használatra. Jó töltőtulajdonsággal rendelkezik és könnyen csiszolható. Elasztikus réteget képez.



FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT

Kültéri ajtók, bútorok, és MDF-lapok kezelésére.


MŰSZAKI ADATOK



Színskála

Fehér 0201 és fekete 0202



2. Diccoplast 30, 80






TÍPUS

Kétkomponensű katalizátoros fedőfesték.



ALKALMAZHATÓSÁG

Beltéri fa felületekre.




FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT

Alkalmas beltéri bútorok, ajtók és egyéb fa felületek, farost lemez lapok keze-lésére.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 24 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség