audiodiyers.hu

EMAIL: forum@audiodiyers.hu
Pontos idő: 2019.03.23. 16:26

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 944 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 15, 16, 17, 18, 19
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2013.10.14. 20:34 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2011.06.07. 22:17
Hozzászólások: 96
Magyarázatképpen persze hozzá tartozik, hogy a leghosszabb oldalt ugyanezen bűvszámmal megszorozva 2-t kell kapnunk, hiszen a párhuzamos oldalak között az alapharmonikus páros számú felharmonikusai is kialakulnak.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2013.10.14. 20:41 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2011.06.07. 22:17
Hozzászólások: 96
Siege29 írta:
Az 1.2599 sem lehet rossz, bár akkor még egy kicsit csökkenne a membránfelület (viszont valamivel szabályosabban, pontszerűbben sugározna, mint a most kiagyalt 1.41-es aránnyal, persze nem sokkal).

Az 1.2599 a háromdimenziós dobozokra igaz, kétdimenziós sugárzó felülethez tényleg a gyök kettő lehet a jobb választás.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2013.10.14. 21:11 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.05.04. 23:11
Hozzászólások: 228
A membrán szélességeit nézve, minimális plusz membrán-engedékenység, felületnyereség van az 1.41-gyel számolva...
Ugyanakkor szerintem majdnem mindegy, ha nincs közelébe az oldalak aránya az egész számú többszöröseinek.
Itt a lényeg, hogy túl erős függőleges nyaláboltságot sem szeretnék!
Bár 50 cm magasságú (és 12 cm szélességű) membránnal hatalmas basszust lehetne létrehozni szobában... :P


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2013.10.14. 21:33 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2011.06.07. 22:17
Hozzászólások: 96
Én az irányított hangok híve vagyok. Mély tartományban is.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2013.10.14. 22:12 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.05.04. 23:11
Hozzászólások: 228
Nekem van egy olyan TV-ből (HiFi-sztereó, Grundig) kioperált hangdobozom, aminek a 10 centis mélyközepe olyan, hogy a hangszóró mögött zárt doboz van, előtte viszont egy viszonylag rövid (kb. 14 cm hosszú) nyomókamrás tölcsér, aminek a hangszóró felőli részen 6 cm átmérőjű a tölcsér, a végén pedig téglalap-szerűen kiszélesedik 7X13 cm-re...
A képen szétcsavarozva mutatom...
Olyan lábdob jön ki belőle, hogy ihaj! Leszerelhető ez a tölcsér, és ez a kiemelés eltűnik (viszont így sokkal hallgathatóbb, zeneibb). :(

Tehát ez is valahogy tereli a mélyebb frekvenciákat, de mintha valamilyen szinten együtt is működne a zárt dobozzal, mintha lejjebb hangolná az egészet... fene tudja.

Talán érdemesnek tűnne igényesebben is megépíteni, ez éppen nem kicsit színez (akusztikus zenéken zavaró leginkább), attól függetlenül, hogy baromira dinamikussá teszi a mélytartományt!


Csatolmányok:
DSC00653.JPG
DSC00653.JPG [ 80 KiB | Megtekintve 29445 alkalommal. ]
Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2013.10.27. 22:35 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.05.04. 23:11
Hozzászólások: 228
Ma sem tétlenkedtem, hosszú idő óta először hallgatom sztereóban a magnetosztatikusaim! :P

A fentiekben tárgyalt ovális membránforma nem igazán tetszett, kifundáltam helyette egy jobban tetsző arányokkal rendelkező formát, ez kb. 1.22-es arány a szélesség/magasság tekintetében.

Nem utolsó szempont, hogy ebbe jobban el is tudom rendezni a mágneseket, úgyhogy elkészítettem hozzá egy keretet, a perforált lemezt is körbe vágtam hozzá.
Kerestem itthon membránnak valót, mint azt írtam, "mélyhűtő tasakból" van az előző is, szerencsére találtam hozzá ugyanolyat, ami szinte teljesen átlátszó, és gyűrögetve nincs csörgő-zörgő hangja, tehát viszonylag lágy is az anyag (amúgy érdekes, hogy ha a sok kraft miatt melegszik a vezeték, a membrán beráncosodik, lelazul, de amint kihűl, ugyanolyan feszes lesz, mint volt)!
Kétoldalas ragasztószalaggal ráerősítettem a membránt a keretre, viszonylag feszesen. Na, a keretet kicsit megütögetve elég szépen döng, mint egy dob! Viszont, amint mögé teszem a perforált lemezt a mágnesekkel, ez a döngés szinte teljesen megszűnik, gondolom az lehet a dologban, hogy akadályozzák a légmozgást, így már ez is csillapítja a membrán önrezgését (hát még akkor, ha mindkét oldalt lesz mágneskör, mert push-pull lesz)!
Nagy unalmamban kipróbáltam egy új alucsíkozós ötletet, miszerint a hengeren lévő alufóliát pengével körbe bemetszem, és aztán lefejtem róla a hosszú alumínium csíkot, amit már csak fel kell helyezni az epoxival bekent membrán megfelelő helyére!

Hááát, elmondhatom, hogy nagyon nem egyszerű, mert tekeredik, gyűrődik, imád szakadni, és nem is lesz túl szép a huzalozás... :(
Végül is sikerült pár menetet feltenni (azzal az epoxival, amit szerintem még az elsőhöz használtam, tehát nem garancia, hogy az életben még megköt :roll: ), kb. 3 Ohm az ellenállása, tehát az erősítő nagyon izzad...
Még csak single mágneskörrel üzemel az új, de a kisebb mágnesek közti távolságnak köszönhetően szinte ugyanolyan érzékenységűek, csak a hangszínük még eltér nagyon!
Az új még kevésbé precíz mélyben, de erősebb, és a magasak is definiáltabbak, a közép is kicsit jobban szóródik. Majd kiderül, hogy a szóródást hogy befolyásolja az elé rakott mágneskör...
Nagyon McGányol módszerrel erősítettem ezt is egy zárt dobozra, iszonyatosan érzékeny a megfelelően csillapított dobozra (és térfogatra), mert a vékony membránon sokkal több dobozhang képes kilépni, mint egy hagyományos, dinamikuson...
Jelenleg lötyögős a basszusa ( érzékelhetőbb, mint a régebbinek), de ezt csak játszadozásképpen huzaloztam fel, a végleges több menettel lesz. Elé tartva egy ugyanolyan mágneskört (kb. 1 cm-re), nagy változás fedezhető fel így is! A mély kontrolláltabb, ütősebb, a közép pedig jobban kinyílik, kíváncsi leszek a kész műre!

Nagyon szép közepek, magasak, a basszus az elég kevésnek tűnik a többihez képest, talán TL-dobozt kell majd csinálni hozzá.
Nagyon gyors, és tiszta hangja van, de a nyalábolás miatt sokat kell játszadozni az elhelyezéssel, de ugyanígy voltam a dinamikusokkal is...

Egyelőre nagyon örülök neki, még a héten eldöntöm, hogy milyen széles is legyen a keret, nem akarom túl gyengére, de amúgy meg túl széles dobozt kellene építeni neki, hogy az előlapra szépen be lehessen süllyeszteni.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2013.10.30. 21:26 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.05.04. 23:11
Hozzászólások: 228
Egy kis frissítés...
Ma majdnem nekiálltam elkészíteni a 2 hangszórót keretestül, lemezestül, mindenestül, de inkább úgy döntöttem, hogy ezen kitapasztalom a hiányosságokat, és ahol kell, ott fejlesztek rajta.

Hallgatva az új hangszórót, rájöttem, hogy a membrán túl feszes, ezért bizonyos kiemelése van, és nem is nagyon akar olyan mélyre menni, mint szeretném, csak akkor, ha a melegedő vezetékek (jelenleg melegszik, nagyobb impedanciával már nem fog) hatására lelazul a membrán, viszont ez néha olyan sok, hogy a mágnesek felett elhelyezkedő, nem meghajtott részek túlságosan önálló életet élnek, és zizegnek...

Most pattant ki a fejemből egy ötlet a membrán felfüggesztésének problémájára! ;)
Ha a keret belső szélére 2-3 milliméter magas, és széles szivacsot, vagy lágyabb habgumi darabot tennék a membrán alá, de a külső szélét szokásos módon kétoldalas ragasztószalaggal erősíteném a kerethez, akkor a szivacs rugalmassága miatt egyrészt jobb csillapítása lenne a membránnak (mert elnyeli a rezgéseket), másrészt pedig a basszushoz szükséges nagyobb kitéréseknél nem feszülne meg olyan hirtelen a membrán, mert a szivacs rugalmassága miatt engedne nagyobb kitérést.
Persze a membrán mindkét felét csillapítaná szivacs, eddig úgy képzelem el, hogy fogaskerék-szerűen feszítenék a membránt.
Lényegében az alig nyújtható membrán sokkal nyújthatóbb lesz, majd letesztelem... :roll:


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2013.11.04. 00:59 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.05.04. 23:11
Hozzászólások: 228
Üdv mindenkinek!

Napok óta tesztelgetem az ovális membránú magnetosztatikus hangszóróm (a régivel sztereóban) rengeteg zenén, kezd kialakulni a hangzásáról a kép!

Persze a hangszóró most olyan állapotában van, hogy a huzalozás fele van még csak rajta (tehát nagy része a membránnak nincs meghajtva), csak a hátulsó mágneskör van rajta (p-p lesz), és a dobozra sincs megfelelően (légmentesen) felerősítve, sőt... :oops:

Tehát sokat mondok, ha azt mondom, hogy a hangszóró a tervezett negyedét tudja most... ;)

A hang a felső középtől felfelé nagyon jó, szép tiszták a magasak is, eléggé felmennek jó szögből hallgatva. Elölről a membrán látszódik a huzalozással, így pár fokkal kevésbé nyalábol mint a régi, de ez majd akkor derül ki, ha rákerül az elülső lemez is a mágnesekkel.

A közép elég testetlen, az alsó tartománya elég gyenge. Ezt annak tulajdonítanám, hogy a membrán kis része van csak meghajtva, és a doboz sokat csillapít a nem meghajtott részeken keresztül! Az elülső mágneskört egy ujjnyira közelítve hozzá (nem tudom összeszerelni addig, amíg nincsenek csavarok, és a mágnesek ráragasztva a lemezre, ami ráadásul kissé domborított is lesz), a közép kinyílik, testesebb lesz az énekhang, és a hangszerek is hallhatóbbá, teltebbé válnak, mintha a háttérből zenéltek volna eddig.

A basszusnál a lágy mély-tartomány, ami nagyon tiszta (néha meglepően élvezhető hangokat ad ki), felette elég gyenge (mert az előlapra elég lötyögős a felfogatás), talán a doboz miatt van egy magasabb búgó hangja (ez akkor is hallható, ha a melegedő vezetékek miatt lelazul a membrán, tehát jóval állóhullám-mentesebb dobozt kell kreálni hozzá), alatta meg szintén nem jeleskedik, ha túlságosan feszül a membrán akkor azért, ha meg túl laza, akkor hiába mozgatja a vezeték a membránt, az nem képes "dugattyúszerű" mozgásra...

A mély problémáinak nagy része a doboz, ill. a dobozra való megfelelő felerősítés "hiánya" miatt van, már csak a membrán rugalmasabb, jó mélyre hangolt feszítését kell megoldani!
A melegedési problémákat valószínűleg a normálisan kivitelezett huzalozás megoldja (és a mély-közép egyéb hiányosságait is) a nagyobb impedancia, nagyobb hűtőfelület miatt, szerintem még nagyobb teljesítménynél is.

Ezeket a tapasztalatokat azért osztom meg, hátha valakinek segítségére válik! ;)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2013.11.05. 20:53 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.05.04. 23:11
Hozzászólások: 228
De jó szabadságon lenni! :P

Írtam egy CD-t is a kedvenceimmel, amiket sűrűn hallgatok, de ezeken nem hallgattam még meg, mert a PC nincs csatlakoztatva az erősítőhöz, csak az 5.1-hez...

Közben a hangszórót a dobozhoz valamivel jobban felrögzítettem, érezhetően javult a basszus, valamennyire ütősebb lett, a lágy mélyek pedig ropogósabbak. Persze van még a doboz belső állóhullámai miatt még valami pár száz Hz körüli búgás néha, de majd ezt is kigyilkolom valahogy... :twisted:
Single mágneskörrel még mindig elég gyengus, az elejéhez tartva a másik mágneskört sokkal testesebbé válik az egész hangzás, a mélyek is erőteljesebben, precízebben tolják. Kár, hogy jelenleg nem tudom összefogatni, és úgy hallgatni, de mindegy. Majd akkor lesz jelentősége, ha a huzalozást is normálisan megcsinálom.

Az elülső mágneskörnél agyalok azon, hogy mit lehetne majd a magas nyalábolásával kezdeni.
A Manger-nél pl. háromszögletű lemezek takarják a membrán szélét, így leginkább csak a középső része nyomja a közepeket-magasakat, így valamivel szélesebb a hallgatási pozíció.
Próbaképpen kis öntapadós habszivacs darabkákat ragasztottam a külső mágnesközbe, így azok kitakarják, eltérítik a magasakat, és csak a középső része lesz a membránnak az igazán aktív a magas tartomány leadásában.
Sokat változtat a hangon az is, ha a szivacs a membrán felé nem lapos, hanem ék alakúra le van faragva, de ezen anyag keménysége is számít sokat.
Vagy puha anyaggal elnyeletem a magasakat, vagy keményebb diffúzorokkal szórom szét, amennyire lehet.
Majd a finomhangoláskor fog kiderülni, hogy melyik lesz a jobb módszer...
Itt is pár kép a kókány (ahhoz képest egész jól szóló) huzalozásról, meg a szivacsokkal teletűzdelt elülső mágneskörről! :roll:


Csatolmányok:
DSC00656.JPG
DSC00656.JPG [ 78.58 KiB | Megtekintve 29341 alkalommal. ]
DSC00657.JPG
DSC00657.JPG [ 79.56 KiB | Megtekintve 29341 alkalommal. ]
Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2013.12.02. 21:21 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.05.04. 23:11
Hozzászólások: 228
Üdv mindenkinek!

Jelentem nem lazsálok, csak időbe telik, amíg a tervekből kézzelfogható dolog lesz... :roll:

Mivel az egyetlen darabból kiszabott huzalozás elég nagy szívás, kitaláltam egy módszert, amivel szinte tökéletesen egyforma mintázatot lehet kialakítani (legalább 2 hangszóró esetében)!

Eddig úgy gondoltam, hogy megrajzolom a mintázatot 1 papírlapra, aztán indigóval átmásolom, vagy az alatta lévő alura belenyomódik a minta csak úgy simán.
Persze ezt még higgadt fejjel (és nem remegő kézzel) jó sokáig kell szabdalni, míg le nem húzható a felesleg, de persze hiába tapasztom oda vízzel a műanyag lapra az alufóliát, egy idő után felválik, és akkor nem őszinte a mosolyom... :oops:

A kitalált technikám a következő: polietilén lemezre rárajzolom alkoholos filccel a vezetékezés mintázatát, és aztán ezt pengével belekarcolom. A mindenhol egyenlő csíkszélességet úgy oldottam meg, hogy 2 pengét egy 2mm vastag lemezre erősítettem, így egyszerre lehet 2 vonalat húzni...
Mivel a karcolás következtében a műanyag lemez szétnyomódik, sorjás lesz a széle, nagyon jól kitapintható ez a kiemelkedő mintázat!
Most jön csak a java! Ha erre vízzel feltapasztom (talán szappanos vízzel tartósabban rajta maradna), és jól rásimogatom, akkor az alufólián nagyon szépen látszik ez a mintázat!
Mivel utálok vagdosni, gondoltam, hogy 1000-es papírral átdörzsölgetve elfogy a kívánt helyekről az ALU, így a felesleges részek könnyedén eltávolíthatók! Nekiestem, de amint pár helyen kilyukad a fólia, a felszínre jut valamennyi folyadék, és a csiszolópapír tapadni fog a fóliára, felszedi, eltépi, és ilyesmi nyalánkságok, tehát semmi jó...
Talán jobban be kell karcolnom a vonalakat, és úgy menni fog a dolog.
Na mindegy, nagy nehezen megoldottam vagdosással, pár helyen el is szakadt a fólia, közben pár évet öregedtem...
A membránkeret belső szélére kb. 4X4mm-es szivacs-csíkot ragasztottam, ez lenne a felfüggesztés.
A műanyag membránt bekentem vékonyan poli-urethán ragasztóval, rásimítottam a műanyag lemezen lévő alu-mintára, és már el is válik a lemeztől, szépen a membránon van!
Az előző 2-3 menetes huzalozással szemben ez 5 menettel rendelkezik mágnesközönként, és mivel push-pull, 1-1 menet pont a mágnesek belső szélénél helyezkedik el, ugyanis itt is van nem kevés használható térerősség!

A sokkal nagyobb meghajtott felületnek hála még testesebb a hangzás, egészségesebbek, erőteljesebbek a mélyek, és hallhatóan érzékenyebb is lett, mint a sok évvel ezelőtt készült cucc.
A multiméter 4.8-5 Ohm körül ingadozik, persze nem túl pontos, de így is kevésbé melegszik, mint az előző "gány-huzalozás"! :roll:
Igazából ez már megérdemelne egy dobozt, de még fejlesztgetek, gyakorolgatom a minél problémamentesebb membránkészítést...


Csatolmányok:
DSC00661.JPG
DSC00661.JPG [ 59.85 KiB | Megtekintve 29275 alkalommal. ]
DSC00662.JPG
DSC00662.JPG [ 77.94 KiB | Megtekintve 29275 alkalommal. ]
Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2013.12.02. 21:25 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.05.04. 23:11
Hozzászólások: 228
Ez pedig a hangszóró az elülső mágneskörrel:


Csatolmányok:
DSC00663.JPG
DSC00663.JPG [ 120.34 KiB | Megtekintve 29275 alkalommal. ]
Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2014.01.04. 15:58 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2011.05.02. 12:39
Hozzászólások: 366
Tartózkodási hely: Budapest
Húú. Nem egyszerű egy ilyen hangszórót jól megcsinálni. Ehez már tényleg technológia kell..


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2014.01.04. 21:58 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.05.04. 23:11
Hozzászólások: 228
Halus!
Nem kell ehhez semmi különleges cucc, csak alap kézi szerszámokkal el lehet készíteni! ;)
Persze a megvalósítás közben mindig agyalni kell a folyamat lépésein, hosszú az út, mire elégedett lesz az ember vele!

Érdemes ilyen konstrukciót választania annak, aki nem csak készítene kísérletezésből saját maga egy hangszórót, hanem hallgatni is szeretné! :roll:

Hagyományos dinamikus hangszórót szerintem sokkal több macera házilag összedobni (régen én is elkövettem 1-2 ilyet :lol: ), sok videót néztem a neten, amiben érdekes (de leginkább nagyon kókány) megoldások születtek (a trükkös fogások miatt megéri nézegetni az ilyeneket).
Valami hangot kiadnak, de a hangminőségük sehol sem lesz ezekhez képest...


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2014.01.04. 22:24 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2011.05.02. 12:39
Hozzászólások: 366
Tartózkodási hely: Budapest
Igen. A High-End show-kon nekem mindig jobban tetszettek azoknak a hangsugárzóknak a hangja, melyek magnetosztatikusok voltak (1-2 kivételtől eltekntve), vagy valamilyen nem dinamikus magashangszóróval bírtak. Pl legutóbb voltam a müncheni High-End kiállításon. Onnan is ezzel a tapasztalattal jöttem haza... ;)
Még nem rágtam át magam ezen a topikon, de ami késik nem múlk... :)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2014.01.11. 20:28 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2013.11.21. 20:57
Hozzászólások: 237
Nézegetem az alu szalagot egyszerűbb lenne festhető vezető festékkel felfesteni a vezető sávokat biztos gyártanak ilyen anyagot.
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Pr ... pid=588328
http://www.pcbonto.hu/portal/Budapest_/ ... 38009.html


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2014.01.11. 21:06 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.05.04. 23:11
Hozzászólások: 228
Megfelelőnek tűnik a szakadások javításához (egy kis darab alufóliával áthidalva ráragasztani a szakadás helyére), a kivezetések érintkezésének jobb érintkezésének biztosításához, mert zajt okozhatnak.
Szakadás miatti patkolás után érezhetően rosszabbul szól a hangszóró... :(

Magát a vezetékezést nem ezzel oldanám meg, de talán működhetne igen kis hangszórónál, nagyobbnál túl sok kellene belőle (drága), és az ellenállása is nehezebben tervezhető.

Szerintem zajosabb is lenne ez a fémporos valami, mint a "tiszta" alumínium vezető...


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2014.01.11. 21:14 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2013.11.21. 20:57
Hozzászólások: 237
Van tiszta aluminium paszta is csak nem ragasztós beszerezhető elvileg hasonló a liszthez.Nagyon finom őrlemény.
Valahogy igy néz ki.
http://www.yumpu.com/de/document/view/6 ... werke-gmbh


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára rokonok 2014.01.11. 21:21-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2014.01.11. 21:20 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.05.04. 23:11
Hozzászólások: 228
Gondolkodtam rajta, hogy finom csiszolópapírral az alumíniumból (előtte az oxidréteget lecsiszolni róla) lehetne egy kevés port nyerni, elkeverni valami lötyivel, és így rákenve, összeragasztva jobb lehetne a kontakt a patkolásnál a vezető felületek között.

Viszont az alumínium szeret oxidálódni (főleg por alakban), és az oxid meg nem vezet, hanem szigetel.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2014.01.11. 21:22 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2013.11.21. 20:57
Hozzászólások: 237
Nem kell van készen nézd meg a linket csak ragasztót kell hozzá szervezni és festheted is.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2014.01.12. 00:42 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2013.01.22. 00:22
Hozzászólások: 2023
...csak ötlet: A rosszul vezető festékkel egy vékony réteg és arra ráionizálni valamilyen fémet (ezüst, réz, cink stb.)... Csak ötlet, de a festékkel szép sűrű vonalakat lehetne csinálni, főleg jó sabblonra fújva... :geek:
db


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2014.10.05. 21:50 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.05.04. 23:11
Hozzászólások: 228
Húúú, de nagy erre a csend! :?

Én azért a hétvégén nem tétlenkedtem, fejlesztettem a magnetosztatikus hangszórómon (mert megdöglött egy ideje, és nem tudtam hallgatni, kellett helyette másik)!

Az újítás annyi, hogy átvariáltam a mágneskört, a légrés kisebb a mágnesek között, készítettem ehhez másik karcolatot polietilén lemezbe, jelenleg csak 4 menet van, az eddigi 5-höz képest...
Kipróbáltam kicsit keményebb anyagot a membrán csillapítására, most a nagyon puha szivacs helyett egy vékony, 2-3 mm-es neoprén habgumi csík került, ami feszesebben tartja a membránt.
Az alufólia kivágása is csak kb. 3.-jára sikerült, de a gyakorlás meghozza az eredményét!

Sajnos a telefonom nem akarja felismerni a számítógép, úgyhogy képpel nem szolgálhatok... :(

A felfogatása a dobozra még mindig iszonyat gagyi, ezt az értékelésnél bele kell számítani (főleg magamnak).

Az érzékenysége szinte ugyanaz, mint az előző nagyobb légrésű, de több menetes változaté.
A basszus viszont sokkal megfogottabb, a legalja sok esetben kevesebbnek tűnik, talán a magasabb rezónak, és a jobb csillapításnak köszönhetően. Eddig a lágy mélyek voltak érzékelhetőek, a többi tartomány kevésbé, most viszont jóval egyenletesebb az átvitel.
A basszustartomány sokkal megfogottabb, artikuláltabb, a fürge basszusgitárból sokkal több mozzanatot ki lehet hallani, elektronikus zenéken is sokkal jobb, nem lötyög, vagy puffog annyira a motor gyengesége miatt!

Pár fokból hallgatva a magas is bőségesen elégnek tűnik (mivel szélessávú, nincs külön magas), majd elkészítem a párját, sztereóban jóval többet lehet mondani. ;)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2014.10.14. 08:20 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5095
Siege!
Eladom a magnetosztatikus hangszóróm anyag árban. Nem érdekel?

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2014.10.14. 20:21 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.04.03. 08:14
Hozzászólások: 521
dys-cus írta:
Siege!
Eladom a magnetosztatikus hangszóróm anyag árban. Nem érdekel?


Mi történt? Új utak vagy csak új fejlesztés?

_________________
" Google a barátod, Tina pedig a csajod "


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2014.10.14. 21:50 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5095
winkleer írta:
dys-cus írta:
Siege!
Eladom a magnetosztatikus hangszóróm anyag árban. Nem érdekel?


Mi történt? Új utak vagy csak új fejlesztés?

Az AMT topicot nézd meg. Kaptam két gyári legendát ingyen, na jó összedobtam egy ARC-t érte, de az anyagot a haver vette hozzá. Nagyot szól, de nincs még kész.

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2014.11.18. 22:38 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.05.04. 23:11
Hozzászólások: 228
dys-cus írta:
Siege!
Eladom a magnetosztatikus hangszóróm anyag árban. Nem érdekel?


Mint látod, én teljesen más úton járok... :roll: Nekem az egyutas az egyetlen utam jelenleg! :lol

Nem lazsálok soha, a háttérben állandóan agyalok, most kezd kialakulni a kép a hangszóróm következő változatáról!
Pár decibel nyereség, és jobb csillapítás (mind elektromos, mind mechanikus értelemben) alap lesz, ha ezt jó alaposan megfüleltem, akkor ugrok neki a dobozhoz! ;)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2014.11.24. 00:42 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.05.04. 23:11
Hozzászólások: 228
Üdv mindenkinek! ;)
Ma is foglalkoztam a hangszóróimmal pár órácskát, ma éppen a párját készítettem el a másiknak.
Persze van kis változtatás, eddig 8mm-es műanyag lemez volt a kerete a cuccnak, erre jött rá a szivacs, vagy 3mm vastag neoprén membránszél (felfüggesztés).
Most 6mm vastag a keret, ugyanolyan vastag, mint a felhasznált mágnesek, a 3mm-es neoprén tartja el a membránt a mágnesektől. Eddig 8mm-es vastagságú volt a keret, tehát ennyivel (2mm) került közelebb a membrán a mágnesekhez.
Valamivel nagyobb érzékenységre, jobb csillapításra számítottam ezáltal, és mondhatom, hogy be is jött, órák óta hallgatom a kettőt együtt, egyértelműen vissza kell venni az új hangszóróból, persze talán köszönhető ez annak is, hogy a másik mágnesköre már 1 éve össze van rakva, állandó taszításban gyengítik egymást a mágnesek... :?
Az előző verzióra hiába ragasztottam rá a neoprént két oldalas ragasztószalaggal, az igénybevétel, vagy feszülés hatására úgy döntött, hogy elhagyja a membrán, és a keret közötti helyét, így baromira lelazult a membrán.
Ennek az lett a következménye, hogy nagyon csapkod, zizeg a membrán, de az alsó közép nagyon telt, élethű lett, és a lábdobot is nagyon komolyan tolja.
A mostani, friss verzió ehhez képest elég sótlan (persze be kell járatni, szerintem még a ragasztó sem kötött meg :D ), bár ennél a membrán nagyon kicsiket mozdul, nem csapkod, nem zizeg...
Bele van kalkulálva, hogy az előlapra is lesz egy ugyanolyan neoprén gyűrű ragasztva, ami "lejjebb hangolja" a membránt!
Szerintem ez bőven elég lesz, jelenleg nem aggódom, főleg így, hogy még be sem járatódott a membrán, pár óra intenzív zenehallgatás után magától is lazulni fog annyit, hogy ezek a dolgok változzanak...

Nem tökéletes, de elmondhatom, hogy nagyon jó sztereóban hallgatni ezeket, egyszerűen varázslatos a közepe! Jó szögből hallgatva a magasa is bőven elég (az új verzió mintha valamivel jobb lenne), csak a mély tartomány szívat rendesen!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.08.15. 16:31 
Offline
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: 2015.07.28. 12:48
Hozzászólások: 1
Sziasztok!Érdeklődnék hogy tud-e valaki segíteni y35 Stroncium mágnes kellene nagyobb mennyiségben!150mmx10x10-es köszönöm! :roll: 1FARKAS


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2015.08.15. 21:13 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2013.11.21. 20:57
Hozzászólások: 237
[quote="1farkas"]Sziasztok!Érdeklődnék hogy tud-e valaki segíteni y35 Stroncium mágnes kellene nagyobb mennyiségben!150mmx10x10-es köszönöm! :roll: 1FARKAS[/quot
Itt nézelődj.
http://szupermagnes.hu/108x195x8-Y35-Ferrit-magnes


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2016.09.17. 10:14 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2015.11.11. 23:30
Hozzászólások: 323
Tartózkodási hely: Szombathely
Helló !
Ilyen olcsó kínai ribbon magasakat, vagy hasonlókat, próbált már valaki ?
http://www.ebay.com/itm/2pcs-Ribbon-Tweeter-High-tone-Track-treble-Ribbon-tweeter-Speaker-for-Philips-/282102970332?hash=item41aea5b7dc:g:pS4AAOSwdzVXif4b&vxp=mtr


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2016.09.17. 11:05 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5095
Nem ribbon, hanem úgy nézem a membrán alapján, hogy quasi ribbon, amennyiben a mágnes nem a membrán hátamögött van. A megadott adatok alapján egy 3 utas rendszerbe akár jó is lehet, úgy 6-8 k felett. Kár hogy nincs kimérve. Viszont elképzelhető, hogy 15k felett esik a görbéje. Ha valaki most épít ihangfalat, annak egy próbát megér ennyi pénzért.

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2016.09.17. 11:57 
Offline
Kiemelt Tag

Csatlakozott: 2011.09.10. 18:28
Hozzászólások: 1365
Tartózkodási hely: Győr
rokonok írta:
1farkas írta:
Sziasztok!Érdeklődnék hogy tud-e valaki segíteni y35 Stroncium mágnes kellene nagyobb mennyiségben!150mmx10x10-es köszönöm! :roll: 1FARKAS[/quot
Itt nézelődj.
http://szupermagnes.hu/108x195x8-Y35-Ferrit-magnes
http://www.borsmagnet.hu/


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2016.09.17. 11:59 
Offline
Kiemelt Tag

Csatlakozott: 2011.09.10. 18:28
Hozzászólások: 1365
Tartózkodási hely: Győr
marone írta:Van egy Philips Házimozi hangfalam abban ilyenek vannak.Kár a gőzért! Vegyél inkább HIVI t nagyságrenddel jobb.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2016.09.17. 23:24 
Online
Kiemelt Tag

Csatlakozott: 2011.04.01. 22:03
Hozzászólások: 779
Tartózkodási hely: Tárnok
marone írta:

Én vettem belőle egy párat. Megmértem. A mérési eredményeket mellékelve visszakértem az árát. Visszakaptam. Ez nem hangszóró.
Lehet, hogy az eredeti Philipsben nem ez van, ez annak a koppintása, de ez egy szemét.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2016.09.18. 10:50 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5095
hifitibi írta:
marone írta:

Én vettem belőle egy párat. Megmértem. A mérési eredményeket mellékelve visszakértem az árát. Visszakaptam. Ez nem hangszóró.
Lehet, hogy az eredeti Philipsben nem ez van, ez annak a koppintása, de ez egy szemét.

A Philips-é hasonló kinézetű, de az valszeg nem is kínai. Sajnálatos azért, hogy a technológiájuk megvan a membrán elkészítéséhez, de mégsem tudnak jó produkciót előállítani. Ha valaki visszalapoz a hangszóró topicban, az láthatja, hogy egy páran egészen jókat készítettünk. Én egyszer csináltam egy 70cm-est, a mai napig szól egy barátomnál.

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2016.09.18. 12:17 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2015.11.11. 23:30
Hozzászólások: 323
Tartózkodási hely: Szombathely
A konyhai alufólia az túl vastag hozzá ? Komolyan kérdezem.
Olyanom van itthon, meg mágnes is. (neodymium)
Túl sok energiát nem ölnék a kísérletezésbe.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2016.09.18. 13:53 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5095
marone írta:
A konyhai alufólia az túl vastag hozzá ? Komolyan kérdezem.
Olyanom van itthon, meg mágnes is. (neodymium)
Túl sok energiát nem ölnék a kísérletezésbe.

Pedig energia az kell hozzá, meg egy üveglap, meg ragasztó, meg forgó kés, meg kísérlet, kísérlet, kísérlet. Ha nincs rá egy éved, nem ajánlom. Akkor jobban jársz, ha veszel AMT membránt gyárit, és a mágnessel meg némi lézeresen kivágott vaslemezzel egészen jó hanxórót tudsz csinálni.

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2016.09.18. 16:07 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2015.11.11. 23:30
Hozzászólások: 323
Tartózkodási hely: Szombathely
És olyat hol lehet kapni ? Illetve mekkora érzékenységet lehet elérni vele ?


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2016.09.18. 16:43 
Offline
Kiemelt Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.30. 15:15
Hozzászólások: 5095
marone írta:
És olyat hol lehet kapni ? Illetve mekkora érzékenységet lehet elérni vele ?

A ragacs Clamgue, keress rá. Én művészboltban vettem.
Üveg az egyértelmű, Körkés, vagy forgópengés kést szintén ilyen barkács oldalakon nézzél.
http://varrogepszakuzlet.hu/index.php?cPath=12_93
Nekem Olfa van.

_________________
Bocsánat, hogy hozzá szóltam. Mea Culpa!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2016.09.18. 17:01 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2015.11.11. 23:30
Hozzászólások: 323
Tartózkodási hely: Szombathely
kösz !
úgy értem hogy ilyen amt membránt hol lehet venni ?
neten nem találtam.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2016.09.18. 17:36 
Offline
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.27. 12:40
Hozzászólások: 344
marone írta:
kösz !
úgy értem hogy ilyen amt membránt hol lehet venni ?
neten nem találtam.nem nehéz kitalálni, pl. populáris gyártók/ kézi manufaktúrák javítókitjei, de mivel újabban megint van Bohlender Graebener "quasi ribbon" talán az sokkal érdekesebb mint a 2khz-től sugározni képes AMT-k, 8khz fölött meg igazi "true ribbon"...

_________________
„ A tudás magabiztossá tesz,
a tudatlanság még inkább. ”
– Charles Darwin


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2016.09.18. 20:37 
Online
Kiemelt Tag

Csatlakozott: 2011.04.01. 22:03
Hozzászólások: 779
Tartózkodási hely: Tárnok
marone írta:
kösz !
úgy értem hogy ilyen amt membránt hol lehet venni ?
neten nem találtam.

ebay-en a kersőbe beütöd: "ess amt diaphragm". Felad vagy 3 félét.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.02.20. 21:37 
Offline
Fórumtag

Csatlakozott: 2011.04.07. 22:52
Hozzászólások: 545
Tartózkodási hely: Bp.II.
Hali!
Lehet, hogy előzőleg már írta Valaki, hogy honnan lehet beszerezni 1mm-es alu huzalt-Magneplanar újra huzalozásnak megfelelő minőségűt-,de most (a lustaságom miatt is)újra kérdezem!
Első sorban hazai forrásból.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2017.10.20. 22:23 
Offline
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: 2017.10.08. 14:53
Hozzászólások: 1
Tartózkodási hely: Baja
nakamihály írta:
Hali!
Lehet, hogy előzőleg már írta Valaki, hogy honnan lehet beszerezni 1mm-es alu huzalt-Magneplanar újra huzalozásnak megfelelő minőségűt-,de most (a lustaságom miatt is)újra kérdezem!
Első sorban hazai forrásból.

Udv,
https://www.sin-us.hu/aluminium-felkesz-termekek/huzalok.html azonban jobb eredmenyt ersz el a foliaval 5 es 3mm :)

_________________


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2018.10.28. 10:04 
Online
Alapítótag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.29. 12:30
Hozzászólások: 648
magneto írta:
nakamihály írta:
Hali!
Lehet, hogy előzőleg már írta Valaki, hogy honnan lehet beszerezni 1mm-es alu huzalt-Magneplanar újra huzalozásnak megfelelő minőségűt-,de most (a lustaságom miatt is)újra kérdezem!
Első sorban hazai forrásból.

Udv,
https://www.sin-us.hu/aluminium-felkesz-termekek/huzalok.html azonban jobb eredmenyt ersz el a foliaval 5 es 3mm :)


A fóliád nem hullámosodik be felrakás után?
A huzalok ára 1kg-ra vonatkoznak?


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 944 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 15, 16, 17, 18, 19

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség